Afghan Whigs Beeld rv
Afghan WhigsBeeld rv

Greg Dulli vanafghan whigs

‘Toen ze op Pukkelpop vroegen om mee een biefstuk te eten, heb ik beslist: geen vlees meer voor mij’

In de vijf jaar sinds ‘In Spades’, de vorige van Afghan Whigs, is frontman Greg Dulli (57) grijs geworden. Je zou voor minder. In 2019 overleed Shawn Smith, zijn collega in The Twilight Singers. In 2020 werd zijn soloplaat ‘Random Desire’ door corona kaltgestellt. En in februari van dit jaar overleed met Mark Lanegan één van zijn beste vrienden. Maar ook de zilvervos verliest zijn streken niet: ‘How Do You Burn?’ laat de beste Afghan Whigs horen sinds de reünie van de band in 2011.

Jurgen Beckers

Als we Dulli bij aanvang van ons gesprek vragen hoe hij terugblikt op de Europese tournee die Afghan Whigs op woensdag 10 augustus op Lokerse Feesten afsloten, steekt hij enthousiaster dan ooit van wal:

GREG DULLI «Ik kan me niet herinneren dat ik me ooit zozeer heb geamuseerd. Alles was fantastisch! Niet elke dag kan de beste zijn, maar tijdens de laatste drie weken van de tour is het me zeker vijf keer overkomen dat ik ’s avonds in bed ging liggen en dacht: fuck, dat was gewéldig, dit is waarom ik het doe. Het publiek, de band, het weer: alles zat goed.

»Nu, ik moet toegeven dat dat weer me wel wat zorgen baart. Ik woon in Californië, waar het altijd warm is, maar in Europa is het tegenwoordig even heet. Hittegolf in Engeland, hittegolf in fucking Denemarken en Noorwegen. Dat is bizar, man.»

HUMO Kan het tij nog gekeerd worden, denk je?

DULLI «Ik zie het niet meer gebeuren. Het is te laat. En dat allemaal door hebzucht.»

HUMO Wat doe jij voor het milieu?

DULLI «Ik rij met een elektrische auto, ik ben pescotariër, en ik probeer mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Ik recycleer. Ik vlieg, maar ik neem altijd commerciële vluchten vol met andere mensen. Ik doe niet alles, maar meer dan anderen.»

HUMO Wanneer ben je gestopt met vlees eten?

DULLI «Vijf jaar geleden, in België nota bene. Ik was het al aan het overwegen toen de ranzigste caesarsalade aller tijden, op een festival in Helsinki, me over de streep trok. Een dag later speelden we op Pukkelpop, en toen ze me daar vroegen of ik mee een biefstuk ging eten, heb ik gezegd: ‘Nee, ik stop ermee.’»

HUMO Chris Goss van Masters of Reality heeft me eens een recept voor caesarsalade gegeven, en sindsdien maak ik die alleen nog zelf.

DULLI «Zou je het mij willen bezorgen?»

HUMO Dat wordt zoeken: ik moet toegeven dat ik er intussen lustig op los improviseer.

DULLI «Er is geen haast bij. Ik zou het gewoon graag hebben. Chris is een excellente kok.»

De Ozzy-kwestie

HUMO Tijdens jullie Europese tournee sloten jullie de set telkens af met ‘There Is a Light That Never Goes Out’ van The Smiths.

DULLI «Weliswaar op volstrekt eigen wijze gebracht. Mijn covers wijken altijd erg af van het origineel. Met The Twilight Singers hebben we ‘A Love Supreme’ van John Coltrane zónder sax gespeeld – dat zegt alles.

»Twee weken voor de tour begon, hoorde ik ‘There Is a Light That Never Goes Out’ op de radio. De eerste regels pakten me: ‘Take me out tonight / Where there’s music and there’s people / And they’re young and alive’. Ik dacht: yes! Dat is het! Ik speel alleen de eerste twee strofes, die waarin ik me kan inleven.»

HUMO ‘How Do You Burn?’ is opgenomen met de groepsleden apart in drie verschillende staten, en klinkt toch als een hecht geheel.

DULLI «We spelen al lang samen, we kennen elkaar. En ook al doen deze keer aardig wat gastzangers en -zangeressen mee op ‘How Do You Burn?’, het moest een Afghan Whigs-plaat blijven. Marcy Mays is de enige die een leadvocal krijgt. En Van Hunt is de ster in de songs waarin hij meedoet: hij heeft ze vorm en inhoud gegeven. Mark Lanegan, Susan Marshall en Ed Harcourt heb ik meer als instrumenten dan als zangers gebruikt. Mark is één van de herkenbaarste zangers aller tijden, maar ik denk niet dat je hem eruit kunt halen.

