Tsar B, Justine Bourgeus, Humo, 2018, Carmen De Vos Beeld Carmen De Vos/Humo
Tsar B, Justine Bourgeus, Humo, 2018, Carmen De VosBeeld Carmen De Vos/Humo

Mystic Kids

Tsar B: ‘In de liefde voel ik me vaak als Don Quichot’

Jong talent, opgelet! Trix daagt voor het derde jaar op rij creatievelingen onder de 30 uit onder de noemer ‘Mystic Kids’. Songwriters mogen bijvoorbeeld een nummer over een kunstwerk inzenden, waarna ze feedback van BLUAI krijgen. Beatmakers kunnen terecht bij coaches Willem Ardui (blackwave.) en Justine Bourgeus, die als Tsar B eigenzinnige elektronica in elkaar bokst.

Joshua Migneau

JUSTINE BOURGEUS «Jongelingen kunnen zich in vier disciplines onderscheiden: songwriting, artwork, fotografie en beatmaking. Willem en ik hebben een opdracht voor beginnende beatmakers bedacht: ze moeten een ballad omwerken tot een sneller nummer. Zij sturen ons hun remix, waarna wij feedback geven. De producer met de beste inzending belonen we met 1.000 euro.»

HUMO Waar ga jij naar op zoek in een remix?

BOURGEUS «Excitement. Ik wil iets bestaands op een verfrissende nieuwe manier horen. Ik wil verrast worden, geïnspireerd. Ikzelf zou een droomballade van Julee Cruise – je weet wel, van ‘Twin Peaks’ – op z’n kop zetten.»

HUMO Kanye West rapte op zijn debuut ‘The College Dropout’ over zijn leerschool: ‘Lock yourself in a room, doing five beats a day for three summers.’

BOURGEUS «Het is trial-and-error, dat zeker. Ik heb het mezelf geleerd door veel nummers in elkaar te steken en van alles uit te proberen. Eerst met het computerprogramma Logic Pro, nu met Ableton. Je hebt de technische kennis nodig, maar daarna moet je je eigenheid zien te vinden. Volg je instinct. En durf achteraf je werk aan anderen te laten horen. Het is beter te vallen dan niet te springen.»

HUMO Ben jij ooit op het erepodium van een muziekwedstrijd beland?

BOURGEUS «Ja, ik heb rond mijn 16de de Kunstbende gewonnen met Bear Run, het bandje waarin ik toen viool speelde. Het voelde alsof we de wereld hadden veroverd (lacht)

HUMO Wat hoop jij uit ‘Mystic Kids’ te halen?

BOURGEUS «Ik hoop dat ik vrouwen met ambities over de drempel kan helpen. Het heeft jaren geduurd voor mensen stopten met vragen wie mijn producer is: ze vonden het vreemd dat een vrouw dat zelf deed. We kunnen veel meer vrouwelijke beatmakers gebruiken. Ik kijk zelf op naar Björk en Grimes

HUMO Je viel voor het eerst op als violist van School Is Cool. Hoe kreeg jij de smaak voor het beats maken te pakken?

BOURGEUS «Op de tourbus sleutelden alle jongens en meisjes van School Is Cool aan nummers op hun laptop. Ik dacht: ah, kan dat? Wie weet ontdekt iemand dankzij ‘Mystic Kids’ op een soortgelijke manier een nieuwe passie. Ik sta daarom altijd paraat om opkomend talent een duwtje in de rug te geven. Ik gaf afgelopen zomer een workshop Ableton in Trix en doe dat op 8 november opnieuw in het Brusselse Pilar.»

HUMO Je bracht vorige maand de nieuwe, betoverende single ‘Auwtch’ uit. Hoe heb je die beat gemaakt?

BOURGEUS «Ik beschouw mijn studio als mijn lab, waarin ik sounds maak die chemisch iets teweegbrengen. ‘Auwtch’ is een cocktail van nostalgie, melancholie en euforie. Ik schreef het toen ik een relatie was begonnen waarvan ik wíst: die gaat niet blijven duren. Ik kan gelukkig worden van verdriet, en verdrietig van geluk. Goede pijn noem ik dat.

»Don Quichot dacht met reuzen te vechten, maar ging windmolens te lijf. Zo voel ik me vaak in de liefde. Ik zit daarom in de videoclip op een mechanisch paard dat ter plaatse trappelt: ik denk dat ik de ware liefde tegemoet rijd, maar mijn ros gaat niet vooruit.»

HUMO Je debuut ‘The Games I Played’ dateert van 2018. Is ‘Auwtch’ de voorbode van de langverwachte opvolger?

BOURGEUS «Sorry, ik mag niet verklappen dat ik in het voorjaar een nieuwe plaat uitbreng (lacht)

Inschrijven kan tot 6 november op trixonline.be. Workshops zijn er op 12, 16 en 19 november. Op 6 december worden de winnaars gelauwerd.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234