press pictures Volbeat Beeld rv
press pictures VolbeatBeeld rv

Interview

Volbeat over de nieuwe plaat: ‘Er is muziek voor alle gelegenheden’

Volbeat, de Deense groep die Elvis en Johnny Cash met Metallica in de mixer gooit en er een gestroomlijnd soort metal uit haalt waar stadions voor vollopen, had dit jaar van alles in gedachten om zijn twintigste verjaardag te vieren, maar daar stak dat pandemische gezeik uiteraard een stokje voor. In plaats van een feest werd het dan maar een nieuwe plaat, ‘Servant of the Mind’ – ook niet slecht. Voorafgaand aan de release op 3 december ondernam Volbeat in de nazomer alvast een voorzichtig tourneetje in de VS. Wij zoomden met drummer en medeoprichter Jon Larsen (51).

Jurgen Beckers

Jon Larsen «In Amerika hebben we van de nieuwe plaat alleen de singles gespeeld die al zijn uitgekomen, kwestie van de evenementwaarde van de release wat op peil te houden. Want je weet hoe dat gaat: vijf minuten nadat je van het podium bent gestapt, staat alles op YouTube. De plaat is – na heel wat heen-en-weergeschuif door je weet wel wat – op 3 december uitgebracht, mooi op tijd voor de eindejaarsverkoop.»

HUMO En voor de eindejaarslijsten?

Larsen «Wie weet.»

HUMO Check je wat er van Volbeat op YouTube verschijnt?

Larsen «Ik persoonlijk niet, nee. De enige keren dat ik op YouTube ga, is als iemand op Facebook iets post over een oud concert van Iron Maiden of Kiss

HUMO Waar slaat de titel ‘Servant of the Mind’ op?

Larsen «Dat zou je aan Michael moeten vragen (Poulsen, zanger en tekstschrijver van de groep, red.), maar ik heb er wel mijn interpretatie van. We zijn met z’n allen dienaars van onze geest. ’s Avonds gaan we slapen en hebben we dromen en nachtmerries: dingen die we niet kunnen controleren. Onze geest bepaalt wat we dromen en wat we doen, en dat geldt ook overdag.»

HUMO Je hebt al veel helden ontmoet, bij wie was je het zenuwachtigst?

Larsen «James Hetfield. Hij is één van die mensen die een aura om zich heen hebben. De eerste keer dat ik hem ontmoette, was toen ze in Denemarken vijf shows speelden, en net bekend was gemaakt dat wij in de VS met hen zouden touren. Er werd een diner geregeld met Hetfield en bassist Robert Trujillo. Ik was erg geïntimideerd, niet omdat Hetfield moeilijk deed of zo, maar omdat ik de hele tijd zat te denken: toen ik 15 was, had ik posters van jou aan mijn muur hangen! Maar hij is een lieve kerel, met veel gevoel voor humor.»

HUMO Herinner je je het moment waarop je de kracht van muziek ontdekte?

Larsen «Toen ik voor het eerst The Beatles op tv zag: alsof ik door de bliksem getroffen werd. Ik wist niet wat het precies was, maar wel dat het het beste was wat ik ooit had gezien of gehoord. Urenlang ben ik achteraf tegen mijn ouders bezig geweest over this thing called The Beatles, en uiteindelijk heeft mijn vader me meegenomen naar de platenwinkel. Later is het geëvolueerd naar het zwaardere werk. Weet je, er is muziek voor alle gelegenheden. Als ik klussen in huis moet doen, zet ik meestal de Ramones of Napalm Death op, dan is het sneller gedaan (lacht).»

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Jon Larsen (Volbeat)

Volbeat, de Deense groep die Elvis en Johnny Cash met Metallica in de mixer gooit en er een gestroomlijnd soort metal uithaalt waar stadions voor vollopen, had dit jaar van alles in gedachten om zijn twintigste verjaardag te vieren, maar daar stak dat pandemische gezeik uiteraard een stokje voor. In plaats van een feest werd het dan maar een nieuwe plaat, ‘Servant of the Mind’ – ook niet slecht. Voorafgaand aan de release op 3 december ondernam Volbeat in de nazomer alvast een voorzichtig klein tourtje in de V.S.. Wij zoomen voor de gelegenheid met drummer en mede-oprichter Jon Larsen (51).

