null Beeld ullstein bild via Getty Images
Beeld ullstein bild via Getty Images

ColumnJomme Rocks

‘The Beatles zijn zeer snel een soort hippe Cole Porters geworden’

Elke week fileert (mc) op inzichtelijke wijze de popgeschiedenis en de tijdgeest, zoals die beleefd werd in de kolommen van uw lijfblad. Deze week keert hij terug naar juni 1973.

Mark Coenen

‘Politiek bedrijf: het adderkluwen’, zo luidt begin juni de spitante titel van de opener, die de sfeer van die dagen aardig samenvat. Verspilling van belastinggeld, het RTT-schandaal, Watergate, Ibramco: wie denkt dat het vroeger beter was, denkt verkeerd. 48 jaar geleden klaagde Humo al de mistoestanden in de bio-industrie aan, ook toen al werden kistkalveren begraven onder bergen drek.

In april 1973 begint een wilde staking in de Antwerpse en Gentse havens die negen weken zal duren en geleid wordt door Frans Wuytack, een soort Che Guevara die de communie mag uitdelen, want de man is priester. ‘Ik ben een marginaal uit overtuiging,’ zegt hij in 2007 nog tegen Jan Hertoghs en daar is geen woord van gelogen, als je onze lyrische verslagen leest. Eén zaak is zeker: wij waren de revolutie meer dan genegen.

Humo cover juni 1973. Beeld Humo
Humo cover juni 1973.Beeld Humo

Een simpele verwijzing naar vakantie in Griekenland in ‘Binnen en buiten’, het zondagse tv-programma op de BRT, geeft aanleiding tot een woedend kaderstuk, waarin Onze Man zich afvraagt waarom de openbare omroep de fascistische Griekse junta steunt. Die progressieve houding is niet naar de zin van de bazen. Pierre Matthews, de Nederlandse schoonbroer van meneer Charles Dupuis, de legendarische maar zeer conservatieve uitgever van Humo, houdt toezicht en leest elk nummer met een zwarte stift. Elke vloek of verwijzing naar de katholieke leer wordt briesend onderstreept. Elke sneer naar Paul Vanden Boeynants, die elke week een recht van antwoord inzendt, leidt tot een kwade krabbel. Bij een foto van twee indianen die weinig kleren aanhebben, waardoor hun klokkenspel vrijuit bungelen kan, schrijft hij: ‘Was er geen nettere foto beschikbaar?’ Hoofdredacteur Guy Mortier gebaart naar goede gewoonte van krommenaas en doet zijn zin.

In een paginagroot recht van antwoord weerlegt de leiding van de BRT-nieuwsredactie de vuige insinuaties over de gekleurde verslaggeving van de staking, waarbij ze eindigt met een trefzekere volzin. ‘Hier manifesteert zich het Zwartberg-syndroom (naar de incidentrijke staking van de mijnwerkers een paar jaar eerder, red.). Als men in een uitzichtloze situatie verkeert, dan geeft men de schuld aan derden, onder meer aan de media.’ Maak een zin met niets nieuws onder de zon.

Jan Wauters interviewt Roger De Vlaeminck, die – Remco Evenepoel, spits de oren – heeft opgegeven in drie Rondes van Frankrijk. Het gesprek komt op de amfetamineplaag in het peloton. ‘Ik pak nooit iets en ga toch elke keer met schrik naar de controle,’ zegt Roger zonder verpinken.

Vier bladzijden lang vragen Onze Jongens zich af of The Beatles niet opnieuw bij elkaar zullen komen, want daar wordt steeds harder over geroddeld, maar hun toon is wel zeldzaam kritisch. The Beatles zijn zeer snel ‘een soort hippe Cole Porters’ geworden, vindt men, en hun muziek wordt ‘kunst’ genoemd, wat niet naar de zin is van Onze Mannen, die hun eerste lief nog hebben binnengedaan op ‘Love Me Do’. Middels een enquête bij de fine fleur van Vlaams medialand wordt een top van hun beste werk opgesteld. Alleen Will Tura heeft geen voorkeur, de rest kiest voor ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’.

Ajax speelt voor de derde keer op rij de finale van de Europacup voor landskampioenen, tegen Juventus. Johan Neeskens beklaagt zich over de aanhoudende kritiek op zijn spel – hij zou meer aandacht hebben voor zijn tweede inkomen, wat Johan staalhard ontkent. Hij baat ook een snackbar uit, zo blijkt. Ajax wint dankzij een doelpunt van Johnny Rep in de vierde minuut.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234