'De editie van 1914 loopt uit de hand na een dispuut tussen Oostenrijkse en Bosnische festivalgangers’ Beeld
'De editie van 1914 loopt uit de hand na een dispuut tussen Oostenrijkse en Bosnische festivalgangers’

geschiedenisrock werchter

Rock Werchter door de eeuwen heen, te beginnen bij die eerste memorabele editie van 1302

Goed, er is het Rock Werchter X-museum in de Amerstraat. Er is ook een mooi boek over Rock Werchter van Jan Delvaux. Helaas zitten beide vol lacunes en fouten. Daarom, voor eens en voor altijd, presenteert Humo de enige feitelijk correcte chronologie van het beste festival op deze planeet, sinds die eerste memorabele editie van 1302.

historicus Prof. Dr. Firmin Verelst

1302

★ Het regent veertig dagen voor het festival begint. Voor het eerst versmelt de Heilige Drievuldigheid muziek, modder en bier in Torhout en in Werchter. Top of the bill is Haanaal, het petomane trommelkorps van het gilde der poeliers.

★ De oudste festivalbezoeker is 22. De levensverwachting in die tijd is 23.

★ Net zoals Woodstock later is Werchter in oorsprong een gratis festival. Nu, in acht genomen wat je krijgt voor je geld, is het dat eigenlijk nog steeds.

★ Na het festival trekken de muziek-liefhebbers onder leiding van de muzikanten van topact Schild en Vriend vanuit Torhout richting Kortrijk, waar ze slaags raken met fans van de Franse draailiergroep Les Chevaliers Arrogants. Het incident zou later de geschiedenisboeken halen als ‘de Guldensporenslag’.


1397

★ Het eerste in de annalen vermelde moddergevecht. Uit het publiek worden duizenden modderbommen naar het podium gekatapulteerd, waar op dat moment Roderick Den Nachteghael optreedt. Archeologen slagen er pas in 1899 in om zijn half gefermenteerde lijk op te graven.


1476

★ Het festival wordt bijna afgelast omdat Rudolf Den Baardige, de casanova van zijn tijd, een affaire begint met de echtgenote van de baljuw van Groot-Leuven. En met zijn dochter. En háár dochter. En haar zus. En haar nicht. En dier dochters. En hun buurmeisjes. En hun zussen en nichten. En… Ik zei het al: de casanova van zijn tijd.

null Beeld


1543

★ Dit jaar debuteert het eerste, echte professionele podium die naam waardig, vervaardigd door de firma De Meyer, die eerder faam verwierf door het bouwen van schavotten en brandstapels.


1554

★ De artiest Thomas Barreman, die optreedt onder de artiestennaam Deus, wordt op het podium gearresteerd en door de inquisitie als ketter verbrand. Ooggetuigen aan de brandstapel die het gekrijs van Barreman aanhoren, noteren dat ‘nog niette eerder zo ene skone en toonvaste geluiden uit zijne keele kwaemen’.


1555

★ Optreden van het mandoline-ensemble Gij Ook? Vier eeuwen later zal een schaamteloos Iers combo hun naam plagiëren.


1567

★ Kwakzalvers en alchemisten verkopen op de festivalwei ‘ene werckeleyck wonderbaerlijcke remedie tegen den kaeter’ op basis van pissebeddentepels, oorwormkloten en gefermenteerde teenkaas, die tevens ‘den liefdespael aanvuurt ter bevordering van ener boner’.

★ Negentien artiesten moeten na inname van het goedje afzeggen.


1578

★ Politici op Werchter, het is van alle tijden. In 1578 proberen mandatarissen van de VADM (Vazallen Aan De Macht) te rietwerken, een voorloper van het huidige netwerken. Ze worden gestenigd tijdens een optreden van Eufrasie & de Draailierjunks.


1607

★ De jonge (59) Van Morrison debuteert op Werchter.


1639

★ Afsluiter De Bokkenreyders verwart ‘Werchter’ met het Franse ‘Wecker’ en hun tourkar rijdt daarheen. In Wecker worden op dat moment zestien heksen verbrand, en die combinatie van maertelen ende gesangh leidt tot het Burning Man-festival.


1644

★ De eerste snakepit wordt een flop omdat iemand de slangen heeft vergeten.

null Beeld


1645

★ Dit jaar wordt het festival voortijdig afgebroken wegens talrijke overlijdens: ‘Het concept snakepit staat nog niet helemaal op punt,’ aldus Germanus Schueremans.


1708

★ Voor het 286ste jaar op rij wordt de publieksopwarmer bekogeld met tinnen potten. De organisatoren besluiten om publieksopwarmers af te schaffen.

