null Beeld Lisa Bregneager
Beeld Lisa Bregneager

MICHELLE GUREVICH

‘Wanneer ik niet te hard probeer, creëer ik magie’

Fijnproevers van ingetogen lofi-folkpop zijn al langer in de ban van Michelle Gurevich. De Canadeense – geen typefout – bracht haar werk eerst uit als Chinawoman maar opereert sinds kort onder eigen naam. Hoewel haar streamingcijfers een grote schare Belgische fans doen vermoeden, doet ze – na uitstel wegens coronaperikelen – ons land nu pas voor het eerst aan: op 21 mei staat Gurevich in de Vooruit, zes dagen later in De Kreun in Kortrijk.

jdb

HUMO Michelle, je spreekt vloeiend Russisch, Engels en Frans. En nu ook Deens?

MICHELLE GUREVICH «Russisch is mijn moedertaal, Engels leerde ik in Toronto, waar ik ben opgegroeid, en Frans op school – helaas is mijn kennis nadien erg verwaterd. Tijdens de eerste lockdown had ik niets omhanden en ben ik Deens beginnen te studeren. Dat werd tijd, want ik woon er al meer dan twee jaar. Ik heb wel onderschat hoe moeilijk de taal is. De Denen gebruiken een zachte ‘d’ die meer als een ‘l’ klinkt, dus zelfs een eenvoudig brød bij de bakker bestellen bleek allesbehalve een sinecure.»

HUMO Jouw mama was ballerina bij het Russische staatsballet. Hoe was het om op te groeien als ballerinadochter?

GUREVICH «Na haar vertrek uit Rusland heeft mijn mama een Canadese balletschool geopend, en daar heb ik zowat mijn hele jeugd doorgebracht. Ik heb jarenlang dansles gekregen van haar, maar ik was te traag en had de volharding niet om het in die beenharde wereld te maken. Ik heb wel fijne herinneringen aan de school. Mijn song ‘Russian Ballerina’ was mijn verjaardagscadeau aan mijn mama. Ik had het op een cd’tje gebrand voor in de wagen, en ze was er weg van toen ze het hoorde. Wanneer ik niet te hard probeer, creëer ik magie.»

HUMO In ‘Party Girl’ zing je ‘I used to cry, but now I don’t have the time’. Hoeveel tijd heb je precies nodig om te wenen?

GUREVICH (lacht) «Het is tragikomisch bedoeld. ‘Party Girl’ is mijn meest populaire song, al weet ik niet goed waarom. Sommige artiesten hebben van die freak accidents, liedjes die om ondoorgrondelijke redenen plots een snaar treffen in verschillende lagen van het publiek. Daarom is het internet een zegen: ik kan de wereld bereiken met morsige muziekschetsjes die ik onbeholpen in mijn slaapkamer heb opgenomen.»

HUMO Zijn de eerste ‘Six Months of Love’ de beste, zoals in je gelijknamige song?

GUREVICH «Ik ben altijd fan geweest van die eerste zes maanden, ja. Oké, liefde is meer dan verliefdheid, maar de chemicaliën die aanvankelijk losgelaten worden, zijn moeilijk te overtreffen.»

HUMO Zou je ooit je oude nummers opnieuw opnemen?

GUREVICH «Ik overweeg om mijn twaalf beste songs meer organisch vast te leggen. Een overdaad aan synths schrikt sommige mensen af: mijn werk zou een nieuw leven kunnen krijgen met echte bas en drums. Wie weet, some day

Het concert van Michelle Gurevich op zaterdag 21 mei in de Vooruit is uitverkocht.
Op vrijdag 27 mei speelt ze in De Kreun in Kortrijk. Info & tickets: wildewesten.be.

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234