Humo Cover Lang zullen ze LAVA - Jomme Rocks Beeld Humo
Humo Cover Lang zullen ze LAVA - Jomme RocksBeeld Humo

Jomme Rocks

‘Vuile klap in primetime op zondag na de mis zorgde voor een collectief orgasme bij jong Vlaanderen’

Elke week fileert (mc) op inzichtelijke wijze de popgeschiedenis en de tijdgeest, zoals die beleefd werd in de kolommen van uw lijfblad. Deze week keert hij terug naar november 1968.

Mark Coenen

Na een dispuut over zijn karige loon zonder weekendvergoeding, noch dertiende maand, moet ik het vanaf deze week van Francesco, de bode van de DPG Towers, ‘allemaal maar zelf uitzoeken’. ‘En die soep steekt ge maar in uw ga... ik trap het af,’ kreet de onverlaat, mij alleen achterlatend in het schemerdonker van de Sarcofaag van Dupuis. Ik heb niet liever.

In 1991 staat het televisienajaar in het teken van ‘Het huis van wantrouwen’, dat de top tien aanvoert met klinkende cijfers. Nu, de intellectuele eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat ‘F.C. De Kampioenen’ na één week de koppositie weer overneemt. Ook toen al onklopbaar, blijkbaar. ‘Als Wouter Vandenhaute nu eens ophoudt met zijn gasten afwisselend met u, je en het oubollige gij aan te spreken, dan kunnen we met zijn allen het programma nog hoger de hemel in prijzen,’ bromde een lezer in een brief ontstemd. U had gelijk, gij.

‘Het huis’ betekent de definitieve doorbraak van Herman Brusselmans, met zijn legendarische rubriek ‘Klare taal’. Zijn televisieoptredens worden niet door iedereen gesmaakt. Jan Wauters, de stamvader van de palatale a bij de sportredactie van de openbare omroep, ergert zich mateloos aan het ontbreken van de palatale a bij de gevierde auteur. ‘Hij debiteert een soort van blètnederlands, waar hij zich vooral niet voor schaamt.’ Die kon Herman in zijn zak steken. Of in zijn zàààk.

Op Studio Brussel gaat ‘De lieve lust’ in première en het programma schiet zijn doel niet voorbij. Het was de eerste radioshow van Studio Brussel waarvoor de presentatoren in bed mogen blijven liggen van de baas, want dat was toevallig het format. Vuile klap in primetime op zondag na de mis zorgde voor een collectief orgasme bij jong Vlaanderen, maar voor ergernis bij hun ouders. ‘Als je over seks praat, heb je het tenslotte niet over een pak friet,’ geeft presentator Lieven Vandenhaute wat raadselachtig mee aan zijn luisteraars, die zich afvragen waarom hij het niet over een penis maar altijd over een jongeheer heeft.

In other but somehow related news raakt bekend dat Frank Zappa aan prostaatkanker lijdt. Twee jaar later sterft hij, nauwelijks 53. In een laatste interview bij ‘The Today Show’ vlak voor zijn dood antwoordt hij op de vraag hoe hij herinnerd wil worden: ‘Niet. Mensen die daarmee bezig zijn, heten Reagan of Bush.’ 1991 was verder een fantastisch muziekjaar: in september had Nirvana ‘Nevermind’ uitgebracht, maar ook in november was het kwaliteit oogsten. Ter illustratie: in Humo 2673 staan, broederlijk naast elkaar, de besprekingen van ‘Achtung Baby’ van U2, ‘Dangerous’ van Michael Jackson én ‘Red onze planeet’, de tweede van Hugo Matthysen en de Bomen. ‘Nu weten we weer waarvoor platen dienen: om er overvloedig plezier aan te beleven,’ schreef de jonge Frank Vander linden. Hij besluit: ‘Wie kwaad spreekt over deze ‘Achtung Baby’ is van slechte wil.’

De slechte wil was dat jaar die van de kiezer: bij de federale verkiezingen gaf het Vlaams Blok de rest van politiek Vlaanderen een oplawaai waarvan het nog altijd niet hersteld is. Zwarte Zondag was geboren. In Humo stond het verkiezingsdagboek van Jean-Pierre Van Rossem, die met een allegaartje van malcontenten, zich scharend rond de slogan ‘Geen gezwijn, iedereen libertijn’ bijna 200.000 stemmen en drie parlementsleden binnenhaalde. Onder wie Jan Decorte, die een paar maanden later het zinkende schip verliet en als onafhankelijke ging zetelen. ‘Elk volk krijgt de klerelijers die het verdient,’ schreef Van Rossem. Wie zijn wij om hem tegen te spreken?

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234