Daan Stuyven Zanger 50 Beeld Humo / Carmen De Vos
Daan Stuyven Zanger 50Beeld Humo / Carmen De Vos

Hnita Jazz Club

Red eens een jazzclub: ‘Het is een speciaal plekje voor rare muziek’

In Heist-op-den-Berg staat een vervallen hoeve met boven de ingang een plakkaat ‘Hnita-Hoeve’. Zegt u niks? Shame on you!

Katia Vlerick

De Hnita Jazz Club, in 1955 opgericht door de kleurrijke figuur Juul Anthonissen, haalde in z’n rijke geschiedenis internationale kleppers als Chet Baker, Art Blakey, Sun Ra, Charles Mingus, Toots Thielemans en vele, vele anderen naar Heist-op-den-Berg. Via crowdfunding wil de organisatie de laatste nodige 50.000 euro ophalen om de Hnita-Hoeve te renoveren en deze legendarische jazzclub in al haar glorie te doen herleven. Eén van de steunbetuigers is Daan Stuyven.

HUMO Daan, jij nam een vermakelijk spotje op – je brengt een jazznummer waarin je allerhande bouwmaterialen opsomt – ter ondersteuning van de crowdfundingcampagne. Heb je een bijzondere band met de Hnita Jazz Club?

DAAN STUYVEN «Toch wel. Mijn grootmoeder woonde in Heist, dus als klein kindje passeerde ik er twee keer per week. Ik vroeg dan vaak aan mijn vader: ‘Papa, wat is dat? Wat gebeurt er daar?’ En dan kreeg ik telkens een andere uitleg, die er altijd op neerkwam dat er achter die muren vreemde personages bijeenkwamen om rare muziek te maken. Ik wist als kind dus al: aha, dat is een speciaal plekje! Die plek straalde vrijbuiterij uit, precies mijn ding (lacht).»

HUMO Later zou je er zelf vaak optreden. Wat maakt dat de Hnita Jazz Club tot in New York zo’n bijzondere reputatie kreeg?

STUYVEN «Het is een piepklein zaaltje met een gigantisch karma. Je wordt er getriggerd om iets heel intiems te doen met je publiek. Mijn laatste optreden voor de sluiting (eind 2018 moest de Hnita-Hoeve sluiten vanwege de te slechte staat ervan, red.) was er één met Isolde (Lasoen, red.) en Jean-Francois (Assy, red.), maar ze hebben me er ook al een paar keer samengezet met fantastische muzikanten en gezegd: ‘Doe maar!’ Optredens van anderen heb ik er nooit gezien, maar als graficus droom ik al weg bij de affiches van toen.»

HUMO In 2017 maakten Philippe Cortens, Bob Maes en Carlo Dieltjens de mooie documentaire ‘Juul’s Ears’ over de in 2008 gestorven oprichter Juul Anthonissen. Peter, jij bent de zoon van Juul en de huidige organisator. Wat is het memorabelste concert dat je ooit zag in de Hnita Jazz Club?

PETER ANTHONISSEN «Ik was 14 in 1983, toen de club naar de hoeve verhuisde. Het optreden dat Chet Baker er toen voor honderd man gaf, vergeet ik nooit. Ook omdat het de gewoonte was dat artiesten eerst bij ons thuis kwamen eten. Chet Baker was niet de meest stipte artiest, dus bij hem is dat niet gelukt, maar op een gegeven moment ging dan toch de bel, en toen ik ging opendoen, stond er een muzikant uit zijn groep in het deurgat. Chet Baker zelf bleef verlegen achter een hoek van ons huis staan.

»Ook Gregory Porter in 2011 was memorabel: hij was toen nog een nobele onbekende die geen eigen band kon betalen en dus met een gelegenheidsgroep speelde.»

HUMO Hoe zien jullie de toekomst van Hnita?

ANTHONISSEN «We willen de club renoveren en volwaardig heropenen, zeker nu de Belgische jazzscene zo bloeit. We mikken op de nazomer van 2022.» (kv)

Een gift storten voor de renovatie van de Hnita Jazz Club kan via hnitajazzclub.be/steun-hnita

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234