Boris Pupul Beeld Camille Vivier
Boris PupulBeeld Camille Vivier

Het Wei-gevoelBolis Pupul, Cellini en Guido Belcanto

‘Sylvie Kreusch is de Belgische Mick Jagger: gaat dat zien!’

Onder meteorologen bestaat er een heldere consensus over: doet de zon zelfs thermometerhutten smelten, dan zoekt men bij voorkeur die plekken op waar tienduizenden mensen op een kluitje staan, water even schaars is als schaduw, en er vanaf een podium altijd wel iemand om een moshpit bedelt. Ja, geen geschiktere manier om een hittegolf te verbijten dan Een Festival. Vertellen u deze week waar u heen moet voor stromend rugzweet en – laten we dát toch niet vergeten – fleurige, opwindende of hartroerende muziekjes: Bolis Pupul, Cellini en Guido Belcanto.

Jasper Van LoyJoshua Migneau en Tom Raes

BOLIS PUPUL

Eigenlijk had Boris ‘Bolis Pupul’ Zeebroek begin juli een weekend vrijaf genomen om te bekomen van de eerste festivals, waaronder Glastonbury. Maar toen liet Clairo verstek gaan voor Rock Werchter en werd hij samen met Charlotte Adigéry, met wie hij in maart ‘Topical Dancer’ uitbracht, naar Rotselaar gesommeerd. ‘Een vriend had het lentefeest van zijn zoon speciaal voor mij verzet,’ zegt Zeebroek. ‘Maar als Werchter belt, komt de muziek toch weer op de eerste plaats.’

HUMO Hoe was Glastonbury?

BORIS ZEEBROEK «Als plek om te spelen: fantastisch. Als plek om te zijn: de hel. Veel te veel prikkels! Die zee van mensen, dat enorme aanbod, die constante fomo... Doe mij maar iets kleinschaligs.»

HUMO In België zit dat er niet meer in, vrees ik: jullie volgende haltes zijn Lokerse Feesten en Pukkelpop. Ga je daar ook zelf naar iets kijken?

ZEEBROEK «Voor Pukkelpop heb ik L. Jacobs genoteerd. Hij is de drummer van mijn twee bands, The Germans en The Hong Kong Dong, en speelde in het Verenigd Koninkrijk solo in ons voorprogramma. Nu komt hij met een liveband: benieuwd!

»Ik wil ook graag Yu Su zien, een Chinese artieste die heel goeie mixtapes maakt. Er stond eentje op tijdens de shoot voor de hoes van ‘Topical Dancer’, en zo heb ik haar ontdekt. En op het Spaanse festival Cala Mijas heb ik Overmono gezien: een aanrader voor de electrofans.»

HUMO 12 augustus is een hoogdag op Lokerse Feesten: vrijwel alle artiesten van jullie label DEEWEE komen er spelen, inclusief de stichters Stephen en David Dewaele.

ZEEBROEK «Op Dour hebben we ook eens zoiets gedaan, en dat was geweldig. Onze muzieksmaak loopt gelijk en we hebben hetzelfde gevoel voor humor. Vaak zitten we te vergaderen op het hoofdkwartier van DEEWEE als Mozes binnenkomt (Mozes Mosuse, speelt op Lokerse Feesten als Movulango, red.). Hij heeft altijd weer iets aan de hand, wat we met z’n allen grondig bespreken. Het kan ook iemand anders zijn, maar meestal eindigt het in een soort deurenkomedie.»

HUMO Heb jij iets met Kraftwerk, de headliner van de avond?

ZEEBROEK «O ja! Ik heb hen al vroeg leren kennen, door mijn ouders. Kraftwerk heeft de blauwdruk geleverd van hoe ik met muziek bezig wilde zijn. Eén van de redenen waarom ze zo sterk zijn, is dat ze exáct zo klinken als ze eruitzien.»

HUMO De catering van Lokerse Feesten is uitstekend. Had u nog iets gewenst, meneer Zeebroek?

ZEEBROEK «Ik heb maar één verzoek, dat nooit wordt ingewilligd: natuurwijn. Je moet die in een specifieke winkel gaan halen, wat blijkbaar geen gemakkelijke klus is. Niet dat ik zo’n diva ben, maar ik zou het fijn vinden om deze zomer toch één keer een glas voorgeschoteld te krijgen.» (jvl)

null Beeld Cellini
Beeld Cellini

CELLINI

Vlaamse techno beperkt zich niet tot Charlotte de Witte. De Limburgse techno-dj Cellini maakt deze festivalzomer één van zijn grootste dromen waar: hij mag op vrijdag 22 juli de massa voor het hoofdpodium van Tomorrowland in een staat van opperste euforie brengen.

GIANMARCO CELLINI «Normaal bouw ik mijn sets zorgvuldig op, zodat ik kan eindigen met een climax. Maar op Tomorrowland begin ik meteen te knallen: alles voor de roes. Als dj hoor je rekening te houden met je publiek, hè. Ik draai ook op Pukkelpop, en daar laat ik dan weer liedjes zoals ‘Where’s Your Head At’ van Basement Jaxx passeren.»

HUMO Je hebt je populaire remix van ‘Expectations’ van Portland een tijdlang terzijde geschoven. Waarom?

CELLINI «Ik had hem in de zomer van 2019 zo vaak gedraaid dat ik er even afstand van moest nemen. Intussen zie ik er de charme weer van in. Telkens als ik die track opzet, gebeurt er iets magisch.»