Jon Larsen In Amerika hebben van de nieuwe plaat enkel de singles gespeeld die al zijn uitgekomen, kwestie van de evenementwaarde van de release wat op peil te houden. Want je weet hoe dat gaat: vijf minuten nadat je van het podium bent gestapt, staat alles op youtube. De plaat is – na heel wat heen en weer geschuif vanwege je weet wel wat – op 3 december uitgebracht, mooi op tijd voor de eindejaarsverkoop.

HUMO En voor de eindejaarslijsten?

Larsen Wie weet.

HUMO Check je wat er van Volbeat op youtube verschijnt?

Larsen Ik persoonlijk niet, nee. De enige keren dat ik op youtube ga, is als iemand op facebook iets post over een oud concert van Iron Maiden of Kiss.

HUMO Waar slaat de titel van de plaat op, ‘Servant of the Mind’?

Larsen Dat zou je aan Michael moeten vragen (Michael Poulsen, zanger en tekstschrijver van de groep, red.), maar ik heb er wel mijn interpretatie van. We zijn met z’n allen dienaars van onze geest. ‘s Avonds gaan we slapen, en hebben we dromen en nachtmerries: dingen die we niet kunnen controleren. Onze geest bepaalt wat we dromen en wat we doen, en dat geldt overdag net zo goed als ‘s nachts.

HUMO Je hebt al heel wat van je helden ontmoet, bij wie was je het meest zenuwachtig?

Larsen James Hetfield. Hij is één van die mensen die een aura om zich heen hebben. De eerst keer dat ik hem echt ontmoette – ik had hem wel al een paar keer van ver gezien – was toen ze in Denemarken vijf shows achter elkaar speelden, en net bekend was geraakt dat wij in de V.S. in hun voorprogramma zouden touren. Er werd voor ons een diner geregeld, met James Hetfield, en Metallica-bassist Robert Trujillo. Ik was enorm geïntimideerd, niet omdat Hetfield moeilijk deed of zo, maar omdat ik de hele tijd zat te denken: ‘Toen ik vijftien was, had ik posters van jou aan mijn muur hangen!’ Maar hij is een lieve kerel, met een scherp gevoel voor humor.

HUMO Herinner je je het moment waarop je voor het eerst de kracht van muziek ontdekte?

Larsen Toen ik voor het eerst The Beatles op tv zag: dat was alsof ik door de bliksem getroffen werd. Ik wist niet wàt het precies was, maar wel dat het het beste was wat ik ooit had gezien of gehoord. Urenlang ben ik achteraf tegen mijn ouders beziggeweest over this thing called The Beatles, en uiteindelijk heeft mijn vader me meegenomen naar de platenwinkel, waar ik mijn gang mocht gaan. Het is begonnen met The Beatles, later is het geëvolueerd naar het zwaardere werk. Weet je, er is muziek voor alle gelegenheden. Als je wat depressief bent, vind je vast wel een liedje om je op te beuren. Als ik klussen in huis moet doen, zet ik meestal de Ramones of Napalm Death op, dan is het rapper gedaan (lacht). Goeie muziek zorgt ervoor dat je je zorgen vergeet. Als ik naar een show ga, en de band slaagt erin om mij alles te doen vergeten wat er die dag is gebeurd – autopech, hommeles met de vrouw, de hond die de vloer heeft volgescheten – dan heeft de muziek zijn werk gedaan.

HUMO Deed het overlijden van Charlie Watts je iets?

Larsen Het stemde mij triest: Charlie en Ringo waren mijn twee idolen als piepjonge drummer. Hen kon je nadoen – het was niet zo heel ingewikkeld wat ze speelden, maar de manier waarop ze speelden viel niet te imiteren. Ik vraag me af wat The Stones nu gaan doen. Keith heeft altijd gezegd dat het stopt zonder Charlie, maar ik heb de indruk dat ze toch verder aan het doen zijn. En waarom ook niet? Het zal niet meer hetzelfde zijn zonder Charlie, maar Mick en Keith zijn er nog. Willen we dat die stoppen? Nee, toch?

HUMO McCartney en Ringo Starr nog een paar jaar bij Mick en Keith, zou dat wat zijn?

Larsen (lachje) Ik denk niet dat dat gaat gebeuren, maar interessant zou het in ieder geval zijn. En verkopen zou het zeker.

(jub)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234