Willy; 2020, STAALHARD 100 portret Andries Beckers Beeld Humo
Willy; 2020, STAALHARD 100 portret Andries BeckersBeeld Humo

Luistertip

‘Staalhard 100’ op Willy: ‘StuBru eens goed onder hun gat stampen’

Goed nieuws voor wie moordneigingen voelt opkomen bij dampende muzikale kerstvijgen als ‘All I Want for Christmas Is You’ of – de horror! – ‘Holly Jolly Christmas’: Willy gaat op kerstdag het kneuterige ho ho ho-sfeertje te lijf met een door Andries Beckers en Sofie Engelen gepresenteerde metal-top 100. Een soort ‘De zwaarste lijst’ dus, maar dan à la Willy?

Noud Jansen

ANDRIES BECKERS «Zo kun je het stellen, al is er wel een wezenlijk verschil: ‘Staalhard’ is een wekelijks programma, terwijl ‘De zwaarste lijst’ een eiland is – met alle waardering voor Studio Brussel: 364 dagen draaien ze er amper metal, en op die ene dag moet het allemaal gebeuren. Dat maakt ‘De zwaarste lijst’ nogal voorzichtig, met praktisch altijd dezelfde nummers. Wij bewijzen met ‘Staalhard’ elke week dat metal méér is dan Iron Maiden, Metallica en Slayer, en dat zien we nu al in het stemgedrag. Temeer omdat we voor een open stemming hebben gekozen, niet voor een suggestielijst waaruit de luisteraars kunnen kiezen. Een pak meer werk, maar het is het waard.»

HUMO De kans is dus best aanzienlijk dat jullie op kerstdag Deaths ‘Zombie Ritual’ draaien?

BECKERS «Inderdaad. Goed voorbeeld, trouwens. Veel niet-liefhebbers hebben de neiging om enkel het karikaturale aspect van metal te zien, maar Death was bij uitstek een band die serieus wilde genomen worden. Wijlen Chuck Schuldiner was een geniale muzikant – mocht er een Koningin Elisabeth-wedstrijd voor metalheads bestaan, hij had jaar na jaar gewonnen. Gráág Death in onze lijst, dus. Wat mij betreft zelfs met meer dan één nummer.»

HUMO Hoe zou jouw top drie eruitzien?

BECKERS «Songs heb ik niet meteen in gedachten, bands wel: Type O Negative, Danzig en Morbid Angel – al is de kans klein dat die laatste in de top tien zal staan: het is een wel érg heavy band. Maar eens je de code gekraakt hebt – en dat geldt ook voor Death – zul je merken dat die mannen op hun manier ook grooven.»

HUMO Ga je ontevreden zijn als ‘Master of Puppets’ op 1 staat?

BECKERS «Nee, want ik vind dat een fantastisch nummer. Maar ik vóél dat dat niet gaat gebeuren.»

HUMO Je weet waarom ik ‘Master of Puppets’ vermeld: van de twaalf edities van ‘De zwaarste lijst’ eindigde het tien keer bovenaan.

BECKERS «Wie weet brengt de ‘Staalhard 100’ daar wel verandering in. Ik denk dat ze bij Studio Brussel een beetje waren ingedommeld, en dat het goed is dat een jonge zender als Willy hen eens ferm onder hun gat stampt. Ik mag elke donderdag tussen vier en zes helemaal mijn zin doen: als ik zin heb om vlak na het nieuws van vijf een lap extreme Poolse deathmetal op te leggen, dan lég ik die op. Die aanpak wordt geapprecieerd: je merkt dat aan de reacties.»

HUMO Terzijde: ik vind Andries Beckers een goeie naam voor de presentator van een metalprogramma.

BECKERS (lachje) «Ik vat dat op als een compliment. Misschien heb je een punt: een naam als pakweg Jan Peeters klinkt toch wat minder metal. Met niets dan respect voor alle Jannen Peeters.»

‘Staalhard 100' , Willy, vrijdag 25 december, 10.00 - 18.00

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234