Compact Disc Dummies Beeld VRT
Compact Disc DummiesBeeld VRT

Kijktips

Van beenzwengels tot bruine zeep: dit zijn de tien toppers van ‘De Toots Sessies’

De muziek is verstomd in Studio Toots: twee maanden lang hield de openbare omroep de landelijke podiumkunsten drijvende door artiesten een avondlijk kwartiertje te gunnen in hun fraaiste opnamestudio. Nu zijn alle optredens te herbekijken op VRT NU, maar waar te beginnen? Bij deze handige samenvatting, bijvoorbeeld.

Tom Raes

DE VEILIGSTE

Zoals bekend was het voorbije jaar er niet meteen eentje dat muzikanten zullen inkaderen, en het laatste wat een mens dan kan gebruiken, is een onbetaalbare boete voor ongeoorloofde samenscholingen. Jan Maarschalk Lemmens, alias Glints, stond daarom het grootste deel van zijn optreden alleen voor de camera – zelfs zonder zichtbare begeleiding van een dj, terwijl die nochtans ooit uitgevonden werden om geld te besparen op een volledige band. Besmettingsgevaar: vrijwel nul.

Toots Sessies - Glints - S02E04 Beeld VRT
Toots Sessies - Glints - S02E04Beeld VRT

DE NAUWKEURIGSTE CHOREOGRAFIE

Er vielen meerdere choreografieën te turven in Studio Toots, maar niet zelden waren die deel van een oorspronkelijk op theaterpodia afgestemd dansnummer. Niet zo bij Eefje de Visser, die haar nummers live in de studio voorzag van een tot op de centimeter afgemeten rondje vlaggenspraak waarin volgens haar op de koop toe flarden gebarentaal verwerkt zaten. Zo hadden zelfs doven en slechthorenden plots iets aan ‘De Toots Sessies’. Wat de muziek betreft, zat het ook snor, kunnen we diezelfde doelgroep nog geruststellen.

Eefje De Visser Beeld VRT
Eefje De VisserBeeld VRT

DE DRUKSTE DRUMMER

Isolde Lasoen niet meegerekend, hoewel die het bij ‘De Toots Sessies’ druk genoeg had als presentatrice: Dieter Beerten, die bij High Hi achter de vellen zit. Zowel dankzij zijn in het oog springende motoriek, die de gedachtegang ‘Als mijn volgende slag niet de beste ooit is, val ik ter plekke van mijn stoeltje’ verraadt, als door het feit dat hij in zijn band het grootste deel van de zanglijnen voor zijn rekening neemt. Een drummer die lang genoeg naar school is gegaan om zijn songteksten te kunnen lezen, is veel waard, maar eentje die ze uit het hoofd kan leren, is onbetaalbaar.

High Hi Beeld VRT
High HiBeeld VRT

DE ACTUEELSTE

Het mag niemand verbazen dat de artiest met de kleinste podiumbubbel ook de raakste thema’s naar Studio Toots had meegebracht. Glints zong tijdens zijn kwartier tijd onder andere het zelfgepende ‘28 Days’, geschreven tijdens de eerste lockdown en te vinden op zijn gelijknamige corona-ep. Uittreksel uit de songtekst: ‘Some guy ate a bat and that was that / tit-for-tat you stupid fucking twat’. En in het refrein: ‘Billy Gates predicted it / but no one read the report’. Niets over 5G, helaas.

DE MOOISTE JAS

De mantel over de schouders van gitarist Toon Vlerick, die tijdens de ‘Toots’-sessie van Absynthe Minded aldoor de indruk gaf dat hij dringend weg moest na het optreden, of dat de verwarming in Studio Toots op z’n minst een graadje hoger gedraaid mocht worden. Dat heb je dan met de openbare omroep: besparingen moeten érgens beginnen. Over de muziek, zoals gewoonlijk, geen klachten.

DE BESTE ONBEDOELDE BELEDIGING

Die van Isolde Lasoen, die Justine ‘Tsar B’ Bourgeus inleidde met: ‘De mensen kennen jou misschien nog niet helemaal, maar ze kennen je misschien nog als violiste van School Is Cool.’ Bourgeus, straks vier jaar weg bij School Is Cool, herinnerde Lasoen en ons er vervolgens fijntjes aan dat ze sindsdien al twee ep’s en een volwaardige soloplaat heeft uitgebracht, en al in Brazilië en Turkije heeft opgetreden.

Tsar B Beeld VRT
Tsar BBeeld VRT

DE ZWARTSTE

Wat betreft de dresscode in Studio Toots zijn de richtlijnen niet zo streng, zolang het maar zwart is. De somber getinte spierballenrock van RHEA haalde het van andere, te allen tijde voor spontane uitvaarten uitgedoste artiesten als Noémie Wolfs, Nordmann en Eefje de Visser, want niets is zo zwart als een zwart kostuumvest op een zwart T-shirt. Runner-up: die van The Radar Station, die evenwel gediskwalificeerd worden omdat hun gitarist de memo over de kledingafspraken duidelijk naast zich had neergelegd. Daar is het een gitarist voor.

RHEA Beeld VRT
RHEABeeld VRT
The Radar Station  Beeld VRT
The Radar StationBeeld VRT
Noémie Wolfs  Beeld VRT
Noémie WolfsBeeld VRT

DE CULTUREELST VERANTWOORDE

Josse De Pauw, gerenommeerd acteur en gewaardeerd baarddrager, die – geruggensteund door het Kris Defoort Trio met Lander Gyselinck – een eind weg mijmerde in een jazzy parlando. Het grote publiek zal wel weer de schouders opgehaald hebben, maar sindsdien weten we toch mooi hoe het klinkt als het culturele centrum waar je net je eerste poëziebundel zou voorstellen, per vergissing al een jazzband geboekt had voor die dag, en geen van beide partijen wil wijken. Hoogtepunt: het moment waarop Josse bij de eerste poging zonder fouten ‘Popocatépetl’ uitspreekt.

DE OPVALLENDSTE SNOR

Die bij Nordmann zijn altijd de moeite, maar deze keer moeten ze toch Bombataz laten voorgaan, een Brussels collectief waarbij je tijdens het voorafgaande interview al kon voorspellen: ‘Dit wordt een vreemd kwartiertje.’ De snor van frontman Vitja Pauwels zat daar ongetwijfeld voor iets tussen, en dat ze uit Brussel kwamen ook, maar het zat ’m toch vooral in de muziek: rare stemmetjes, soms swingend, soms op de zenuwen werkend. Met hun bassist hadden ze bovendien de runner-up voor Mooiste Jas in hun rangen.

Bombataz Beeld VRT
BombatazBeeld VRT
Nordmann Beeld VRT
NordmannBeeld VRT

DE BESTE DANSER

Niet te verwarren met de categorie Beste Choreografie, want een choreografie is er net voor mensen die níét kunnen dansen zonder handleiding. Dus niet voor Lennert Coorevits, die het zo al vermakelijke optreden van Compact Disk Dummies in Studio Toots opluisterde met een serie beenzwengels die, als ze niet het gevolg waren van een royale dosis bruine zeep onder de zolen, het vermoeden deden ontstaan dat er ergens een blaas op knappen stond. In dat laatste geval: ook een optreden van amper een kwartier kan best lang aanvoelen.

‘De Toots Sessies’, nu op VRT NU

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234