. Beeld EPA
.Beeld EPA

'The Game of the Name'bandnamen

Waar hebben Pearl Jam, Depeche Mode, Roxette en The Beach Boys hun naam aan te danken?

Muziekfreaks Menno Evers en Aad Knikman zochten het uit en verklaarden in hun boek ‘The game of the name’ tweeduizend bandnamen.

Alexander van Eenennaam

Nee, ze hebben niet van elke band de oorsprong van de naam kunnen achterhalen. Verklaringen lopen uiteen, soms ontbreekt sowieso elke onderbouwing en in het slechtste geval weet de artiest het zelf niet eens meer.

Maar Menno Evers (51) en Aad Knikman (73) lieten zich niet beperken en gooiden humor in de strijd. De – zoals ze het zelf noemen – lichte ironie in de verklarende teksten maakt de tweede druk van het eerste boek uit 2012 sowieso al de moeite waard. In vergelijking met de eerste uitgave hebben ze het aantal bandnamen vrijwel verdubbeld.

‘Er zitten jaren werk in’, zegt Evers, handelaar in postzegels en werkzaam in de horeca op Texel. Hij legde zich toe op het zoeken, de gepensioneerde journalist Knikman schreef de teksten. ‘Ik zocht online, in bibliotheken, muzieknaslagwerken en we kregen hulp van gitarist Jan de Hont, die heel veel weet van oude Nederlandse beatbands.’

De twee makers troffen elkaar begin deze eeuw bij toeval in een café in Weesp. Het idee voor het boek ontstond pas jaren later. Knikman, die een imposante muziekcollectie heeft, vroeg zich van een aantal bandnamen af waar die vandaan kwamen.

EVERS «Ik had net een ongeluk gehad, waardoor ik even veel tijd over had om het uit te zoeken. We vonden het zo’n leuke vraag dat we tegen elkaar zeiden: daar zit een boek in.»

De schrijvers van het boek ‘The game of the name’ zochten naar de herkomst van 2000 bandnamen.  Beeld The game of the name
De schrijvers van het boek ‘The game of the name’ zochten naar de herkomst van 2000 bandnamen.Beeld The game of the name

De voorbeelden hieronder zijn afkomstig uit het boek. Voor meer informatie kijk je op de site, waar het boek ook te koop is.

The Who

De Britse rockers begonnen als The High Numbers. Dat bleek geen alledaagse naam, want overal waar Roger Daltrey, Pete Townshend en de rest verschenen, kregen ze de vraag: ‘The Whó?’

Def Leppard

Hoe leuk zou het zijn als de artistieke schrijfwijze van Deaf Leopard inderdaad is gebaseerd op het verhaal dat zanger Joe Elliot in de begintijd van de Engelse rockgroep tegen zijn moeder zei dat de band The Leopards zou gaan heten? Het antwoord van mum: ‘Als jullie zo hard blijven spelen, dan zijn jullie binnen de kortste keren een stelletje dove luipaarden’.

Frankie Goes to Hollywood

De naam was een kop op een knipsel dat op de muur hing van de oefenruimte van de band. Er is alleen discussie over welke Frankie nou precies wordt bedoeld: Frank Sinatra of Frankie Vaughan, ook een crooner, maar dan uit Engeland. Beiden deden ze Hollywood daadwerkelijk aan, dus wat maakt het eigenlijk uit?

null Beeld Frankie goes to Hollywood
Beeld Frankie goes to Hollywood

The Commodores

Ze zijn er, bands die het woordenboek laten beslissen over hun naam. Zanger en choreograaf William King kwam er eerlijk voor uit dat het woord blind geprikt was op een willekeurige pagina. ‘We kwamen goed weg’, zei hij daarover tegen het blad People. ‘We hadden bijna The Commodes geheten.’

Nickelback

Bassist Mike Kroeger werkte bij Starbucks in de tijd dat pinnen nog niet bestond. Omdat de prijzen van de macchiato’s en cappuccino’s vaak op -,95 eindigden, gaf hij vaak een muntje van vijf dollarcent als wisselgeld, steevast vergezeld van de woorden: ‘here’s your nickel back’.

Roxette

Het Zweedse popduo Marie Fredriksson en Per Gessle dankt zijn naam aan de gelijknamige single van Dr. Feelgood. Gessle was een groot bewonderaar van de Britse band.

