null Beeld

InterviewUmi Defoort

Umi Defoort: ‘Ik begin de dag met mijn eerste joint, dan eet ik een hapje, en vervolgens werk ik op gevoel’

Gisteren nam Umi Defoort deel aan ‘De Slimste Mens’ en sleepte direct de overwinning binnen. Eerder dit jaar sprak Humo al met de producer over muziek, Japan en zijn ochtendritueel.

Jurgen Beckers

Tot de zomer van vorig jaar was Umi Defoort vooral de zoon van jazzpianist en -componist Kris Defoort, en de vaste dj en producer van Zwangere Guy, maar dan dropte hij 'ENELIX', een van trap dampende track met Jazz en Zwangere Guy van STIKSTOF! en Le77 aan de microfoon, en de voorloper van 'UM!', het langspeeldebuut van de intussen 24-jarige Umi dat vanaf heden volledig lockdownproof digitaal te consumeren valt.

Omdat Umi zelf geen rapper is, heeft hij er voor elke song minstens één nodig, waardoor 'UM!' kolkt van het goed volk als Glints, Darrell Cole, Frenetik, Blu Samu, en uiteraard Zwangere Guy, to name but a few. En met Nederlands, Engels, Frans, Japans en Russisch kennen wij geen plaat waarop meer talen te horen zijn. 'Als je tien minuten in Brussel over straat loopt, heb je al die talen gehoord.'

HUMO Vind je het jammer dat je plaat in deze vreemde periode uitkomt?

UMI DEFOORT «Dat het een vreemde periode is, ga je mij niet horen ontkennen, en net als iedereen hoop ik dat dit snel achter de rug is, maar anderzijds hebben mensen nu zeeën van tijd om naar muziek te luisteren, en dat is wel mooi meegenomen. Ik was sowieso niet van plan om met deze plaat live te gaan spelen. Alle songs zijn met één of meerdere gastrappers, de helft daarvan mee op tournee nemen zou zelfs niet gelukt zijn.»

HUMO Iemand die je kent van toen je nog een heel kleine Umi was, vertelde me: 'Hij komt niet zo veel buiten, hij zit vooral thuis muziek te maken.' Heb je een vaste dagindeling?

DEFOORT «Idealiter sta ik op om elf à twaalf uur. Ik begin de dag met mijn eerste joint, dan eet ik een hapje, en vervolgens werk ik op gevoel. Soms zet ik eerst wat muziek op, maar bijna altijd komt het erop neer dat ik zelf muziek ga maken. Ik word geïnspireerd door de meest uiteenlopende dingen. Mijn vader heeft ervoor gezorgd dat ik wat muziek betref heel breeddenkend ben. Als ik 's ochtends thuis de trap afkwam, kon er net zo goed Bach opstaan als Björk, of Prince, of Meshell Ndegeocello. Hij nam me ook mee naar jazzconcerten. Zo heb ik op jonge leeftijd nog Ornette Coleman zien spelen.»

HUMO Ornette Coleman staat niet garant voor de meest toegankelijke jazz. Had je daar als kind iets aan?

DEFOORT «Ik moet toegeven dat ik me van Ornette Coleman niet veel meer herinner. Keith Jarrett in Bozar herinner ik me wel nog, dat was een ervaring die ik niet snel zal vergeten. Chick Corea toen ik 10 jaar was: idem. Niet toevallig twee favorieten van mijn vader.»

HUMO Wat was de eerste muziek die van jezelf was, die je niet aantrof in de platenkast van je vader?

DEFOORT «'The Marshall Mathers LP' van Eminem. Illegaal gedownload via LimeWire (lachje). De feiten zullen wel verjaard zijn, zeker? En er zijn meer dan twintig miljoen exemplaren van verkocht, dus hij zal het ook wel niet gevoeld hebben. Wat me aantrok in hiphop was dat het zo'n rauwe expressievorm was. Er wordt letterlijk gezegd wat er gezegd moet worden. Je drukt je uit door duidelijk te zijn, zowel in de beats als in de raps. Ik ben begonnen met klassieke viool, later ben ik overgestapt op piano, en hiphop was een ware verademing. Ik stuurde weg van de akoestische instrumenten richting elektronische muziek. Mijn vader moest er niet veel van weten.»

HUMO Speel je nog viool en piano?

DEFOORT «Piano wel. 'Valse de la dernière minute', de laatste track op mijn plaat, is een klassiek pianostuk. Een kruising tussen Sakamoto, Chopin en Satie. Maar viool, nee, dat is heel lang geleden. Ik ben gewoon geen studiebeest, en dat is mijn probleem met akoestische instrumenten: als je er goed in wil worden, moet je eerst héél veel oefenen. Véél studeren, herhalen, repertoire spelen: er zijn mensen die daar plezier aan beleven, maar ik vind het saai. Productie daarentegen is een kunstvorm die elke dag resultaat oplevert en nooit routineus wordt. Je eerste vijftig producties zullen niet je beste zijn, maar je bent wel creatief bezig geweest, en je hebt plezier beleefd.»

HUMO Drums heb je ook gestudeerd?