»Ik heb met het idee gespeeld om Ozzy Osbourne uit te nodigen om ‘I’ll Make You See God’ te zingen. Toen ik dat aan Lanegan vertelde, zei hij: ‘O, man. Dat móét je doen.’ Maar ik begon te twijfelen of Ozzy het beter zou kunnen dan ik. Bovendien wilden we met die song openen, en dan zou het al snel ‘die plaat met Ozzy Osbourne’ geworden zijn.»

HUMO Mijn deelneming met het verlies van Mark. Hebben jullie samengezeten voor zijn bijdrage aan de nieuwe plaat of heeft de pandemie daar anders over beslist?

DULLI «Op de dag dat hij naar Ierland vertrok, waar hij woonde, is hij langsgekomen – een tussenstop op weg naar de luchthaven. Het was de laatste keer dat ik hem heb gezien.»

HUMO Wanneer heb je hem voor het laatst gehoord?

DULLI «Een week voor zijn dood.»

HUMO Covid-19 had hem in maart 2021 flink te pakken gehad.

DULLI «Hij heeft meer dan een maand in coma gelegen. We waren er toen al niet van overtuigd dat hij het zou halen. De ziekte heeft hem uitgeput.»

HUMO In Praag heb je zijn ‘Methamphetamine Blues’ gespeeld, daarna niet meer. Viel het je te zwaar?

DULLI «Nee, ik heb ‘Methamphetamine Blues’ gespeeld omdat ik het vóélde. Het is nooit de bedoeling geweest om die song in de setlist op te nemen. Sinds de dood van mijn vriend Shawn Smith spelen we occasioneel ook één van zijn songs. Het hangt van de avond af. En soms zing ik liever mijn eigen songs. Die vind ik ook leuk (lacht).

»Er zijn veel dingen van Mark die ik zou willen zingen, maar hij is een taaie om te coveren. Ik heb in een groep met hem gezeten (The Gutter Twins, red.), en telkens als hij zei: ‘Zing jij deze strofe maar’, dacht ik altijd: ga jij dan even naar buiten? Jij bent Mark Lanegan! (lacht

Chillen op de green

HUMO Speel je nog golf?

DULLI «Ja hoor. Met Buzz Osborne en Dale Crover van The Melvins; Jon Theodore van Queens of the Stone Age; Lalo Medina, de tourmanager van Jack White; en Bo Koster, de toetsenman van My Morning Jacket. Buzz en Bo zijn de besten, zij zijn haast professionals. De rest, ik inbegrepen, zijn meer van het kaliber ‘slaan op hoop van zegen’ (lacht). Tijdens de pandemie was golf de ideale manier om een uur of vier, vijf te gaan chillen.

»Ik doe trouwens ook aan minigolf. Onlangs nog tegen mijn moeder gespeeld.»

HUMO Gewonnen?

DULLI «Uiteraard.»

HUMO Vind jij ook dat je kinderen moet laten winnen als je tegen hen speelt?

DULLI «Fuck that! Welke boodschap geef je hun daarmee?! Verliezen betekent niet dat je een slecht mens bent. Nee, die dag was er gewoon iemand beter dan jij. Daarom werk je hard en probeer jij de volgende keer te winnen.»

HUMO Om af te ronden: ik las ergens dat je 24 songs had voor ‘How Do You Burn?’, maar geen dubbelaar wilde uitbrengen omdat je van elke dubbelaar die je kent een fantastische elpee zou kunnen maken. Behalve van ‘London Calling’ van The Clash.

DULLI «Zo is dat.»

HUMO Nu ben ik heel benieuwd welke songs jij van ‘Exile On Main Street’ zou schrappen.

DULLI «‘Turd on the Run’! ‘Ventilator Blues’ ook. Als je me even geeft, vind ik er nog wel een paar. Geweldige plaat, hoor, maar als ze er ooit in willen snoeien, mogen ze mij altijd bellen.»

HUMO Ik geef het door.

DULLI «Hey, bezorg je me dat recept voor die salade nog?»

HUMO Ik zoek!

‘How Do You Burn?’ is uit bij Royal Cream.

Op woensdag 2 november speelt Afghan Whigs in De Roma in Antwerpen.

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234