null Beeld Thurstan Redding
Beeld Thurstan Redding

‘Hold the Girl’

Rina Sawayama: ‘Ik heb van Taylor Swift geleerd dat je van álles een lied kunt maken, ook als er in je omgeving helemaal niks gebeurt’

De nieuwe plaat van Rina Sawayama heet ‘Hold the Girl’, maar de Britse popzangeres is al lang niet meer te stoppen. Na haar bejubelde debuut ‘Sawayama’, door Elton John gebombardeerd tot dé plaat van 2020, schildert ze nu in felle kleuren het portret van een jonge vrouw die gehard is door de afwezigheid van haar vader en een leven met Japanse roots in het Westen. Die vrouw, u zag ’m aankomen, is Sawayama zelf.

Jasper Van Loy

‘Dit is mijn tiende interview. Nog negen te gaan!’ Sawayama lacht er oprechter bij dan je zou verwachten van iemand die vandaag negentien keer moet uitleggen hoe haar persoonlijke angsten en twijfels haar muziek voeden. Haar geheim? ‘Ik weet hoe ik iets kan vertellen op zo’n manier dat ik mijn eigen grenzen blijf respecteren. En over sommige zaken praat ik helemaal niet.’

HUMO In ‘Minor Feelings’, de opener van je nieuwe plaat, gaat het meteen over je Aziatische roots.

RINA SAWAYAMA «Die song is genoemd naar een boek van de Koreaans-Amerikaanse schrijfster Cathy Park Hong. Hij gaat over hoe mensen met Aziatische roots altijd proberen om hun boosheid en angst op te kroppen, om zich te conformeren.»

HUMO ‘Catch Me in the Air’ is een ode aan je moeder, die je alleen heeft opgevoed.

SAWAYAMA «Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 10 was. Als kind droomde ik van een gewoon gezin, met broers en zussen. Ik verlangde naar de kerstdagen en verjaardagsfeestjes waar mijn vriendjes over spraken. Nu pas besef ik wat voor een enorme verantwoordelijkheid mijn moeder op haar schouders heeft genomen.

»Ik ben nu zo oud als mijn ouders waren toen ik geboren werd. Met deze plaat plaats ik mezelf in hun schoenen. Het is louterend om vanuit dat perspectief te kunnen terugkijken op mijn kindertijd.»

HUMO De grootste popsterren van dit moment, Billie Eilish en Olivia Rodrigo, zijn tien jaar jonger dan jij. Zie je dat als een voor- of een nadeel?

SAWAYAMA «Na een paar jaar in de muziekbusiness wil ik me zelfs niet voorstellen hoe het zou zijn geweest om in die wereld op te groeien. Ik heb hiervoor nog andere jobs gedaan, in de verkoop en zo, en dat maakt dat ik niks voor lief neem. Ik ben nu ook veel beter in staat om mezelf graag te zien.»

HUMO Je debuut verscheen op 17 april 2020, een maand ver in een wereldwijde lockdown. Heb je nooit overwogen om de release uit te stellen?

SAWAYAMA «Ik dacht weleens: dit is zo idioot. Maar op een rare manier was het de juiste keuze. Natuurlijk is het máár muziek – ik genees geen kanker, ik red de wereld niet – maar ik heb van veel mensen achteraf gehoord dat mijn nummers hen door de lockdown hebben geholpen. Zelf heb ik ook veel gehad aan de muziek die toen uitkwam: Lady Gaga, Jessie Ware, Dua Lipa...»

HUMO En Taylor Swift? In meer dan één interview las ik dat je je voor ‘Hold the Girl’ hebt laten inspireren door haar ‘Folklore’.

SAWAYAMA «Taylor heeft die hele plaat op verzonnen verhalen gebaseerd, hè? Dat getuigt, vind ik, van een grote toewijding aan haar ambacht als songschrijver. De les die ik eruit heb geleerd, is: je kunt van álles een lied maken, ook als er in je omgeving helemaal niks gebeurt.»

‘Hold The Girl’ van Rina Sawayama verschijnt op 15 september bij Dirty Hit.

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234