null Beeld Maximiliaan Dierickx
Beeld Maximiliaan Dierickx

No Prisoners

Pieter-Paul ‘Raketkanon’ Devos over zijn nieuwe band: ‘Eindelijk met één groep tegelijk bezig zijn’

Pieter-Paul Devos, lang de lont in Raketkanon en de eerstaanwezende ketelbink bij Kapitan Korsakov, is weer aan een nieuw bullet point toe op zijn morsige cv – de oplettende recruiter herkent in het gebruikte papier een servet van de Panos in Gent Sint-Pieters. Het nieuwe viertal aangevoerd door Devos heet No Prisoners. Eerste single: ‘Video Will Play After Ad’.

Tom Raes

PIETER-PAUL DEVOS «Als Raketkanon ‘Sgt. Pepper’s’ was, is het nu tijd voor ‘Revolver’. Meer songs, minder experiment. Meer melodie, meer klassieke songstructuren. Doodnormaal, eigenlijk, maar voor mij is het nieuw terrein.»

HUMO ‘Video Will Play After Ad’ gaat vergezeld van een vermakelijke clip: ik heb het halve nummer geprobeerd om die schabouwelijke automatische YouTube-ondertitels weg te klikken. Tot ik doorhad dat ze een deel van de video waren.

DEVOS (lacht) «Mooi zo. Het idee was dat die zouden bijdragen aan de sfeer van overprikkeling en verwarring in het nummer.»

HUMO Je haalt wel vaker inspiratie uit moderne technologie. De titel van je solo-ep ‘Citation Needed’ verwees al naar ontbrekende bronvermeldingen in onbetrouwbare Wikipedia-artikels.

DEVOS (knikt) «Er zit een hele wereld van dankbare beeldspraak in moderne media, een wereld die bovendien nog niet hopeloos geplunderd is. Je moet ze alleen willen zien. Een gegeven als ruis vind ik bijvoorbeeld heel dankbaar: het is niet omdat iets geestdodend werkt, dat het daarom niet goed is voor de inspiratie.»

HUMO Kun je de ontstaansgeschiedenis van No Prisoners eens schetsen?

DEVOS «Het idee kwam nadat Raketkanon was opgedoekt, drie jaar geleden. Door de pandemie en agendaproblemen is alles op de lange baan geschoven, maar ik wilde absoluut een band met deze bezetting, dus ben ik blijven wachten.»

HUMO Jullie bassist Leander van het Groenewoud is niet alleen de zoon van Raymond, hij is ook bekend als Lee Anderson en Alex Verdi: een veelheid aan muzikale persoonlijkheden.

DEVOS «Ik ben er zeker van: Leander en ik zijn broers die gescheiden zijn bij de geboorte. Onze zielen lopen gelijk, we zijn even oud, en onze hele jeugd hebben we op een straat van elkaar gewoond, zonder het te weten.»

HUMO Pieter De Wilde drumde ook al bij Raketkanon: deel je een bijzondere band als je samen al meermaals Europa afgeschuimd hebt?

DEVOS «Je weet wat je aan elkaar hebt, als vriend én als muzikant: dat is veel waard. En Pieter is de beste drummer ter wereld, dat helpt ook.»

HUMO Harry Descamps kennen we dan weer van Whorses, en een beetje van tv: hij deed met zijn vriendin mee aan het eerste seizoen van ‘Huis gemaakt’.

DEVOS (lacht) «Juist! Ik overdrijf niet: was ik glad vergeten.»

HUMO Hoe staat het nog met Kapitan Korsakov?

DEVOS «Die band is in winterslaap. Ik heb mijn tijd lang moeten verdelen tussen Raketkanon en Korsakov. Dat lukte, maar het is een aantrekkelijke gedachte dat ik nu eens met één groep tegelijk bezig kan zijn.»

HUMO Intussen zwijgt Raketkanon al drie jaar, na twee afscheidsconcerten in de Vooruit. Komt er nog een reünie? Ik vraag het voor een vriend.

DEVOS «Het voelde juist aan om na drie platen te stoppen, als vrienden. Ik weet nog hoe op dat laatste concert in de Vooruit, na het laatste nummer, de adapter van onze synth ineens kapot was. Geen bisnummers meer: perfect zo (lacht). Zo’n teken mag je niet negeren.»

HUMO Dus die reünie?

DEVOS «Komt er nooit. Lijken moet je niet reanimeren. Krijg je alleen maar zombies van.»

Luister ook naar onze playlist:

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234