null Beeld Johan jacobs/Humo
Beeld Johan jacobs/Humo

Het wei-gevoel vanOtto-Jan Ham

‘Van Dour zijn vooral de modder en de algehele uitzichtloosheid me bijgebleven’

Doorgaans verschijnt Otto-Jan Ham pas op een festivalpodium als hij een band aan te kondigen heeft, maar onder meer op Lokerse Feesten en Pukkelpop zal hij dit jaar zélf een gitaar in handen hebben als frontman van Hairbaby.

Tom Raes

Otto-Jan HAM «Het komt me goed uit dat de rollen eens omgedraaid zijn. Ik ben namelijk altijd blij als ik iets te dóén heb op een festival. ‘Ik ben hier om te werken,’ kan ik dan zeggen. Zoals de fandagen van ‘De ideale wereld’ destijds op Pukkelpop: een mooi excuus om het hele weekend rond te hangen. Daarom presenteer ik ook graag op festivals.»

HUMO Kondig je jezelf eigenlijk aan op Pukkelpop?

HAM «Nee. We staan in de Club, waar Ayco Duyster alle bands aankondigt. Misschien maar goed ook, anders zou het toch maar gênant worden.»

HUMO Omdat jij het kunt weten: waar vind je de leukste backstage?

HAM «Ik vond die van Lokerse Feesten altijd erg gezellig. Vroeger had je er een kleine bar met een flipperkast. Onderweg naar het podium moest elke band daar passeren, wat vaak een vermakelijk schouwspel opleverde. Het is natuurlijk een cliché, maar de échte actie vindt natuurlijk nog altijd op de wei plaats.»

HUMO Welk festival is volgens jou nog te weinig bekend bij de massa?

HAM «Ik ben er nog maar twee keer geraakt, maar Ronquières Festival, begin augustus, vind ik heel geestig. Het is niet zo gek ver van waar ik woon. En wat nog mooier is: het is in Wallonië. Je hebt er dus evengoed de Balthazars van deze wereld geprogrammeerd staan, en toch voel je je alsof je in het buitenland zit.

»Ik ben wel fan van Waalse festivals. Het is er allemaal nog iets meer vrijheid, blijheid dan in Vlaanderen. En hoe pretentieus het ook klinkt: ik word er ook minder snel herkend, wat ik toch aangenamer vind.

»Dus ja, Ronquières Festival: allen daarheen, zou je denken, maar ik wil bij dezen toch iedereen oproepen om er weg te blijven. Het is míjn festival.»

HUMO Welke festivalherinneringen koester je nog altijd?

HAM «Als bekend gezicht krijg je weleens de vraag om je eigen festivaldag bijeen te fantaseren. Wel, die dag heeft in mijn geval écht plaatsgevonden: in 2000, in de Marquee op Pukkelpop. Ween, Calexico, Motorpsycho en Grandaddy. Je kon gewoon de hele tijd blijven zitten, wat ik dan ook gedaan heb. Fantastische dag.

»Ook meerdere edities van Dour zijn me bijgebleven, maar dan vooral door de modder en de algehele uitzichtloosheid (lacht). Ik ben wel gevoelig voor dat soort vuiligheid, merk ik.»

HUMO Is er iets dat je mist in het festivalaanbod?

HAM «Nee, met zoveel festivals op zo’n kleine oppervlakte kun je dat moeilijk beweren. Je hebt hier zowel de strak georganiseerde evenementen als Pukkelpop en Tomorrowland, dat op zich toch ook vrij uitzonderlijk is, als alle kleinere scoutsfestivals met hun slechte namen à la Buikspekrock. Als je dan nog op je honger blijft, ligt het aan jou, denk ik.»

HUMO Dit nog: op jullie Pukkelpop-artiestenpagina wordt Hairbaby aangeprezen met ‘Voor fans van Babyhair’, een verwijzing naar de band die Stijn Van de Voorde van StuBru stichtte om je op stang te jagen. Steekt dat?

HAM «Dat steekt, ja. Wees gerust.»

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234