‘History of New Wave’stijn meuris
Stijn en de newwavesterren: ‘Wat Kae Tempest doet, is vintage Anne Clarke’
Stijn Meuris gaat vreemd: nu Noordkaap weer even op stal is gezet, trekt hij ten strijde met een naamloos gelegenheidsgroepje dat newwaveklassiekers van Bauhaus tot The Cure voor het voetlicht brengt, aan elkaar gepraat door niemand minder dan hijzelf. Geen dubbele bodem in de titel, gewoon ‘History of New Wave’.
STIJN MEURIS «Het was Ron Reuman van evenementenbureau Maandacht die me vroeg om hieraan mee te werken. Ron, die tevens onze – uitstekende – drummer is, had een paar jaar geleden iets soortgelijks gedaan met ‘The History of Pop’, een programma gepresenteerd door Jan Douwe Kroeske. Tof, al had het voor mij een iets te hoog Jan Delvaux-gehalte: ’t was allemaal wel érg educatief verantwoord. Daar had ik geen zin in; ik wilde dat er vaart in zat. ‘History of New Wave’ mag je in de eerste plaats als een echt concert zien, dat ik als master of ceremony aan elkaar praat, en met een paar anekdotes opleuk.»
HUMO Ben jij de enige zanger van de avond?
MEURIS «Nee, ik doe het samen met Leen Diependaele en Filip Heylens, de zanger van Wegsfeer, een puike coverband genoemd naar een uitdrukking van Frankie Loosveld uit ‘Het eiland’.
»Het klinkt raar uit de mond van iemand die ooit Humo’s Rock Rally gewonnen heeft met een cover, namelijk ‘Arme Joe’ van Will Tura, maar ik ben echt niet goed in het interpreteren van andermans nummers. De paar songs die ik voor ‘History of New Wave’ zing – onder meer ‘Winning’ van The Sound, dat redelijk dicht bij Noordkaap aanleunt – liggen me. Maar vraag me niet om Echo & The Bunnymen of The Smiths te coveren: voor dergelijke fijnzinnigheid ben ik veel te veel een bulldozer.»
HUMO Hoe populair is new wave in 2022 eigenlijk nog?
MEURIS «Als je het mij vraagt: zeer. We merken dat bij Willy, waar ik presenteer: draai je een paar newwavenummers, dan kun je er vergif op innemen dat je respons krijgt. Ik hoor het ook meer en meer terug in nieuwe muziek. Boy Harsher bijvoorbeeld, een Amerikaans duo dat een paar weken geleden in België speelde. Wat zij maken, klinkt meer jaren 80 dan wat in de jaren 80 zélf werd uitgebracht. En wat Kae Tempest nu doet, is toch vintage Anne Clarke?
»Zeg, hou jij eigenlijk van new wave?»
HUMO Tuurlijk.
MEURIS «Ik vind: die newwavers wisten hoe een song werkte. Of je ’t nu hebt over Psychedelic Furs of Siouxsie and the Banshees: ’t is een woord dat veel te veel wordt gebruikt, maar hun platen hebben iets iconisch. Je kunt ook bijna alles meezingen, iets wat je vandaag toch een stuk minder ziet.
»Enfin, hier spreekt een oude vijftiger, dat besef ik zelf ook wel.»
HUMO Tijd voor een appetizer, Stijn. Kun je al één anekdote prijsgeven?
MEURIS «Halverwege de jaren 80 heb ik Killing Joke gezien op het fameuze Breekend Festival in Bree, in een tent. Een geweldig optreden, dat kan ik me nog herinneren, maar wel ontzettend luid. Te luid, blijkbaar, voor de leden van Killing Joke. Want toen ik ’s anderendaags met de auto uit Bree vertrok – ik was bij vrienden blijven slapen – zag ik langs de steenweg tussen Bree en Kinrooi een man met een rugzakje staan liften, een overduidelijke newwaver. Om redenen die ik me niet meer herinner, ben ik niet gestopt, maar achteraf ben ik te weten gekomen dat dat de vaste geluidsmixer van de groep was, die ze met klikken en klakken buiten hadden gegooid: hij mocht voor de rest van de tournee niet meer op de tourbus. Andere tijden (lacht).»
Voor alle data van ‘History of New Wave’, surf naar maandacht.be.