null Beeld

Column

Uit de platenkast van Mauro: ‘The Super Super Blues Band’

Elke week diept Mauro één plaat uit zijn uitgebreide verzameling op. Deze week: The Super Super Blues Band' (1968) van Howlin' Wolf, Muddy Waters & Bo Diddley.

Zonder culturele toe-eigening zou ik me behoorlijk ontheemd voelen. Of juister gezegd: zonder mijn idolen, mijn professoren op het gebied van culturele toe-eigening, had ik nooit de drang gevoeld om een elektrische gitaar te beroeren als was het een surrogaat van een geslachtsapparaat dat wel zeer duidelijk zin heeft in een feestje. En het is nu toch veel te laat om daar nog iets aan te veranderen. Gelukkig maar. Led Zeppelin, The Stones, Elvis Presley en consoorten corrumpeerden me voor het leven, waarvoor hulde. Niet veel later ontdekte ik de oorspronkelijke bluesmuziek, het toe-geëigende repertoire en sweet Lord, how I fell down on my knees. Moest ik ertegen vechten? Correct blijven? Destijds op de Rock Rally dan maar verschijnen met een mix van mazurka's en tarantella's om daarover te zingen met de tongval van een Jo Erens? Hmm, best interessant bij nader inzien. Ik voel een nieuwe band opkomen. U bent gewaarschuwd. Maar alles begon met 'Howlin' Wolf: His Greatest Sides', waarop mokerslagen als 'Smokestack Lightnin'' en 'Spoonful'. Filosofen, zatlappen, geestelijken, ze beweren zonder al te veel tastbaars iets meer te weten. Laten we het erop houden dat onder meer Bo Diddleys 'Who Do You Love?' mijn hersencapaciteit voorgoed een corrumperende richting op duwde. Hetzelfde met Muddy Waters, die in 'The Last Waltz' iedereen op zijn dooie gemak naar huis zong. Toch? 'I'm a mááán!' Deze bluesgiganten namen ooit samen een plaat op. En je weet dadelijk: dit zijn de Drie Wijzen die 'Lord Jesus' echt kon gebruiken.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234