Marie Fredriksson en Per Gessle van Roxette. Beeld EPA
Marie Fredriksson en Per Gessle van Roxette.Beeld EPA

Depeche Mode

Oorspronkelijk heette de band Composition of Sound, maar die naam beviel niet. De cover van het gelijknamige Franse modeblad gooide de band de naam in de schoot. Vrij vertaald betekent het iets als modetelegram.

Pearl Jam

De overgrootmoeder van zanger Eddie Vedder heette Pearl en zij vulde grote weckpotten met jam. Een speciale was een witte variant met daarin verwerkt de hallucinerende cactus peyote. Vedder vertelde dit verhaal in het beginstadium van de band, maar later dook via andere bandleden het verhaal op dat jam niet sloeg op het eetbare goedje, maar op ‘jammen’, het improviseren dat muzikanten graag doen.

Simply Red

Misverstanden zijn van alle tijden. De naam Red lag voor de Britse soulband voor de hand, gezien de vuurrode haardos van zanger Mick Hucknall. Het was bovendien zijn bijnaam. Maar toen een zaaleigenaar het beginnende bandje inhuurde, ontstond er verwarring. Hoe heet jullie band? Hucknall kon hem niet aan het verstand brengen dat de groep ‘simply’ (‘gewoon alleen maar’) Red heette. Groot was dan ook de verbazing toen de band de aankondigingsposters onder ogen kreeg. Ze lieten het er maar bij.

De naam Red lag voor de Britse soulband voor de hand, gezien de vuurrode haardos van zanger Mick Hucknall.  Beeld EPA
De naam Red lag voor de Britse soulband voor de hand, gezien de vuurrode haardos van zanger Mick Hucknall.Beeld EPA

Bad English

Nee, het heeft niets te maken met een gebrekkige taalbeheersing. De Amerikaanse rockers waren gewoon niet zo goed in biljarten. English is namelijk ook de benaming van het meegeven van effect aan de bal. Terwijl de bandleden een potje speelden tussen de opnamen van het eerste album door, ontstond de bandnaam dankzij een paar beroerde stoten vanzelf.

The Police

Soms is het allemaal niet zo ingewikkeld. Ja, de bandleden kleedden zich graag in het zwart, als in een uniform. En familieleden van de muzikanten hebben inderdaad politiefuncties bekleed. Maar oprichter Stuart Copeland maakte zelf een eind aan alle speculaties: ‘We zagen de naam staan op de zijkant van een auto.’

Marillion

De Britse rockers ontleenden hun naam aan een boek van Tolkien. Silmarillion werd na een jaar echter met drie letters ingekort omdat er auteursrechtelijke problemen dreigden.

The Beach Boys

Eigenlijk had je deze beroemde groep moeten kennen als The Pendletones, de naam voor de geruite overhemden die de groepsleden – op het strand – dragen op de cover van het album ‘Surfer Girl’. Als onbeduidend bandje hadden de vijf leden net het nummer ‘Surfin’ ’ opgenomen. Een medewerker van de platenmaatschappij vond The Beach Boys toepasselijker en liet op eigen initiatief de singletjes persen. The Pendletones wilden de boel laten herdrukken, maar daarvoor was geen budget.

null Beeld Beach Boys
Beeld Beach Boys

Procol Harum

Het klinkt als een briljante vondst, maar laat je niet bedotten: Procol Harum was de naam van een kat. Die was eigendom van een vriend van bandmanager Guy Stevens, die later nog een intellectuele draai aan de naam probeerde te geven. Procul Harum zou iets betekenen als ‘ver voorbij deze dingen’. Waarschijnlijker is dat de kattennaam was gebaseerd op Oceanus Procellarum, een zee op de maan.

Spandau Ballet

De Londense band kreeg de naam toegespeeld door diskjockey Robert Elms, die hem op de muur van een Berlijnse wc had zien staan. De oorsprong van de naam ligt in de Tweede Wereldoorlog. Zoals mensen in westerns vaak gekke dansjes deden om kogels te ontwijken, deden geallieerde soldaten dat ook wanneer ze onder vuur werden genomen met het Spandau-machinegeweer, dat 1200 kogels per minuut afvuurde. Dat soldatendansje werd gekscherend Spandau Ballet genoemd.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234