rufus wainwright roberecitals instagram corona Beeld rv
rufus wainwright roberecitals instagram coronaBeeld rv

Concert★★★☆☆

Rufus Wainwright at home: ‘Geenszins een grootse performance, maar charmant was het zeker’

Serge Simonart

Rufus Wainwright At home, Laurel Canyon, Los Angeles 9 april 2020

Is dit de eerste concertbespreking ooit van het optreden van een artiest bij hem thuis, geschreven door een muziekjournalist die 9000 kilometer van hem vandaan toekijkt op een computerscherm, via een lege concertzaal in Londen? In dat geval is dit een even droeve als bevreemdende première.

De Royal Albert Hall, de somptueuze concertzaal die zoals alle andere concertzalen onlangs voor onbepaalde tijd de deuren sloot en alle geplande optredens opschortte, organiseert een serie huisconcerten van artiesten die je via live streaming kan volgen. Rufus Wainwright nam als eerste de honneurs waar en liet zich drie kwartier lang thuis filmen door ‘Jörn, mijn cameraman en echtgenoot’. Thuis is Laurel Canyon in de buurt van Los Angeles – de buurvrouw heet Joni Mitchell.

Jörn liet de camera eerst langs bustes glijden van fijne collegae van Rufus zoals Richard Wagner, Giacomo Puccini en een Romeinse veldheer. En toen speelde Rufus een tiental songs aan de piano en op gitaar. Dat kleine uurtje was op meer dan een manier surrealistisch.

Zopas overleed songwriter John Prine aan de gevolgen van Covid-19, en Rufus meldde dat net ook producer Hall Wilner (zie platen van Lou Reed en Rufus zelf) aan corona overleed en dat Marianne Faithfull ermee worstelt. Hij droeg – het illustreert zijn gevoel voor humor – ‘In a graveyard’ aan Willner op, en ‘Going into a town’ aan Faithfull. En vlak daarna zei hij kurkdroog: ‘And now an uptempo number, also about death…’

Een paar keer applaudisseerde ik onwillekeurig een paar seconden, en een paar keer zei Rufus even onwillekeurig ‘Thank you’, ook al applaudisseerde aan zijn kant van de lijn niemand en was de woonkamer op man en dochter na leeg.

Al bij al geenszins een grootse performance. De klank was wisselvallig – Rufus gebruikte niet eens een microfoon en speelde rammelend gitaar zonder plectrum. Maar charmant was het zeker, en voyeurs vingen een glimp op van Rufus’ open haard en boekenkast (ik zag ruggen van boeken van en over Bowie, Einstein, Maria Callas, Morrissey, Judy Garland en gay icoon Lance Loud). En aan het eind plugde de immer commercieel denkende Rufus ook nog even zijn Londense concerten in oktober, niet in de Royal Albert Hall die dit huisconcert organiseerde maar wel in het Palladium.

Rufus maande de kijker ook nog even aan om afstand te houden, vaak de handen te wassen en een mondmasker te dragen (‘Ik draag die mondmaskers met plezier, ze laten me toe ongemerkt mijn tong uit te steken naar voorbijgangers’).

Na het laatste nummer bleef Rufus doodgemoedereerd aan de piano zitten en vroeg hij laconiek: ‘O…jullie willen een bisnummer?’ Hij speelde ‘Halleluljah’, terwijl de kleindochter van de auteur van dat nummer, namelijk Viva Catherine Wainwright-Cohen, het dochtertje dat hij met Lorca Cohen heeft, meekeek.

Het was vooral aandoenlijk om te zien hoe een ster door corona back to basics gaat, zich klein maakt, ‘optreedt’ voor de webcam zoals hij normaal privé de setlist van een toernee voorbereidt. Later, als (àls) we hier op terugkijken in onverdachte en veilige tijden, zullen de beelden van dit huisconcert een even uniek als bizar tijdsdocument zijn. En voor mij voelde het extra raar omdat Rufus de laatste was die ik interviewde in den lijve, én een hand gaf, in Parijs, vlak voor de lockdown begon. Blij te zien dat hij gezond is.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234