The Calicos Beeld Mayway Records
The CalicosBeeld Mayway Records

Humo's Rock Rally 2020

Tips van The Calicos voor de finalisten van Humo’s Rock Rally: ‘Loop niet meteen weg!’

Corona of geen corona: tradities müssen sein! Binnen exact een week spelen The Calicos – om geen andere reden dan dat ze de vorige editie van Humo’s Rock Rally wonnen – op de finale van de huidige Rock Rally, terwijl de jury delibereert. Net op tijd brengen ze op vrijdag 16 oktober alvast een nieuwe single uit: ‘Heartbreaker’, opvolger van het op diverse radio’s grijs tot lichtzwart gedraaide ‘Nova’.

Frederick Vandromme

Zo klonken de finalisten tijdens de halve finales:

Heeft u een favoriet? Stem dan nog snel voor de ING-publieksprijs via humo.be/stemmen !

HUMO Speelde je al eerder voor een lege zaal?

QUINTEN VERMAELEN (frontman) «Misschien in onze allervroegste begindagen, maar dat heb ik verdrongen (lachje). Euh, is het echt voor een lege zaal te doen?»

HUMO Coronamaatregelen. In de grote zaal van de AB zitten enkel de deelnemende groepen en een handjevol van hun getrouwen. De hele namiddag is wel via livestream te volgen.

VERMAELEN «Ik blijf het moeilijk om te aanvaarden dat dit nu de manier is waarop optredens gebeuren. Qua sfeer gaat er voor een muzikant niets boven een volle AB. Maar gedenkwaardig wordt het sowieso.»

HUMO Waarop richt je als frontman je blik als de zaal bijna leeg is?

VERMAELEN «Normaal kijk ik net boven de hoofden van de mensen, maar de laatste maanden heb ik veel meer de neiging om er een paar heel direct aan te kijken. Als er heel weinig mensen staan, springen ze des te meer in het oog, zeker? (lachje) En telkens zie je dan de angst en de onwennigheid op hun gezicht: ‘Shiiit! Straks zegt die kwiet hier iets tegen mij! Wat moet ik nu doen?!’ (lacht

HUMO Heb je goeie raad voor de finalisten?

VERMAELEN «Probeer vooral niet té zenuwachtig te zijn.»

HUMO Bedankt. Je had ook ‘Probeer niet te niezen’ kunnen zeggen.

VERMAELEN (lacht) «Het is een dooddoener, oké. Ik bedoel: probeer vooral van elk moment te genieten. Dat wordt makkelijker als je er jezelf aan blijft herinneren hoe enorm cool het is dat je in de AB mag optreden en in de finale van Humo’s legendarische Rock Rally staat. Het is een once in a lifetime-ervaring. Eens je dat beseft, kun je meer van elk moment genieten.»

HUMO Was jij daar ook van doordrongen, tweeënhalf jaar geleden?

VERMAELEN «Ik herinner me vooral dat ik na ons optreden zo snel mogelijk uit de AB wég wou (lacht). Het is een erg lange, on gemakkelijke dag. Je moet er heel vroeg zijn, er heerst stress en het is vermoeiend... Nadat alle groepen hadden gespeeld, dacht ik vooral: ik heb het gehad, we zijn hier weg. De rest van de groep heeft me moeten tegenhouden.»

HUMO Het had jullie wel een tweede primeur opgeleverd: de eerste groep die bij verstek winnaar wordt.

VERMAELEN «Wat is onze eerste primeur?»

HUMO Door corona zijn jullie de eersten die de titel langer dan twee jaar mochten dragen.

VERMAELEN (lacht) «Fijn!»

HUMO De calico is een poezenras. Een marketingman gaf jullie vast al het advies om de naam te veranderen in The Pussies.

VERMAELEN «Nee! The Calicos komt van de Calico Mountains, een gebergte in Californië. We begonnen ooit als begeleidingsband van de naar Antwerpen verhuisde Amerikaanse singer-songwriter Matt Watts, die onze groepsnaam bedacht. Omdat het goed past bij de americana die we maken, zijn we er nooit van afgestapt.»

HUMO Kun je al iets meer kwijt over jullie debuutplaat?

VERMAELEN «Nee. Behalve dat ze af is, dat ze ergens in het voorjaar van 2021 uitkomt, dat het heel lang geduurd heeft voor alle teksten en songs in de juiste plooi vielen, dat we er nu wel heel, héél trots op zijn en dat we er in de Rock Rally-finale veel nummers uit gaan spelen.»

HUMO Jij bent toevallig geen familie van Rode Duivel Thomas Vermaelen?

VERMAELEN «Toch wel! Thomas is mijn neef, de zoon van de broer van mijn vader. (Denkt na) We zijn allemaal heel trots op hem en zijn carrière, het is waan zinnig wat hij heeft kunnen verwezenlijken.»

HUMO Ken jij iets van voetbal?

VERMAELEN «Helaas niet. Zijn talent zal van de andere kant van de familie komen.»

HUMO De vraag is: kent Thomas iets van muziek?

VERMAELEN (lacht) «Al helemaal niet!»

HUMO 0-0!

Volg de finale live op humo.be op 18 oktober vanaf 17.00. De nieuwe single van The Calicos is donderdag 15 oktober exclusief te beluisteren op humo.be.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234