null Beeld

Humo's Rock Rally 2020

Sofie Engelen: ‘Na corona hoop ik op festivals met véél Rock Rally-bands’

Katia Vlerick

Tot nader order is Sofie Engelen Vlaanderens enige virus killin' rock chick. Tegenwoordig mag ze dan voltijds radiohost zijn bij Willy, in een ver verleden - begin dit jaar om precies te zijn - stond ze nog in allerlei volstrekt onhygiënische parochiezaaltjes de preselecties van Humo's Rock Rally te presenteren. Ook de historische online-edities van onze halve finales op zaterdag 29 en zondag 30 augustus zal ze vakkundig aan elkaar praten.

Maak hier kennis met de 20 halve finalisten. Herbeluister hier alle preselecties.

HUMO Wat herinner je je nog van de preselecties?

SOFIE ENGELEN «Opvallend was dat er weer meer gitaarbands op het podium stonden. En dan bedoel ik de klassieke bezetting gitaar, bas, eventueel synths, maar vooral: drums. In de vorige editie zagen we veel poprockgroepjes met drumcomputers, maar in 2020 was het weer back to basics: frontman vooraan, drumstel achteraan, en de andere muzikanten ergens tussenin.

»Het hardere genre was ook terug, met de metalcore van Moments, de postrockmetal van Our Common Sense en de Oostendse hardrock van BRLRS. Toevallig allemaal mijn favoriete bands, toevallig allemaal níét geselecteerd voor de halve finales, ondanks mijn verwoede pogingen tot omkoping (lacht).»

HUMO Wat waren de raarste acts?

ENGELEN «Van alle emorappers die de revue passeerden - ook een opvallende trend - liet Eenzamejongen in Opwijk de meest bevreemdende indruk na. Zijn artiestennaam zegt het al, en dan was er ook nog de verlorenheid in zijn teksten én de bivakmuts waarin hij optrad.

»Tijdens de preselectie in Edegem moest ik vanop het podium aan een groepje mensen in de zaal vragen of ze dringend hun maten uit het café konden gaan halen. Die werden namelijk op het podium verwacht - het betrof de groep This Is Hert (lacht).»

HUMO Welke andere halvefinalisten kun je je nog spontaan voor de geest halen?

ENGELEN «Meskerem Mees: intussen hebben de radiozenders haar volop ontdekt, maar tijdens de preselectie in Eeklo was ze nog een nobele onbekende en kreeg ze laat op de avond een hele zaal stil met haar akoestische set. En Wolker is één van de weinige bands waarbij er écht iets gebeurde op het podium - een jongen op gitaar die alles gaf en een meisje dat drumde alsof het niets was.»

HUMO Vrees je dat deze door Covid-19 geplaagde Rock Rally een vergeten editie wordt?

ENGELEN «Normaal staan de boekers en de managers klaar tijdens finale in de AB, hè. Zullen ze nu nog groepjes willen tekenen, zonder uitzicht op festivals en tours en inkomsten? Spijtig, want er was nog nooit zoveel buzz rond de Rock Rally op sociale media. Al kan het tij snel keren. Kijk maar naar de twee gewezen Rock Rally-groepen die in volle coronacrisis plots enórm veel werden gedraaid op StuBru en Willy: DIRK. en High Hi. Ik hoop ook vurig op volledig Belgische affiches als onze festivals weer mogen, mét veel Rock Rally-groepjes.»

HUMO Zelf heb je intussen iets met een over the top-rockgroep die zich tijdens de preselectie in Nazareth van z'n beste The Darkness-kant liet zien: Rusty Spoon.

ENGELEN «Omdat ik binnenkort 40 word, heb ik een weddenschap afgesloten met de Willy-luisteraars : ik moet snel nog rockster zien te worden. De dag voor de halve finales moet ik het nummer 'Celebrity Skin' van Hole live brengen. In mijn groep zitten leden van Rusty Spoon, maar ook Cedric Maes van The Sore Losers, die me de akkoorden heeft aangeleerd.

»Dat is trouwens iets waarop ik mezelf tijdens de Rock Rally altijd heb betrapt: de naar jaloezie neigende bewondering voor die jonge groepjes die zich zomaar bloot durven te geven op dat podium. Zelf heb ik dat dus nooit gedurfd, tot nu.»

Humo's Rock Rally: halve finales, zaterdag 29 en zondag 30 augustus, te volgen op rockrally.humo.be. Op die webstek kan u ook alle preselecties herbeluisteren.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234