Ruby Grace Beeld Ruby Grace
Ruby GraceBeeld Ruby Grace

Première

Première: Ruby Grace doet met haar nieuwe clip ‘Jawbreaker’ een gooi naar het wereldrecord ninetiesreferenties

Het gaat plots hard voor Ruby Grace. De Limburgse Louise Vanoppen (21) opende afgelopen zomer Pukkelpop en tekende zonet een contract bij Warner. Humo kon als eerste haar knappe nieuwe clip bemachtigen en sprak met de kleurrijke, goedlachse verschijning.

Frederik Jacobs

Bekijk onderaan dit artikel de videoclip van ‘Jawbreaker’

HUMO Laten we meteen met de deur in huis vallen: ‘Jawbreaker’ heeft veel meer karakter dan je vorige twee singles.

Louise Vanoppen (trots) «Het is voor het eerst echt harde pop, hè! Maar toch catchy: mijn vriendinnen die figureerden in de clip beginnen het op willekeurige momenten te zingen.

»Het lied is tot stand gekomen in een Parijse studio, met producer SHOEBA (die samenwerkte met Roméo Elvis, red.) en zijn vriendin Helen, een professioneel songschrijfster. Ik heb een boekje waarin ik al mijn conceptjes schrijf, bijvoorbeeld ‘Jawbreaker’ of ‘ice princess’. Toen ik in de studio aankwam, wist ik meteen: ik wil iets rond snoep doen, én rond de cultfilm ‘Jawbreaker’. Ik hou van de esthetiek van de jaren 90.»

HUMO Waarover gaat het nummer dan?

Vanoppen «Ik schrijf graag lichte songs. Het nummer gaat dan ook over het niet al te serieus nemen van dingen. Over onafhankelijk zijn en over flirten. Just fun.

»Ik krijg soms het verwijt dat m’n songs over niks gaan, en dat is vaak gewoon de waarheid. Ik voel tot nu toe niet de behoefte om een politieke boodschap te verkondigen. Mijn muziek moet verwoorden wie ik ben en hoe ik me voel,»

HUMO De clip is erg knap geworden.

Vanoppen (bloost) «Ik heb zelf het scenario geschreven en voel me nu erg satisfied. Alhoewel… Ik blijf een perfectionist. Als ik het resultaat zie, kan ik het niet laten om ‘had ik dat maar gedaan’ te denken.»

HUMO De clip stoelt op nostalgie naar een periode die je zelf nooit bewust hebt meegemaakt.

Vanoppen (schatert) «Die nineties en early 2000s zitten gewoon in m’n DNA, daar heb ik geen uitleg voor! Ik luister al heel m’n leven naar Britney Spears en kijk naar films als ‘Jawbreaker’. Het draait vooral om de esthetiek. Ik heb al vaak tegen m’n mama gezegd dat ik liever een tiener was geweest in de jaren 90. Ik zou me er meer thuis voelen.

»Ik heb onlangs m’n Diddl-fannypack teruggevonden. Ik ga die dragen op straat, hè. Mensen gaan denken dat ik last heb van regressie (schatert).»

HUMO Gaan de ninetiesclichés niet opraken na een tijdje?

Vanoppen «Die stijl is gewoon wie ik momenteel ben, maar ik ga niet de rest van m’n carrière enkel met ninetiesreferenties schrijven. Ik kan heel geobsedeerd raken door dingen, wie weet wat de volgende obsessie wordt.»

HUMO Het lijkt wel alsof je een typetje speelt, maar dat spreek je dus tegen?

Vanoppen «Nee, het is echt geen typetje. Ik speel de dingen waar ik van hou gewoon extra hard uit. Overdrijven zit in mijn natuur (lacht).

»Onlangs zei een vriendin: ‘Voor mij ben je niet meer Louise, je bent Ruby Grace. Je doet eindelijk wat je wilt.’ Dat klopt, en het maakt me heel blij dat anderen ook zien dat het oprecht is.»

HUMO De muziek heeft dus bevrijdend gewerkt?

Vanoppen «Ja. In Hasselt voelde ik me altijd raar, alsof ik er niet thuishoorde. Ik vroeg mezelf voortdurend af of ik de dingen wel juist deed. Ik besloot in m’n eentje in Brussel te gaan studeren, dat was angstaanjagend maar het bleek de beste beslissing van m’n leven. Doordat niemand een fuck gaf om hoe ik eruitzag, leerde ik mezelf beter kennen. Door muziek te beginnen maken, heb ik mezelf helemáál ontdekt.»

Ruby Grace Beeld Julia Dubois Rosca
Ruby GraceBeeld Julia Dubois Rosca

HUMO De meeste artiesten die je aanhaalt als inspiratie staan alleen op het podium. Jij hebt een liveband.

Vanoppen «De jongens zijn mijn vrienden geworden! Ik vind dat een band op het podium ook voor extra dynamiek zorgt, ik heb veel interactie met hen. Maar ze zullen er niet altijd bij kunnen zijn, dus ik ben me ook aan het voorbereiden op soloshows, ja. Ik ben blij dat ik visuals kan meenemen naar shows, want het concept van Ruby Grace is heel visueel.»

HUMO Over die stem gesproken: je bent begonnen als straatmuzikante en werd opgepikt vanwege je opvallende stemgeluid.

Vanoppen «Klopt, ik speelde op straat covers met mijn beste vriendin op gitaar. Van Amy Winehouse tot The Black Eyed Peas. Een producer pikte me op en toen hebben we heel impulsief mijn eerste single ‘Lipgloss’ opgenomen. Toen is het snel gegaan, in mijn hoofd toch alleszins (lacht).»

HUMO Je bent erg ambitieus, hè.

Vanoppen «Klopt! Nu nog meer dan vroeger.»

HUMO Heb je een plan B voor als je…

Vanoppen (onderbreekt vastberaden) «Daar denk ik niet aan!»

Ruby Grace speelt op 23 februari in de AB Box, samen met Tsar B, DVTCH NORRIS, Shaka Shams en Ashley Morgan. Tickets en info.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234