Patricia Vanneste in de clip van 'Radar' Beeld Anton Coene
Patricia Vanneste in de clip van 'Radar'Beeld Anton Coene

PremièreVideoclip

Sohnarr: ‘Eenzaamheid kan je niet opvullen met surrogaat gezelschap’

Speciaal voor u in première: de nieuwe clip van Sohnarr!

Frederik Jacobs

Patricia Vanneste besloot twee jaar geleden om zich terug te trekken als violiste van Balthazar. Ze reisde naar Zweden en Noorwegen, waar ze leerde opgaan in de natuur. Dat hóór je op de eerste plaat van haar soloproject Sohnarr, die vrijdag verschijnt. Vandaag lost ze exclusief bij Humo nog een derde single, inclusief mooie clip.

Bekijk onder dit interview de clip van ‘Radar’

HUMO Radar is veruit je meest radiovriendelijke single tot nu toe. Waarom los je die pas als derde?

PATRICIA VANNESTE «Ik vind ‘m niet voldoende representatief voor de hele plaat. Dit zou als eerste single mogelijks een verkeerd beeld gegeven hebben.»

HUMO Op twee van de drie singles zing je. Is het moeilijk om plots frontvrouw te zijn?

VANNESTE «Dankzij de projecten die ik na Balthazar had (DRIFTWOOD, Oko Yono, red.) was ik al een beetje voorbereid op die rol. Gelukkig maar, want meteen van Balthazar naar Sohnarr overgaan had wel eens te direct kunnen zijn.

»Het is heel kwetsbaar om je eigen muziek uit te brengen, maar voor mij klopt deze plaat helemaal. Liever kwetsbaar en authentiek dan beschermd door een valse identiteit.»

HUMO Waar gaat ‘Radar’ over?

VANNESTE «Het was de eerste song die ik in het buitenland schreef, over een thema dat ik van thuis had meegenomen. Een verhaal over evenwicht, over ruimte binnen een relatie. Sommige mensen nemen meer ruimte in dan anderen, en beperken zo jouw ruimte. De vraag is: wanneer wordt dat te veel? Of te weinig. Ik ben wel vaker geconfronteerd geweest met mensen die veel ruimte innamen. De vraag die ik me dan diende te stellen was: zou ik vechten voor mijn ruimte, of vertrek ik beter?

»Vroeger waren mijn vrienden vaak mensen die heel veel konden vertellen en amper vragen stelden. Mijn vrienden nu tonen veel meer spontane interesse in wat er zich binnen mij afspeelt.»

HUMO Was je reis een manier om – letterlijk - afstand te nemen van bepaalde mensen?

VANNESTE (vastberaden) «Om afstand te nemen van mezélf en alles wat ik voorstel. Ik wou weg van de identiteit die ik verkregen had. Je bent altijd dochter van, zus van, partner van,... Ik wou weg van een naam die me ooit gegeven is, waar ik totaal niet voor gekozen heb en die me toch definieert naar de buitenwereld toe. Ik wou af van dat zelfbewust zijn, om zo naar de kern te kunnen zakken en te ontdekken wat er op dat vermeende blanco blad staat – dat helemaal niet blanco is.»

HUMO Je was lang ‘die violiste van Balthazar’.

VANNESTE «Met dat label heb ik een haat-liefdeverhouding. Het was niet leuk op plekken waar Balthazar geen plaats had. Ik herinner me een feestje tijdens mijn studententijd, waar ik door een vriendin werd voorgesteld aan iedereen als ‘de violiste van Balthazar’. Toen heb ik haar apart genomen om duidelijk te maken dat dat niet hoefde. Ik vind het makkelijker om het gezicht van Sohnarr te zijn, omdat die muziek veel dichter ligt bij wie ik écht ben.»

HUMO Kreeg je binnen Balthazar te weinig ruimte?

VANNESTE «De keuze om mijn eigen weg te gaan heeft te maken met meer ruimte durven innemen, ja. Velen vinden het een absurde keuze, maar ik vond eigenlijk gewoon geen reden meer om bij Balthazar te blijven. Ik haalde nog te weinig voldoening uit het optreden, zeker na zes jaar touren. Ook in een creatieve job kan veel repetitiviteit zitten, dat is misschien het nadeel van succes.»

HUMO Ik zou het nog bijna vergeten zeggen, maar knappe clip, trouwens!

VANNESTE «Dit was eigenlijk een plan B. Normaal zou ik er zelf niet in meespelen. Maar het ging moeilijk anders in deze periode.

»Ook de clip gaat over iemand die op zoek gaat naar ruimte, door paspoppen in elkaar te steken en met hen samen te wonen. Dat lijkt aanvankelijk de ideale oplossing om al je ruimte te behouden zonder eenzaam te zijn. Die blijdschap slaat snel om: de poppen reageren niet, ze liggen in de weg of vallen om. Eenzaamheid kan je niet opvullen met surrogaat gezelschap.»

HUMO Lap, ik zal die opblaaspop maar weer opbergen!

Bekijk hier de clip:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234