Popquiz - Mathijs van Nieuwkerk Beeld VTM
Popquiz - Mathijs van NieuwkerkBeeld VTM

Nutteloze trivia

Van De Romeo’s tot Iron Maiden: ‘Popquiz’ riep alweer enkele vragen bij ons op

Matthijs van Nieuwkerk zoekt in het VTM-programma ‘Popquiz’ 10 weken lang de grootste muziekkenners van het land. Tijdens de vierde aflevering (22/4) wisten de duo’s en hun toegewezen Bekende Vlaming onder meer Eminem, Spice Girls en Iron Maiden te spotten. HUMO verduidelijkt, ten dienste van het algemeen goed, de opmerkelijkste vragen met onnozele en – bovenal! – compléét nutteloze trivia.

Joshua Migneau

Waarom wil Iron Maiden dat we naar de heuvels hollen?

Elke week verzinnen huismuzikanten Senne Guns en Laurens ‘Lokko’ Billiet een nieuwe manier om ons allen te kwellen met hun covers. Deze week maakten ze geloofwaardige schlagercovers van beroemde liedjes, die de teams zo snel mogelijk moesten herkennen. ‘Run To The Hills’ van Iron Maiden was de grootste verrassing: ‘Loop naar de heuveltjes,’ zong Guns terwijl hij pirouettes draaide, ‘maar niet die van Erika.’ Elke rockliefhebber kan de juiste woorden meebrullen, maar bijlange niet iedereen weet wat ze werkelijk betekenen. Steve Harris, de songwriter van de band, schreef namelijk een uiterst kritische tekst over de bloederige kolonisatie van Amerika, met de indianen als de grootste slachtoffers. ‘White man came across the sea, he brought us pain and misery,’ zingt Bruce Dickinson, ‘Raping the women and wasting the men, the only good Injuns are tame.’ Een geschiedenisles om bij te headbangen.

Wat zit er achter Gwen Stefani’s cheerleaderlied ‘Hollaback Girl’?

‘This shit is bananas,’ las Matthijs Van Nieuwkerk voor, waarop Wendy, Sabine en Pedro Elias de volgende zin van ‘Hollaback Girl’ hoorden aan te vullen. ‘A. O. N… Ananas!’ riep Wendy en dat werd, met de mantel der liefde, goedgekeurd. Van Gwen Stefani wordt weleens gezegd dat ze de hele wereld leerde bananas spellen met dit cheerleaderlied, en die song hebben we aan niemand minder dan Courtney Love te danken. ‘Populariteit is iets voor op de middelbare school,’ zo fulmineerde zij in een interview, ‘En ik heb geen interesse om een cheerleader te zijn. Ik heb geen interesse om Gwen Stefani te zijn.’ Waarop Stefani met wereldhit ‘Hollaback Girl’ – inclusief iconische cheerleadervideoclip – een welgemikte middelvinger opstak.

Waar slaat ‘The Bad Touch’ van Bloodhound Gang op?

‘Zweet, schat, ik zweet, als we hier lekker liggen vozen en we dingen doen waar zelfs prins Laurent zou van gaan blozen,’ zong Senne Guns in een geweldige schlagercover van Bloodhound Gangs ‘The Bad Touch’, dat in 2000 bovenaan onze hitlijst stond. Het valt moeilijk voor te stellen dat zo’n vulgair nummer in onze gevoelige tijden nog op één zou kunnen belanden. Is ‘The Bad Touch’ dan zo’n vuil nummer, vraagt u? ‘Het gaat over poepende apen,’ aldus frontman Jimmy Pop, ‘Ik zag er op Discovery Channel en kon alleen maar denken: ‘Verdomme, zelfs apen hebben seks, terwijl ik hier in m’n uppie teksten schrijf voor een stom album.’ Waarop de man een bloedgeil nummer pende met als refrein: ‘You and me, baby, ain’t nothing but mammals. So, let’s do it like they do on the Discovery Channel.’

Hoe zou het nog zijn met Juanes?

Ricky Martin!’ antwoordde Pedro Elias met een dreigend vingertje, nadat hij slechts een seconde van een poplied had gehoord. Prima gok, ik wist het ook niet, maar Caroline uit het winnende team wel: ‘La Camisa Negra’ van de Colombiaan Juanes. De volle song weergalmde daarna in de studio en ineens werd ik naar 2006 teruggekatapulteerd, toen dat Spaanse folkrocklied niet van de radio weg te slaan was. Waar is die Juanes in godsnaam gebleven? In Latijns-Amerika bleef hij blijkbaar aan de top, met nog meer monsterhits en zelfs een HBO-documentaire op z’n conto. ‘La Camisa Negra’ is niet eens zijn meest beluisterde nummer op Spotify. Maar zijn laatste wapenfeit in onze contreien was een lauwe namiddagshow op TW Classic 2008. De controverse rond ‘La Camisa Negra’ moet hem alleszins niet goed gedaan hebben. De titel betekent ‘zwarte T-shirt’ en dus eisten Italiaanse neofascisten, afstammelingen van Mussolini’s paramilitaire Zwarthemden, de song op als hun nieuwe anthem. ‘La Camisa Negra’ weerklonk in de clubs en extreemrechtse feestgangers deden prompt de Hitlergroet, waarna linkse politieke partijen aan een felle boycot begonnen.

Waar haalden De Romeo’s de mosterd vandaan?

Het was pijnlijk om zien, toen de teams verwacht werden de song van de beroemde dansauditie in ‘Flashdance’ te noemen en ‘Viva de Romeo’s’ weerklonk. Want wat is me dat een kutfilm. Nee, geef ons dan maar een dozijn zatte tantes en nonkels tijdens een concert van De Romeo’s: de kids op Tomorrowland zijn er niets bij. Maar waar haalden De Romeo’s toch de mosterd voor ‘Viva de Romeo’s’ vandaan? Nee, niet bij Wolter Kroes en zijn EK-supporterslied ‘Viva Hollandia’. Wél bij de Duitse carnavalgroep Höhner, die met ‘Viva Colonia’ in 2003 een gepast lijflied voor Keulen afleverde. Chris Van Tongelen en Gunther Levi vonden het te carnavalesk, Davy Gilles hoorde hitpotentieel en haalde vervolgens zijn gelijk. De Metallica-versie van ‘Viva Colonia’ krijgt u van ons cadeau.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234