null Beeld Corbis via Getty Images
Beeld Corbis via Getty Images

ColumnJomme Rocks

‘Tegen beter weten in hoop je dat één vrouw jou aan haar laat zitten’

Mark Coenen

Elke week fileert (mc) op inzichtelijke wijze de popgeschiedenis en de tijdgeest, zoals die beleefd werd in de kolommen van uw lijfblad. Deze week keert hij terug naar mei 2015.

Wie in 2015 zijn Humo opensloeg, kon denken dat de columnisten een papieren putsch hadden gepleegd. De eerste vijftien bladzijden van uw lijfblad werden ingenomen door het duurbetaalde rapaille met een verwaarloosbare maar goed bekkende mening. Mulder, Brusselmans, Lanoye, Matthysen, Grunberg: op onze schaarse bedrijfsrecepties mijden ze elkaar als de pest, maar in Humo staan ze broederlijk naast elkaar. Het eerste bericht over televisie staat ongeveer halfweg.

Humo goes immo: elke vierde dinsdag van de maand publiceren we in een apart katern een selectie van het mooiste vastgoed, te koop voor onze bemiddelde lezertjes. Het idee om in samenwerking met Burda wekelijkse breipatronen te introduceren kon door een kordate opstand van de redactie nog net voorkomen worden. Een nieuwe wind, net wat u zegt.

Humo cover mei 2015 Beeld Humo
Humo cover mei 2015Beeld Humo

‘Niemand heeft te kiezen uit welk gat hij wordt geperst’: Dimitri Verhulst schrijft een nieuw socialistisch manifest voor een partij die, volgens Verhulst, lijkt op een Spaans bordeel waar het achter de gordijntjes rommelt. Vijf bladzijden lang raast hij als een bevlogene en hij suggereert onder meer dat God via zijn aandeelhouders op aarde de crisis moet betalen, het Vaticaan is rijk genoeg. ‘Het socialisme zal vaker ongezellig zijn of het zal niet zijn,’ eindigt hij, totaal niet profetisch.

AA Gent dreigt kampioen te spelen: Jan Mulder stuurt een mail naar de directie van Anderlecht hoe ze een erehaag moeten organiseren voor de spelers van Gent. De baas van VDK, de hoofdsponsor die al 35 jaar zijn geld in de Buffalo’s steekt, wordt geïnterviewd. ‘De helft van wat een bedrijf aan reclame besteedt, is weggesmeten,’ zegt hij schalks. ‘Alleen weet je niet welke helft.’

Hoe zou het eigenlijk zijn met Jef Geeraerts? De vraag wordt gesteld door Onze Man, die voor de gelegenheid een vrouw is, in één van onze aangrijpendste interviews ooit. De 85-jarige leeft in afzondering in zijn uitgewoonde villa in Drongen en maakt gepijnigd de balans op van zijn leven, die na de dood van zijn vrouw Eleonore helemaal in het rood ging. Het is op. En hij ook. ‘Zonder Eleonore heeft niets nog betekenis.’ – ‘Waarop wacht u? De dood?’ – ‘Natuurlijk. Het leven is geleefd.’ Zes dagen na de publicatie sterft Geeraerts. ‘De boeken van Jef Geeraerts zijn rock-’n-roll,’ schrijft Herman Brusselmans. ‘Hij behoort samen met Hugo Claus en Walter van den Broeck tot de top drie van zijn generatie.’

‘Dire Straits is nooit bespuwd of in elkaar geslagen, maar voor minder doe ik het niet’: Mark Knopfler, de beschaafdste aller rockers, heeft last van een midlifecrisis, al is hij al 66, en dat heeft onze man geweten. ‘Als jonge muzikant ben je ziekelijk egocentrisch, je praat smalend over groupies terwijl je tegen beter weten in hoopt dat ten minste één vrouw jou aan haar laat zitten.’ Aan het gezicht van de Knop kon Onze Man afleiden dat zoiets nooit bij hem was gebeurd.

De songs van de week worden verzameld in Arriba en daar is het al artyfarty wat de klok slaat. Nog voor ze op de draaitafel lagen, waren ze gedateerd: wij waren onze tijd zo vooruit dat we er achterlijk van werden. Zes jaar na datum weet ik van driekwart van de bands niet wie ze waren, laat staan waarom. Pomrad, iLoveMakonnen, George FitzGerald ft. Boxed In en Juan Wauters, anyone?

Róisín Murphy van Moloko vertelt ten slotte over de gloriedagen bij het toenmalige potverterende, het geld langs deuren en vensters buiten dragende platenlabel EMI. ‘Ik vloog alleen first class, terwijl businessclass voor mijn part genoeg was geweest.’ Bescheidenheid: het is een deugd.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234