null Beeld Alex Vanhee
Beeld Alex Vanhee

Concert★★★½☆

Testament, Exodus en Death Angel in de AB: lichaamsvochten uitwisselen in de moshpit alsof corona niet bestaat

Ruud Meert

De federale regering liet gisternamiddag weten dat ze samenscholingen van meer dan duizend mensen ten stelligste afraadt, want er blijkt een virus de ronde te doen. Iemand daar al iets over gehoord? Maar goed, een doorsnee metalhead is wel wat gewoon, dus was van de hele corona-gekte niks te merken in de AB gisteravond, waar met Death Angel, Exodus en Testament nogal wat royalty uit de thrashmetal ten dans speelde.

Een avondje thrashmetal betekent doorgaans dat je tussen vrijwel uitsluitend witte mannen van middelbare tot latere leeftijd staat, veelal met lang, ietwat krullend haar, en dat was gisteren in de AB niet anders. Wij spotten zelfs twee exemplaren van pak 'm beet een jaar of 75 - die zich mogelijk wel van deur vergist hadden en na afloop verward vaststelden dat de OKRA-avond deze keer wel érg luid was - en tot wel zeven maal toe hebben we gedacht: Hé, wat merkwaardig dat Herman Brusselmans hier ook is, maar geen enkele keer bleek het werkelijk om de gevierde romancier te gaan. Jammer, want je hebt wat gemist, Herman. Death Angel, Exodus en Testament tourden merkwaardig genoeg voor het eerst samen, en kozen voor hun tournee de titel ‘The Bay Strikes Back’. Die Bay, mocht u zich dat afvragen, verwijst naar de Bay Area van San Francisco en is de bakermat van de thrashmetal.

null Beeld Alex Vanhee
Beeld Alex Vanhee

Metallica en Megadeth zijn de bekendste exportproducten van de Bay Area, maar Exodus was er de onbetwiste gangmaker. De band van Gary Holt heeft in 1980 de thrashmetal zowat eigenhandig uitgevonden. Holt beroerde sinds 2013 de snaren bij Slayer, maar sinds Tom Araya en de zijnen de satanische rituelen hebben afgezworen en voortaan elke dag dutjes doen in hun schommelstoel, zit hij terug op het oude nest.

Voor Holt zijn duivels mocht ontbinden was het wel eerst nog de beurt aan Death Angel. Die band speelde voor de vroege vogels, want al om iets over zessen klonken in de AB de eerste noten door hun Marshalltorens. Dat mocht de pret niet bederven want er waren vroege vogels in overvloed en al bij het eerste nummer - ‘Humanicide’, de titeltrack van hun recentste plaat - werden in de moshpit lichaamsvochten uitgewisseld alsof er nooit sprake was geweest van één of andere virus uit den vreemde. Bovendien meteen een bewijs dat thrash metal best nog wel wat jonge honden naar concertzalen lokt - of dat veel van die ouwe rakkers nog prima te been zijn. Death Angel zette de avond strak in en putte vrolijk uit zijn hele catalogus, die tot in 1987 reikt.

null Beeld Alex Vanhee
Beeld Alex Vanhee

Ook de mannen van Exodus hadden er duidelijk zin in en waren het touren nog niet moe. Net als Death Angel sprokkelden ze een setlist bij elkaar met nummers uit hun intussen bijna 40-jarige bestaan. Op de bij wijlen groovy thrash van Holt en de zijnen zette de zaal het op een headbangen van jewelste en vooraan in de circle pit verloor hier en daar iemand een tand en vond enkele anderen er een blauw oog. Gary Holt pakte moeiteloos het record van aantal noten per minuut en de zaal zag dat het goed was. Zanger Steve ‘Zetro’ Souza leek ons aan het eind van de set wat door zijn stem heen te zitten, maar dat kon de pret niet bederven. Eervolle vermelding ook nog voor Gary Holts bierassistent, die de gitarist in volle actie een frisse pint aan de lippen kwam zetten. Respect!

Testament - de bijbelse bandnamen stonden begin jaren ‘80 in de aanbieding - beklom als laatste het podium en speelde vooraan in de set vooral recentere nummers. Kort na de start van de show liet zanger Chuck Billy weten dat het concert in de AB het laatste van de tournee was. De drie bands zouden ‘s anderendaags nog spelen in Hannover in Duitsland, maar die show werd te elfder ure afgelast. Iets met een virus, naar het schijnt. Billy en zijn band besloten om er dan maar het beste van te maken en nog eens alles uit de kast te halen. Uit, ‘Titans of Creation’, de plaat die begin april verschijnt, kregen we nog ‘Children of the Next Level’ en ‘Night of the Witch’, waarna Testament nog blik gouwe ouwe opentrok.

Chuck Billy deed op zijn halve microfoonstatief nog verwoede pogingen om het record aantal noten van Gary Holt af te snoepen, maar slaagde daar net niet in. Wij besloten dat het een mooie avond was geweest.

null Beeld Alex Vanhee
Beeld Alex Vanhee

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234