Red Zebra Beeld Geert De Pauw
Red ZebraBeeld Geert De Pauw

luistertip'New Wave top 100'

Red Zebra redt de ‘New Wave 100’: ‘Ik zou mezelf op één zetten’

Bij Willy blinken ze de zwarte bottines nog eens op: wegens een ongemeen succesvolle eerste editie volgt vrijdag editie twee van de ‘New Wave 100’, andermaal gepresenteerd door Stijn Meuris en Annelies Orye. Zal van tien tot zes uur gegarandeerd binnen gehoorsafstand van z’n radio aan te treffen zijn: Peter ‘Red Zebra’ Slabbynck, vorig jaar de hoogst genoteerde Belg (op plek 4, zowaar) met het niet kapot te krijgen ‘I Can’t Live in a Living Room’.

Noud Jansen

PETER SLABBYNCK «Het is natuurlijk mooi om zo hoog in de lijst te eindigen, al vermoed ik dat corona er ook wel voor iets tussen zat. Veel mensen hebben me erop gewezen dat ‘I Can’t Live in a Living Room’ heel goed het gevoel uitdrukte dat ze tijdens de lockdowns ervoeren, toen ze noodgedwongen in hun living room moesten blijven.»

HUMO Je hebt er 41 jaar over kunnen nadenken, dus je moet haast wel een verklaring hebben voor het blijvende succes van ‘I Can’t Live in a Living Room’.

SLABBYNCK «Als je het mij vraagt, zit de verklaring in de riff. Onze toenmalige gitarist, Geert Maertens, was ongeschoold en dat hoor je: een geschoolde gitarist was in geen honderd jaar met zoiets voor de dag gekomen. Voor de titel moet ik Michael Caine danken: ik zag een interview met hem waarin hij zei dat een acteur best niet te veel nadenkt over wat hij moet zeggen, ‘because in English there are some very strange words. Like living room’. Die uitspraak heb ik gecombineerd met de tekst van het refrein van ‘Without You’ van Harry Nilsson, een single die lang in mijn eigen minihitparade had gestaan toen ik jong was.»

HUMO Radio Willy richt zich op 35-plussers. Heb je er zicht op of ook jonge mensen het nummer nog kennen?

SLABBYNCK «Ja, het wordt nog altijd gedraaid op fuiven. New wave is ook aan een ferme terugkeer bezig, je ziet dat aan het succes van Whispering Sons en van Sinner’s Day. Fijn, want ik zou ermee stoppen als ik alleen maar voor mensen van mijn generatie zou optreden.

»Nu, we hebben met Red Zebra sowieso een tijd stilgezeten wegens corona. Dat heeft me de kans gegeven om met Sam Claeys en Geert ‘Chesko’ Vandekerhof een EBM-band op te starten, PESCH. Begin dit jaar hebben we de maxi ‘Melba’ uitgebracht, nu zijn we aan een nieuwe bezig die ‘Pesch is the New Orange’ zal heten. Ik kan veel humor en sarcasme kwijt in PESCH, en dat lucht op: een beetje humor, ik mis dat enorm in de Belgische muziek van vandaag. Het klinkt allemaal fantastisch, maar waarom altijd zo ernstig? Enfin.»

HUMO Vorig jaar stond ‘A Forest’ van The Cure op nummer één in de ‘New Wave Top 100’. Terecht?

SLABBYNCK «’t Is een uitstekende song, natuurlijk. Zelf zou ik wel eerder iets van Wire of Fad Gadget kiezen. Of misschien wel ‘How Soon Is Now?’ van The Smiths, of ‘Circus of Death’ van Human League. In een zotte bui zou ik zelfs ‘Mind Your Own Business’ van Delta 5 op 1 zetten. Een fantastisch nummer, maar onbekend bij het grote publiek omdat het, zoals veel fantastische nummers uit die tijd, nooit op een verzamelaar terecht is gekomen.

»Nee, serieus: ik zou ‘I Can’t Live in a Living Room’ op één zetten. Dat nummer heeft mijn leven meer dan alle andere voor altijd veranderd.»

Red Zebra speelt op 30 oktober op Sinner’s Day.
New Wave 100, Radio Willy, vrijdag 29 oktober, vanaf 10.00

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234