DEFOORT «Een goeie vier à vijf jaar. Ik wilde er een meer technische kijk op hebben, en mijn ritmegevoel versterken. Ik ben geen topdrummer, maar ik ben wel blij dat ik het gedaan heb.»

HUMO Weet je vader intussen hiphop wel een beetje te waarderen?

DEFOORT «Ja, hij heeft zijn blik verruimd. Hij is nu al een hele poos aan een nieuwe opera aan het werken - over de strijd van Afro-Amerikanen in de twintigste eeuw, kort samengevat - en daarvoor is hij inspiratie gaan zoeken in de hiphop. Wel grappig, want dan komt hij naar mij: 'Umi, ik heb een baslijn gekopieerd van Erik B. & Rakim, ken je dat?' 'Ja, dat ken ik, pa.' (lacht

HUMO Je moeder is de Japanse Tomoko Nakayama. Ik weet dat je al een aantal keer voor langere tijd naar Japan bent geweest, maar zou je er ook kunnen wonen?

DEFOORT «Ja, ik zou gerust in Japan kunnen wonen. Geen probleem.»

HUMO Zou de gemiddelde Belg in Japan kunnen wonen?

DEFOORT «Dat denk ik niet. Van sommige Belgen die er zijn geweest, heb ik gehoord dat ze het té vonden. Te vriendelijk, te netjes, te veel regeltjes. Door mijn moeder ben ik met die gewoontes en regels opgegroeid, en in Japan komt een deel van mij thuis. Ik heb dan weer problemen als ik terug in België kom. Dan stoor ik mij de eerste weken aan de kleinste dingen. Dat op de roltrap niet iedereen links staat, bijvoorbeeld.»

HUMO Los van je Japanse genen: wat heb je van je moeder en wat van je vader?

DEFOORT «Van mijn moeder de liefde voor mode en design, de esthetische kant der dingen. Van mijn vader uiteraard de liefde en aanleg voor muziek.»

HUMO Hoe is het met je vader? Ik las dat hij vorig jaar gezondheidsproblemen heeft gehad.

DEFOORT «Hij heeft een hartaanval gehad. Mijn jongere broer Kaito, mijn vriendin Chibi (Ichigo, een Belgisch-Russische rapster die ook meedoet op 'UM!', red.) en ik hebben hem gevonden. We konden net op tijd de ambulance bellen. Hij is beter nu, maar door die coronatoestanden maak ik mij uiteraard zorgen: hij is 60 en behoort sowieso tot de risicogroep. Bezoekjes moeten we te allen tijde vermijden.»

PRACHTIGE SNEAKERS

HUMO Je werkt ook nog deeltijds in de Panther Store in Brussel, een legendarische sneakerwinkel.

DEFOORT «Eerst als verkoper, maar nu ook al een hele poos als inkoper. Vooral van kleren dan, en vooral van Japanse merken. Het is de winkel waar ik als gamin al sneakers ging kopen: de eigenaars - twee broers - hebben mij zien opgroeien. Ik heb drie jaar aan Codarts gestudeerd, de Rotterdamse muziekschool, en dan kwam ik in het weekend speciaal terug naar Brussel om in de Panther Store te werken.»

Umi Vervoort, Gene Thomas en Ella Leyers Beeld SBS
Umi Vervoort, Gene Thomas en Ella LeyersBeeld SBS

HUMO Wie heeft de meeste sneakers, jij of Zwangere Guy?

DEFOORT «Ik denk Gorik, maar die van mij zijn in betere staat (lachje).»

HUMO Het resultaat van zijn exuberante uitgaansleven?

DEFOORT «Hij draagt wel zorg voor zijn sneakers, en hij heeft prachtige exemplaren, maar eens hij ermee buitenkomt, kan het hem niet meer zoveel schelen wat ermee gebeurt. Ergens siert hem dat wel. Ik heb exemplaren uit 2012 die nog in perfecte staat zijn.»

HUMO Kun je Gorik volgen als het op stappen aankomt?

DEFOORT «Nee, maar dat is niet erg, ik lach me kapot met hem. Zelf drink ik niet, hooguit een glaasje whisky, bij voorkeur Japanse. Door mijn genen kan ik simpelweg niet drinken: één op de drie Oost-Aziaten heeft een specifiek gen dat ervoor zorgt dat je spijsverteringsstelsel veel trager alcohol afbreekt dan de gemiddelde mens. Als ik drink, word ik zo rood als een tomaat. En ik vind het over het algemeen niet fijn om de controle te verliezen.»

HUMO Dat is niet het geval als je jointjes rookt?

DEFOORT «Nee, absoluut niet.»

HUMO Hoe zit het met de bevoorrading in coronatijden? Is de Brusselse hiphopscene nog niet zenuwachtig aan het worden?

DEFOORT (lacht) «Je kunt er inderdaad niet meer zo vlot aangeraken, maar ça va, er is nog geen reden tot paniek. 't Is te zeggen: bij sommige mensen wel, merk ik, maar wie zoekt die vindt.»

HUMO Oef!

'UM!' is uit in eigen beheer. Het album is al digitaal te koop, vanaf donderdag 9 april ook fysiek.

null Beeld
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234