null Beeld TMDb
Beeld TMDb

KijktipThe Beatles and India

‘Ringo Starr had een koffer gevuld met bonen in blik mee uit Engeland – de Indiase keuken was zijn ding niet’

In 1968 kon je de rockelite in de Himalaya in India aantreffen: Donovan, Mike Love van The Beach Boys en de vier Beatles volgden een cursus transcendentale meditatie in de afgelegen ashram van cultfiguur Maharishi Mahesh Yogi. Het bleek voor John, Paul, George en – in mindere mate – Ringo een geestverruimende ervaring. Nadat de Indiase auteur en filmmaker Ajoy Bose een boek had gewijd aan de hechte band tussen de lads uit Liverpool en zijn thuisland (‘Across the Universe’ uit 2018), fabriekte hij ook een documentaire: ‘The Beatles and India’.

Redactie

– Wat bracht The Beatles naar India?

AJOY BOSE «In 1967 had George Harrison de andere Beatles op sleeptouw genomen naar een tiendaags seminarie van de Maharishi in Wales. De dood van hun manager Brian Epstein aan een overdosis bracht hun uitstap tot een vroegtijdig einde. In het voorjaar van ’68 herkanste de band: ze trokken met hun vrouwen en vriendinnen naar India. ‘Het was fijn om rijk en beroemd te zijn,’ zei Paul McCartney, ‘maar we vroegen ons af: waar doen we het eigenlijk voor?’»

– Had elke Beatle een boodschap aan de wijsheden van de Maharishi?

BOSE «George was de voortrekker, hij zag meditatie als een beter alternatief voor drugs. Paul en John Lennon raakten zo geïnspireerd dat ze in India in enkele weken tijd het leeuwendeel van de songs voor de Dubbele Witte schreven. Ringo Starr was terughoudend. De drummer had een koffer gevuld met bonen in blik mee uit Engeland – de Indiase keuken was zijn ding niet. En na tien dagen is hij als eerste weer vertrokken.»

– De invloed van Indiase muziek en spiritualiteit is hoorbaar in Beatles-nummers zoals ‘Norwegian Wood’, ‘Love You To’ en ‘Within You Without You’. Kwaadwilligen spreken van culturele toe-eigening.

BOSE «Onzin. De relatie tussen The Beatles en India is gebouwd op wederzijdse fascinatie en appreciatie. Zij waren de kapitalistische commercie moe en hoopten bij ons spirituele voldoening te vinden. Wij zagen hen dan weer als exponenten van een spannende, moderne cultuur. In de docu praat ik met muzikanten uit Indiase popgroepjes die zich net onbeschaamd lieten inspireren door The Beatles, zoals The Savages en The Jets

– De Maharishi stierf in 2008 op 90-jarige leeftijd in Vlodrop, het Nederlandse dorp waar hij sinds de jaren 90 woonde. Wat heeft hij nu voor de Fab Four betekend?

BOSE «Hij heeft hun dieper doen nadenken over hun plaats in de wereld. Voor George was India zo belangrijk dat zijn as in de Ganges werd uitgestrooid. Paul mediteert nog altijd. ‘En kijk wat meditatie gedaan heeft voor Ringo,’ zou John later zeggen. ‘Na al die tijd heeft hij – met ‘Don’t Pass Me By’ – zijn eerste song geschreven.’ Zelfs Ringo kijkt, ondanks die bonen, met plezier terug op het Indiase avontuur.»

The Beatles and India
Canvas, donderdag 1 december, 22.55

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234