Marc Mijlemans Beeld Humo
Marc MijlemansBeeld Humo

ColumnJomme Rocks

‘Toen (mm) stierf, stierf hij niet alleen: heel Boystown rouwde mee’

Mark Coenen

Elke week fileert (mc) op inzichtelijke wijze de popgeschiedenis en de tijdgeest, zoals die beleefd werd in de kolommen van uw lijfblad. Deze week keert hij terug naar 1987.

Dat Marc Mijlemans een meesterlijke verhalenbundel schrijft en dat het Nieuw Wereldtijdschrift daar het beste uit krijgt’: dat is wat Herman de Coninck, in de traditionele eindejaarsvraagjes, (mm) toewenst voor 1987. Achteraf – maar alles is altijd achteraf – onbedoeld omineus. In 1987 krijgt Juan Lozano alweer niet de Gouden Schoen, omdat die voor de derde keer naar Jan Ceulemans gaat. ‘Argus’ krijgt de Ha! van Humo en Bruce Springsteen brengt zijn fabuleuze vijfdubbele livebox uit, waar wij tot gisteren naar geluisterd hebben alsof het de eerste keer was. (mm) vindt in zijn eindejaarslijstje ‘King of America’ van Elvis Costello beter dan ‘Born Sandy Devotional’, de elpee waarvan half nu bijna met pensioen gaand Vlaanderen van toen zijn bespreking nog haast woordelijk mee kan prevelen als ze die heilige schijf uit de heilige hoes halen.

‘Eindelijk wordt er weer tegen mij aan gescheten,’ verklaart een vrolijke Robert Long enigszins scatologisch. Hij blijkt het te hebben over een duif die met blindheid was geslagen en haar gevoeg deed in wat zij dacht dat haar nest was, maar eigenlijk de weelderige haardos van heer Long was.

In een voor de rest door zijn dikke Schotse accent onverstaanbaar interview verklapt Sean Connery na enkele glazen Glenfiddich niet alleen de naam maar ook de voornaam, het adres en het telefoonnummer van de roos. Het blijkt ook een film te zijn, naar een onleesbaar populair boek van Umberto Eco.

Chrissie Hynde verklaart dat ze al sinds 1969 geen vlees meer eet. Jim Kerr, op dat moment haar lief – de drugs waren goedkoop in de eighties – gebaart op de volgende pagina een beetje lacherig van kromme haas. ‘Kromme haas, kromme haas, hebt gij al ooit iemand met een rechte haas gezien misschien?’ blaft ze hem toe voor ze zijn schedel klieft met haar Fender Stratocaster. Drie jaar later zijn zij gescheiden.

In september 1986 blijkt dat er in België 180 mensen in het ziekenhuis liggen ter behandeling van aids. Gegarandeerd sterven na het vrijen is dat dan nog, want de ziekte blijft verschrikkelijk lang dodelijk.

In een diepte-interview verklaart Eric Clapton dat hij in zijn tijd bij Cream aan de rand van de waanzin heeft gestaan. Hij is er dit jaar wel frontaal in gevallen, toen hij samen met Van Morrison die vreselijke draak tegen de coronalockdown schreef. Next!

(ss) interviewt Heaven 17. Op zijn laatste vraag antwoordt Martyn Ware: ‘Ik zal kort zijn.’ Waarop (gm), zij het tussen haakjes, riposteert: ‘Het werd tijd, na al dat gelul.’ Láchen! Dat zou ons snel vergaan.

De Humo waarvan ik wou dat hij niet bestond, had Jan Ceulemans op de cover. Op pagina 143 stond: ‘In memoriam Marc Mijlemans’. Prachtige foto van Herman Selleslags van magnifieke Marc backstage, flesje bier in de hand. Tekst van (gm). ‘Die berg verdriet, die hem in tweeën brak’, waarover Guy schreef, was de dood van Marcs vrouw Chris, twee jaar eerder. ‘Een groot literair talent zo weggeveegd, een vader, een zoon, een vriend verloren.’

De volgende zomer zongen The Triffids op de podia van Torhout/Werchter een lied dat klonk alsof het voor hem geschreven was. ‘I knew him as a gentle young man / I cannot say for sure the reasons for his decline / We watched him fade before our very eyes / And years before his time’. David McComb, zanger van, stierf in 1999 en dat vond ik toen ook erg. Maar dat Marc Mijlemans dood was, vond ik veel en veel erger. Toen hij stierf, stierf hij niet alleen: heel Boystown rouwde mee. Plots was mijn jeugd voorbij. (mc)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234