★ Het duurt tot Guy Mortier voor het eerst Werchter presenteert in 1811, voor een presentator genade vindt bij het publiek. Mortier zal het festival dan ook 198 jaar op rij presenteren.


1766

★ Rock Werchter wordt alsmaar populairder, en dit jaar veroorzaakt de toestroom van festivalgangers de eerste file met karren.


1803

★ Introductie van het eerste toilet. Een voyeur laat zich ingraven en gluurt zo vanuit de beerput naar de geslachten van de nietsvermoedend hun gevoeg doende festivalbezoeksters. Bovendien zijn er wachttijden van 143 dagen, waardoor in…


1804

★ …organisator Hippolyte Schueremans het eerste kampement aanlegt naast de festivalwei. Handig bekeken: vanaf nu zullen tijdens elk festival op die camping de festivalgangers van twintig jaar later worden verwekt! Men kan negen maanden later feilloos van het gezicht van de baby’s aflezen welke artiest speelde terwijl hij of zij werd verwekt. In heel wat gevallen wreekt de slechte muzieksmaak van de ouders zich op die manier op het latere seksleven van hun kind.


1830

★ De organisatie van Rock Werchter smeedt het plan om rond het festivalterrein een eigen onafhankelijke vrijstaat op te trekken. Men noemt het land voor het gemak België.


1867

★ Het ringsteken, hanekappen en sirooplekken zijn een groot succes, stuk voor stuk gezelschapsspelen die het wachten tussen twee optredens verkorten. De gemiddelde wachttijd is in die tijd zes à zeven dagen.


1888

★ Met een reusachtige dynamo wordt de eerste elektriciteit opgewekt door 267 wielrenners die backstage op rollen fietsen. De opgewekte stroom is ruimschoots genoeg voor één nummer van de eerste artiest. Samuel Zimmerman is razend en emigreert naar Amerika met het voornemen ooit ‘elektrische gitaar’ te spelen – een ambitie die hier afwisselend wordt gehekeld als ‘Jules Verne’ en ‘zwakzinnig’.


1914

★ Deze editie loopt uit de hand na een dispuut tussen Oostenrijkse en Bosnische festivalgangers.


1918

★ Het jaar waarin het Portugese deathmetaltrio Es Apokalyps aantrad. Hun act met vlammenwerpers werd door het Duitse bezettingsleger verkeerdelijk gezien als oprukkende geallieerden, zodat de moffen zich drie maanden vroeger dan voorzien overgaven.

null Beeld


1921

★ Backstage worden de eerste douches geïntroduceerd.

★ De Hollanders van de optredende koorvereniging De Welruyckende Aersvoghelaers protesteren, gewagen van ‘uitverkoop’ en sneren dat op Werchter ‘lichaamsverzorging ontaardt in hygiëne’.


1926

★ De legendarische overstroming in Werchter. Eén festivalganger dobbert op een wastobbe tot in Lourdes en wordt daar als de nieuwe Messias beschouwd.


1940

★ Een zwart jaar voor de technische dienst van Werchter, die aan de Duitse metalband Obergruppenführer een voor interpretatie vatbare vraag stuurde omtrent hun ‘bezetting’. Het schrijven belandde op het verkeerde bureau, met het bekende gevolg.


1940 - 1945

★ Het eerste groene festival. De festivalgangers moeten vijf jaar nablijven tot het festivalterrein volledig opgeruimd is. Historici spreken later van een strafkamp of een getto. Maar er is vertier genoeg, vooral de fanfares Die Fascistische Heimat en Mehr Gas verlichten het werk.

★ Door het slechte weer zijn vele oogsten mislukt, en de muziekliefhebbers in het getto van Werchter overleven nipt op een monotoon dieet van erwten en bonen. Zo ontstaat het petomane muziekgenre ‘nucle-arse’ en later de benaming ‘gettoblaster’.


1946

★ Deels omdat mime dat jaar wordt gehypet in de media, deels als hommage aan de vrede en het zwijgen van de kanonnen, programmeren de organisatoren deze editie enkel 47 mimespelers. De drie mimespelers die het festival overleven, duiken onder in Zuid-Amerika. In de jaren daarna blijft het merkwaardig stil rond het festival.


1957

Elvis Presley wil graag op Werchter optreden, maar Knack raadt organisator Gilbert Schueremans af om met ‘deze overschatte proletarische hansworst’ in zee te gaan.

null Beeld


1962

De Hijgers, derde op de affiche, worden enkele minuten voor hun optreden gearresteerd. Het blijken échte hijgers. Zo vergaat het ook de overige artiesten van deze onfortuinlijke editie: The Pedophiles, Les Pétomanes, Tonedeaf, The Necrophiliacs, The Refund, Rapist Inc., Worthless, Implode en No-Show. ‘Een foutje van onze booker,’ beweert Nest Schueremans.


