Roos Rebergen Beeld Felix Baumsteiger
Roos RebergenBeeld Felix Baumsteiger

InterviewRoosbeef

Roosbeef: ‘Sinds ik moeder ben valt het me makkelijker om te ontspannen’

Jurgen Beckers

Lucky', de nieuwe plaat van Roosbeef, is in januari verschenen en op 15 maart moest de tournee van start gaan, maar dat is niet gelukt. Om de zinnen te verzetten maakte Roos Rebergen dan maar een radioprogramma met familie en vrienden ('Tijden van nood'), ze schreef liedjes voor een Nederlands tv-programma en verwende dochtertje Jackie (3). Op 10 september kon de tournee alsnog coronaproof van start gaan.

HUMO Hoe gaat het met je?

ROOS REBERGEN «Goed genoeg. We zijn eindelijk weer aan het spelen. Voorlopig nog niet in België, vorige week is er in Sint-Niklaas een concert uitgesteld door een coronageval. Een andere band wilde er net het podium opgaan, toen ze te horen kregen dat de zaal dicht moest. Wij hadden er twee dagen later moeten optreden. De andere concerten vinden wel nog plaats.

»Ik heb even met het idee gespeeld om een jaar te wachten tot alles is overgewaaid, maar toen zei mijn manager: 'Wat ga je dan doen, Roos?' Daar had ik niet zo vlug een antwoord op (lacht). Het is wel wennen, want op veel plekken kun je maar voor honderd man spelen. Wat op zich niet erg is, maar in Nederland mochten de mensen niet roepen - wat ze daar graag doen - waardoor je weinig terugkrijgt. Achteraf zijn ze extra enthousiast, je merkt dat ze het gemist hebben. We doen nu ook vaak twee shows achter elkaar.»

HUMO Je tournee zou net van start gaan, toen de lockdown werd afgekondigd. Hoe zwaar was de klap?

REBERGEN «Eerst vond ik het hilarisch: slechter kan een timing toch niet zijn? Maar het grappige was er snel af. Het was een emotionele klap, ja. Je maakt een plaat, die is afgerond, en dan wil je op tournee gaan en daarna met iets nieuws bezig zijn.»

HUMO Ik citeer uit 'Dichtbij': 'Met gepaste afstand / Wordt het vuilnis opgehaald / Met gepaste afstand / Wordt de rekening betaald'.

REBERGEN «Dat lied gaat uiteraard niet over corona, maar ik merk wel dat het bij het publiek binnenkomt als ik het nu breng.»

HUMO 'Dichtbij' werd in het magazine Oor 'het beste bevallingslied ooit' genoemd.

REBERGEN «Daar hou ik niet zo van. Zoiets kan alleen een man schrijven. Het gaat over de geboorte van een kind en nog veel meer, maar het is geen bevallingslied. En ook: wat staat er dan op nummer twee? Zijn er nog bevallingsliedjes?»

HUMO Tussen je vorige plaat 'Kalf' en 'Lucky' heb je met je man twee jaar in Kentucky gewoond. Sinds wanneer ben je terug?

REBERGEN «O, al lang. Iedereen doet de hele tijd alsof ik net terug ben, maar ik woon alweer twee jaar in België.»

HUMO In een interview in 2015 zei je me over kinderen: 'Ik heb geen ambitie in die richting. Ik word nu tante, dat vind ik al heel wat.' Vijf jaar later heb je een dochter.

REBERGEN «Ik wist wel dat ik ooit kinderen wilde, maar dan alleen mét iemand. En die kwam ik toen tegen. En toen was het ook niet echt de bedoeling, maar is het wel gebeurd. Mijn dochter Jackie is in Amerika geboren, ze heeft een Amerikaans paspoort.»

HUMO De plaat heet 'Lucky', naar een supermarkt die je in Kentucky frequenteerde.

REBERGEN «Die wordt gerund door Kim, een aardige vrouw van een jaar of 55, die elke dag foto's van Jackie maakte en die doorstuurde. Na een tijdje kende ik er iedereen. Je kon er ook bier drinken en elke week was er een pubquiz. Als je ergens nieuw bent, hecht je veel meer belang aan dat soort dingen. Dan ben je al blij als er op straat iemand naar je lacht of zwaait. Het was een warm welkom, daar in die supermarkt. De vrienden die ons kwamen bezoeken, namen we ook altijd mee daarheen (lacht). En verder vond ik 'Lucky' een mooi woord. Heel eenvoudig, en tegelijk ook triest.»

HUMO Je hebt het vroeger vaak gehad over je melancholie en wankelmoedigheid. Is dat veranderd sinds je moeder bent?

REBERGEN (denkt lang na) «Ik ben er anders door gaan leven, op een gezondere manier, en dat helpt wel. Het is niet zo dat ik door haar geen gevoelig type meer ben. Maar het valt me wel makkelijker om te ontspannen. Zo'n speeltuin, daar kan ik heel relaxed naartoe gaan, omdat ik zie dat zij dat fijn vindt. Ik vond het vroeger altijd een beetje onnozel als ik iemand hoorde zeggen: 'Als je kind lacht, ben jij ook gelukkig.' Maar het blijkt wel min of meer te kloppen. Het helpt om te leven zoals, euh... mensen leven (lachje).»


Roosbeef speelt op 2 oktober in de Vooruit in Gent, op 3 oktober in De Studio in Antwerpen, op 5 oktober in Het Depot in Leuven, op 9 oktober in Cactus in Brugge en op 23 oktober in de N9 in Eeklo. Info & tickets: roosbeef.nl.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234