the pebbles Beeld fred bekky
the pebblesBeeld fred bekky

ColumnJomme Rocks

Throwback: Music for Medicaments, Humo’s benefiet voor Vietnam

Elke week fileert (mc) op inzichtelijke wijze de popgeschiedenis en de tijdgeest, zoals die beleefd werd in de kolommen van uw lijfblad. Deze week keert hij terug naar december 1969.

Mark Coenen

Om zich te verontschuldigen voor zijn – en we wikken onze woorden – wangedrag van vorige week, bracht Francesco, de aimabele nachtwachter van de DPG Tower, een plastic kerstboompje mee naar de min 2. In zijn ogen blonk een traan, maar aangezien het laatste peertje in de Sarcofaag van Dupuis het dreigt te begeven, kon ik dat nauwelijks zien. Het zal hem leren.

Het einde van de revolutionaire steek-maar-wat-bloemen-in-je-haren-jaren 60 werd niet uitbundig gevierd. Pas toen die een paar jaar voorbij waren, wist men hoe legendarisch ze waren. Tot dan ging alles zijn gewone gangetje, en dat gangetje verschilt niet zoveel van het gangetje van deze tijd. Wij de klimaatopwarming, in 1969 de kaalslag der bomen. Op een zondagavond in december wordt in een heuse BRT-special ‘boomalarm’ geslagen: als we zo doorgaan, is Vlaanderen binnen een paar jaar kaalgeslagen. ‘Te wijten aan onze verouderde, achterlijke wetgeving,’ bromt een specialist.

Wij De Warmste Week, in 1969 Pop voor Pillen. Humo kwam op voor de Vietnamese medemens, die net Agent Orange had ontdekt, met dank aan den Amerikaan. In zaal Arena werd een benefiet georganiseerd, ‘Music for Medicaments’, om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor geneesmiddelen die – ‘zonder afhouding van administratieve onkosten’ – allemaal naar Vietnam zouden worden verscheept. Op de affiche het beste uit Vlaanderen (The Pebbles, Jess & James, Ferre Grignard) en de rare Engelse rockjazzgroep Colosseum. 200.000 frank aan pillengeld werd verzameld. Zaki presenteerde. In het verslag achteraf blijkt dat de groep Colosseum, in tegenstelling tot eerdere berichten, hun concert wél betaald kreeg. Wat Onze Man geschoffeerd de kreet ontlokte: ‘Voor de wansmakelijke prestatie van die karamellenkakkers zou toch niemand een frank gegeven hebben?’

Humo Beeld HUMO
HumoBeeld HUMO

In dezelfde Humo: de terugkeer van The Stones uit Amerika, na Altamont, het festival dat officieel de nazomer van de liefde afsloot, maar dat besefte toen nog niemand. Het verslag was licht gekleurd en maakte gewag van langharig werkschuw blond tuig dat op het podium sprong ‘met de intentie om Mick Jagger van kant te maken’. Hells Angels redden zijn leven, zo lees ik. Die hadden om te oefenen een paar minuten daarvoor Meredith Hunter doodgestoken.

Ter voorbereiding van de jaren 70 start Humo op de TTT-bladzijden met een reeks over yoga: ‘Cultuur van morgen’. Alle oefeningen zijn bedoeld voor normaal gezonde mensen, waarschuwt Onze Man. Men vroeg ook aan wat bekend volk of ze iets hadden met yoga. Walter Godefroot sprak plechtig: ‘Ik heb vroeger aan yoga gedaan, toen ik nog als amateur reed.’ Daar had niemand van terug. Ook Zaki van ‘Pop voor Pillen’ heeft een matje gekocht. Het doel van yoga, doceert hij geduldig, is ‘eigenlijk uit je lichaam treden: de doodservaring’.

Ja, ze konden hun lol wel op in 1969. Op oudejaarsavond worden op tv kosten noch moeite gespaard om het volk goedgemutst de brug over te krijgen. In 1969 betekende dat een show met Marva, Marc Dex, Jacques Raymond en jammer genoeg vele anderen. In een voorbeschouwing walgt Onze Man over hossende, drinkende en joelende invités met feestneuzen en in smoking die je op het scherm allerlei onzin toeroepen. ‘Weer een jaarbudget opgemaakt.’ Op de vraag waarom de BRT dat doet, antwoordt een programmamedewerker: ‘Ze moeten natuurlijk iets uitzenden, al kijkt er geen kat. Ik alvast niet.’ Nooit werd nog van hem gehoord. (mc)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234