null Beeld

InterviewFuture Islands

Samuel T. Herring (Future Islands): ‘Optreden hield zelfmoordgedachten op een afstand’

Vincent Van Peer

Voor innovatie hoeft u doorgaans niet aan te kloppen bij Future Islands, maar bij plaat nummer zes, 'As Long as You Are', vallen er toch nieuwigheden op te tekenen. Het is de eerste keer dat ze zelf de productie verzorgen, de eerste keer dat drummer Mike Lowry zich officieel lid van de band mag noemen en de eerste plaat waarmee ze niet hun gemiddelde van meer dan honderd shows per jaar zullen halen. Noem het gerust een koerswijziging, nadat de heren hun vorige, 'The Far Field', als ondermaats hebben bestempeld.

SAMUEL T. HERRING «'The Far Field' was haastwerk, de plaat van een band die het noorden kwijt was. 'Singles' was onze doorbraakplaat; alles werd groter, van onze shows over ons team tot onze kleedkamer. We hebben toen 22 maanden aan een stuk getourd en de aanbiedingen bléven binnenkomen - we hadden er nog een jaar bij kunnen doen - maar toen hebben we toch de stekker eruit getrokken. Maar een maand later begonnen we al aan een nieuwe plaat. We gingen ervan uit dat we nog altijd dezelfde kerels waren, maar we waren het overzicht en de controle kwijt. Onze baby was te groot geworden. Ik voelde me toen verloren, maar in plaats van met elkaar te praten, staken we de koppen in het zand. Zo is 'The Far Field' geschreven: ieder voor zich, allemaal in de war - alsof we naast de trein van 'Singles' aan het sprinten waren, om die toch maar bij te houden. We hadden er twee à drie maanden langer aan moeten sleutelen.»

HUMO Waren er spanningen?

HERRING «Ik was bezorgd over onze vriendschap, ja. Het vertrouwen was weg. Maar het begon ons gelukkig te dagen dat we er iets aan moesten doen. Toen we met 'The Far Field' op tournee gingen, begon 'As Long as You Are' te rijpen. Tijdens die gesprekken namen we de tijd om weer vrienden te worden. Het was soms pathetisch, hoor (lachje). Dan zat ik ergens in een hoekje te grienen: 'Ik ben alleen, niemand begrijpt wat ik voel!' Maar de rest voelde natuurlijk nét hetzelfde. En achteraf beseften we: 'Dudes, we zijn op tournee met onze beste vrienden, wat voor onnozelaars zijn wij eigenlijk?' Ik ben wel vaker zo'n onnozelaar. Op 'As Long as You Are' reken ik af met pijnlijke zaken uit het verleden. Nu heb ik een mooie relatie, en nu pas zie ik hoe rot het vroeger soms was. Je kunt 'As Long as You Are' omschrijven als de plaat waarop ik in het reine ben gekomen met mezelf.»

HUMO Voel je je schuldig over wie je vroeger was?

HERRING «Ik was weleens een kinderachtige betweter. 'Ik wil niet aan jouw liedje werken, want jij wilde daarstraks ook niet aan míjn liedje werken.' Small petty things. Maar een relatie komt altijd van twee kanten. Ik geef liever mezelf de schuld dan een geliefde, maar ik wil ook niet alle eer opstrijken (lachje).»

HUMO Jullie hebben meer dan 1.200 optredens in twaalf jaar tijd op de teller staan. Dit jaar staat er niks in je agenda. Hoe voel je je?

HERRING «Ik ben in ijltempo kaal aan het worden. En mijn lichaam laat me op nog meer vlakken in de steek: ik heb een gescheurde kruisband, één knie is volledig om zeep en de andere suckt ook. En mijn keel recupereert veel trager dan vroeger. Ik wil de straffe performer zijn die ik altijd ben geweest, maar ik moet dat nu doen met een kapot lijf en een kapotte stem (lachje). Het podium was altijd mijn uitlaatklep. Ik voelde me vroeger vaak miserabel, maar dankzij het podium was ik niet compléét waardeloos. Optreden hield zelfmoordgedachten op een afstand. Maar een liefdevolle relatie blijkt een veel sterker afweermiddel te zijn. Voor de eerste keer in mijn leven heb ik het podium niet meer nodig, het is een luxe in plaats van een noodzaak.»

HUMO Ik heb één zinnetje op de plaat onthouden: 'They said heaven's a mystery / Unless you're a star.' Ben jij een ster?

HERRING «They said, maar ze hebben ongelijk. Want het tweede deel van die gedachte is: ik ontsluier het mysterie van de hemel wanneer ik bij jóú ben, op aarde. Ja, ik ben al sinds mijn kindertijd een hopeloze romanticus.»

HUMO De soloplaat van bas-sist William Cashion heet 'Postcard Music', en de hoes van 'As Long as You Are' ziet eruit als een postkaart. Toeval?

HERRING «Nee, hij verzamelt postkaartjes sinds onze eerste tournee in Europa. Nu heeft hij er bérgen. Hij schrijft er altijd de setlist op, en na het concert delen we die uit aan het publiek: zo brengen we de wereld toch een beetje dichter bij elkaar.»

'As Long as You Are' komt op 9 oktober uit bij 4AD.

null Beeld
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234