null Beeld

Bert Van Het ConcertRide

'Succes moet je kunnen loslaten'

Twee decennia na de brute split in 1996 hebben de heren van Ride hun tweede adem gevonden: hun comebackplaat 'Weather Diaries' werd in 2017 op gejubel onthaald, en vorige zomer deden ze er nog een schepje bovenop met 'This Is Not a Safe Place'. Op 29 januari stellen ze die voor in Trix, en wie klassieke shoegaze verwacht, is eraan voor de moeite.

Matthieu Van Steenkiste

HUMO Jullie zesde plaat klinkt anders dan alles wat jullie al opgenomen hebben.

MARK GARDENER (gitaar) «Klopt. Toen we aan 'Weather Diaries' werkten, stonden we onder druk, want we wisten ook wel dat een comeback dik kan tegenvallen, en we hadden een gigantische erfenis in ere te houden. Dat de plaat het erg goed deed en de tournee een succes was, was een enorme geruststelling. Daarna konden we alle kanten op. We wilden alle mogelijkheden openlaten en zien welke richting de nieuwe songs uitgingen.»

HUMO Tot nog toe waren de nummers op de platen van Ride afwisselend van jou en van Andy Bell, en dat kon je horen. Op 'This Is Not a Safe Place' is dat veel minder uitgesproken.

GARDENER «Dat komt omdat Andy nu meer zingt. Maar we hebben nooit bewust naar zo'n beurtrol gestreefd. En sinds de reünie brengen ook Laurence (Colbert, drums, red.) en Steve (Queralt, bassist, red.) ideeën aan. Deze plaat is echt een groepswerk. Meer nog: we hadden veel nummers over omdat ze niet in het geheel pasten. Daar doen we later nog iets mee.»

HUMO We mogen de reünie meer dan geslaagd noemen?

GARDENER «Ja! We hebben vorig najaar al een stevige tournee door de VS en Australië ondernomen, en nu is Europa aan de beurt. Maar ik heb er niet veel van willen verwachten: de rockmuziek blijft een onzekere business, je weet nooit wat er morgen gebeurt. Ik vind het al lang fantastisch dat we zover zijn geraakt en dat er nu ook nieuwe gezichten in het publiek opduiken. Ik was bang dat vooral de nostalgici zouden terugkeren, maar ik wist van onszelf dat we nog iets te zeggen hadden.»

HUMO Hoe moeilijk is het om nuchter naar jullie oudere werk te kijken?

GARDENER «Het is lastig. Zeker over onze setlists hebben we soms zware discussies. Het is moeilijk om iets los te laten als je er veel succes mee hebt gehad, hè. Maar ik kijk het liefst van al vooruit. Laat andere bands maar hun oude materiaal uitmelken, dat lijkt me doodsaai. Natuurlijk spelen we nog songs van vroeger, maar we brengen onze nieuwe plaat zo goed als integraal. En het publiek is bereid om ons te volgen.»

HUMO Heb je achteraf gezien spijt van de lange pauze?

GARDENER «Tja, het leven kan grillig zijn, hè. En iedereen heeft in de tussentijd boeiende dingen kunnen doen (Andy Bell speelde bij Oasis en Beady Eye, red.). Misschien zouden we groter zijn geweest als we niet waren gesplit, wie weet. Er waren goede redenen waarom het anders is gelopen, en ik ben er in het reine mee. Blij dat ik terug ben!» (mvst)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234