1973

★ Deze editie van Rock Werchter raakt bekend als ‘Jeuk Werchter’. De eerste dag betreedt één muziekliefhebber met vlooien het terrein. Drie dagen later tijdens het vuurwerk staan 60.000 mensen te krabben, gek van de jeuk.


1974

★ Deze editie mondt uit in totale chaos omdat de eerste contactlenzen op de markt zijn gekomen. Eén festivalganger maakt enorm misbaar als hij één van zijn contactlenzen verliest. In een misplaatste vlaag van solidariteit beginnen de andere festivalzoekers op de wei naar de lens te zoeken, wat ontaardt in een obsessieve zoektocht. Niemand schenkt de optredende groepen enige aandacht en het wordt zo’n chaos dat de organisatie van dan af contactlenzen verbiedt.


1976

★ Top of the bill Elton John is dezer dagen zwaar aan het witte poeder en eist vlak voor zijn optreden begint dat de organisatie ‘de wind wat zachter zet’ en ‘de zon verplaatst zodat ze niet in mijn ogen schijnt’. Het pleit voor de vlekkeloze professionaliteit van Werchter dat de medewerkers van Herman Schueremans in beide opdrachten slagen.


1983

Bono van U2 is razend als, vijf minuten vóór hij op moet, blijkt dat een grappenmaker zijn witte vlag knalroze heeft geverfd. Jim Kerr van Simple Minds doet alsof hij van niets weet.

null Beeld


1990

★ Rock Werchter wordt bijna verboden omdat blijkbaar niemand had opgemerkt dat de vergeten of verloren restjes hennep en hasj op de festivalwei waren ontkiemd tot een gigantische weedplantage. De herder wiens schapen jaarlijks het hoge gras op de wei afgraasden in de maanden voorafgaand aan het festival, zag enkel ‘een bekke onkruid hie en doa’, tot zijn apestonede schapen rare kuren begonnen te vertonen.


1992

Lou Reed gaat naar het toilet en eist dat twee lijfwachten voor de deur blijven staan tot hij klaar is. Lou speelde een dag eerder op een Duits festival, dus het duurt uren. Zonder dat hij het weet komen lange rijen medewerkers aan de cabine luisteren hoe Lou perst en vloekt.


1999

★ De Red Hot Chili Peppers doen lastig: de sokken die ze op hun rider eisten, zijn zogezegd ‘niet groot genoeg’. Nadien blijkt dat ze drie paar kousen over elkaar aantrekken. Zo kunnen wij het ook.


2005

★ Minister van Cultuur Ria De Laet bezoekt met een delegatie van haar kabinet de backstageruimte. Snoop Dogg merkt haar gevolg op en beklaagt zich bij de organisatoren over de lage kwaliteit van de ho’s en bitches.


2007

★ Festivalmedewerkster Mia moet handdoeken naar de doucheruimte brengen. Daar aangekomen blijkt dat de groepsleden van Rammstein al onder de douche staan. Telkens als Mia die anekdote later opdiept, geven haar zwijmelende, grote ogen prijs wat ze toen precíés zag, en lacht haar echtgenoot groen.


2009

★ Vlak naast de Humo-stand wordt het geraamte opgegraven van een hippie die verdween tijdens de editie van 1967. De nabestaanden worden gecontacteerd maar zij ontkennen diep verontwaardigd en met klem dat er in hun familie ooit een hippie is geweest.


2021

★ Afsluiter Alex Callier scoort met zijn ‘Concerto voor 392 Hoogzwangere Groupies’. Die meiden werden als deel van het visionaire concept bezwangerd door gitarist Raymond Geerts. De weeën slepen 13 uur aan, zodat het festival uitloopt. Als de laatste groupie bevallen is, zijn er in totaal 467 kinderen, onder wie een aantal tweelingen, die allemaal Raymond worden gedoopt – ook de meisjes. De moederkoeken worden meteen gebakken en als snack verkocht.


2024

★ Het eerste volledig recycleerbare festival. Contractueel moet de crew van elke optredende artiest vooraf zélf genoeg energie opwekken om het optreden van hun werkgever te voeden. En de artiesten worden verplicht om na hun optreden zélf de door hun fans veroorzaakte rommel op te kuisen.

★ De 107-jarige Ozzy Osbourne strompelt over de wei met een prikstok en een vuilniszak in de hand, maar ontsnapt.


2026

★ Het festival wordt definitief opgedoekt na een klacht over geluidsoverlast van koning De Wever in Laken. Het festivalterrein wordt een bedevaartsoord.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234