Porcelain id Beeld rv
Porcelain idBeeld rv

Happy New Queer

Porcelain id op Happy New Queer: ‘Queer zijn is: twijfelen’

Happy New Queer begon als een digitaal nieuwjaarsfeestje van het Antwerp Queer Arts Festival, maar intussen is het aan zijn tweede levensechte editie toe: bij VIERNULVIER in Gent moet u wezen, deze zaterdag. Op de eclectische affiche gaat het van komiek Dena Vahdani naar rockbelofte ILA en van neosoulstem Oriana Ikomo naar Porcelain id, de naam waaronder songsmid Hubert Tuyishime (die/hun) rauwe liedjes brengt die soms balsemen, soms snijden en het vaak allebei tegelijk doen.

Jasper Van Loy

HUMO Wat betekent queer zijn voor jou?

HUBERT TUYISHIME «Twijfelen. Een vraagteken achter mijn identiteit plaatsen en me daar niet ongemakkelijk bij hoeven te voelen. Op mijn 16de zou ik iets totaal anders op die vraag hebben geantwoord, maar sindsdien heb ik aanvaard dat het antwoord op de vraag ‘Wie ben ik?’ altijd weer kan evolueren.»

HUMO Waar vond je op je 16de gelijkgestemden?

TUYISHIME «Op Tumblr. Ik wist natuurlijk dat homo’s en lesbiennes bestonden, maar op het internet vond ik mensen die nóg iets anders waren en daar heel open over getuigden. Hun verhalen voelden zo echt en waren heel herkenbaar. Aan die smeltkroes van alle subculturen binnen de queergemeenschap, die Tumblr nog altijd is, heb ik veel gehad.»

HUMO Merk je nu dat je als artiest zelf zo’n rolmodel bent geworden?

TUYISHIME «Eén keer heb ik dat gevoel echt gehad: na mijn optreden in Arenberg in Antwerpen, tijdens Black History Month in het voorjaar van 2022. ‘Dit heeft veel voor me betekend,’ kreeg ik van een aantal mensen te horen. Dat zij mij zágen, en ik hen: meer was op dat moment niet nodig.»

HUMO In Arenberg gaf je mee vorm aan een volledige queer concertavond, maar je speelt ook puur akoestisch in abdijen en volkscafés. Voelt het anders om voor een queer publiek te staan?

TUYISHIME «Het is misschien een detail, maar in een queerline-up ben ik me veel minder bewust van mijn kleding. In Arenberg trok ik voor het eerst mijn ensemble geïnspireerd op het werk van Ann Demeulemeester aan op het podium. Het publiek gaf me de stilzwijgende bevestiging dat ik me vreemd mócht voelen – vreemd-zijn was op dat moment en op die plek de norm. Net omdat iedereen gewoon zijn ding deed, wars van de stereotypes die je ziet op tv of in films, voelde ik me daar het meest queer en het meest thuis.»

Happy New Queer vindt plaats op 7 januari in de Balzaal van De Vooruit, Gent.

Luister ook naar onze playlist:

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234