HUMO Tomorrowland wordt dit jaar over drie weekends gespreid. Jij draait in het tweede weekend en in het derde mag je de line-up van het COREpodium samenstellen: wie nodig je uit?

CELLINI «Ik heb gekozen voor artiesten die ik simpelweg zelf wil zien. Star B, bijvoorbeeld, de dj-alias van Tsar B. Zij is pas begonnen met draaien en is een natuurtalent. Verwacht een eclectische set met een hoog entertainmentgehalte. Ook Adriatique uit Zwitserland en Nicky Elisabeth uit Nederland heb ik gevraagd.»

HUMO Welke artiesten op de affiche van Pukkelpop kan je met een gerust hart aanraden?

CELLINI «James Blake bezorgt me telkens weer kippenvel. Caribou en Four Tet zijn sterk, live, net zoals de Cubaanse zusjes van Ibeyi. Maar het meest kijk ik uit naar een band die geen spek naar ieders bek is: Limp Bizkit (ondertussen cancelde Limp Bizkit de volledige Europese tournee, red.)! Zij waren de eerste groep die ik ooit live zag, als kleine jongen met een New York-pet op. Dat ik dezelfde dag als hen op Pukkelpop sta... Die kleine jongen in mij kan het nog altijd niet goed geloven.»

HUMO Welke Belgen zijn in topvorm?

CELLINI «Sylvie Kreusch. Ik heb al drie concerten van haar meegemaakt, en het blijft naar meer smaken. De manier waarop zij op het podium staat… Tja, ze is de Belgische Mick Jagger. Gaat dat zien! In C-Mine in Genk was ik onder de indruk van Susobrino, een jonge Belg met Boliviaanse roots die iets heel bijzonders doet met unieke instrumenten en geluidseffecten. En ik zag het nog niet met eigen ogen, maar ik hoor véél goeds over Charlotte Adigéry en Bolis Pupul.»

HUMO Je hebt de sfeersnuiver, het fuifbeest, de campinggast en de muziekontdekker: wat voor festivalganger ben jij?

CELLINI «Ik ben altijd bij de eersten op de weide, want ik kijk graag naar de openingsacts. Rond het avondeten ga ik naar de camping en voor de headliner eraan begint, keer ik terug naar de weide. Je zult me nooit een volledige dag in de Boiler Room vinden, ik hou het liever kalm. Behalve als Limp Bizkit speelt: dan sta ik in de moshpit (lacht)

HUMO Met deze festivalzomer zijn we helemaal in het Rijk der Vrijheid beland. Merk je dat als performer?

CELLINI «Het publiek gaat hard, en tegelijk is er de angst dat het binnenkort weer gedaan zal zijn. Het is alles of niets, nu of nooit. Kortom: wat een plezier om in deze tijden te mogen draaien.» (jmi)

null Beeld Stefaan Temmerman
Beeld Stefaan Temmerman

GUIDO BELCANTO

Snel, een éminence grise! Schuilt er op 69-jarige leeftijd nog een groot festivalganger in Guido Belcanto?

GUIDO BELCANTO «Nou nee, festivals zijn eigenlijk niet meer aan mij besteed. Ik heb wel ooit meerdere edities van Rock Torhout meegemaakt, nu spreek ik over de jaren 80. Maar sinds ik beroemd ben, is dat wat verwaterd.»

HUMO Wat is uw persoonlijke festivalhoogtepunt?

BELCANTO «Jaren geleden heb ik onder de naam De Bluesbroeders een concertreeks gespeeld met wijlen Willy Willy, en we stonden toen ook op Blues Peer. Een geweldige bekroning: op het festival mogen staan waar Chuck Berry, John Lee Hooker en Buddy Guy ook ooit hadden gestaan.»

HUMO Welke artiest zou u deze zomer zelf geprogrammeerd hebben?

BELCANTO «Morrissey! Dat hij nooit te zien is op de grote festivals in ons land, daar kan ik niet goed bij. Ook Eels zou ik doodgraag eens live zien: ik ben een grote fan. Ik begrijp E heel goed, ik voel me zelfs een beetje verwant met hem. Zijn thematiek ligt in de lijn van de mijne, zie je. En zijn humor weet ik ook te smaken. Als ik hem ooit zou kunnen ontmoeten, zou ik een gelukkig man zijn. Ik denk dat we snel op dezelfde golflengte zouden zitten.»

HUMO Welk festival mag van Guido Belcanto altijd meer volk over de plankenvloer krijgen?

BELCANTO «Ik draag Dranouter een warm hart toe. Het is daar altijd volle bak, maar meer mag natuurlijk altijd. Ik speel er zelf ook dit jaar, trouwens. Na drie jaar ben ik benieuwd om te zien of ik het nog kan, een grote massa in vervoering brengen.»

HUMO Twijfelt u daar dan aan?

BELCANTO «Nu ja, niet echt. Ik bedoel: een festival is een volkomen andere omgeving dan een concertzaal. Geen soundcheck, geen opwarming: je stapt dat podium op, je plugt in en páts, je moet vertrokken zijn. Het is een guerrillaoorlog, zo’n festivaloptreden. Het is erop of eronder.»

HUMO En je weet bovendien niet of mensen speciaal voor jou opgedaagd zijn.

BELCANTO «Ik denk dat mijn status wel van die aard is dat mensen speciaal voor mij komen. Maar je kunt op festivals een veel groter publiek bereiken, dat is waar. In één klap heb je tien culturele centra voor je. En veel meer jónge mensen ook. Leve de jeugd! Ja, op zo’n festival voel ik me echt nog eens de rock-’n-roller die ik ben.» (tr)

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234