null Beeld DPG Media
Beeld DPG Media

Luistertip'Riff Top 100'

Wat is de beste riff aller tijden? ‘Niet te traag of te snel. En dom, maar niet té dom’

Wat is de beste gitaarriff aller tijden? Een onmogelijke vraag (net als ‘Wat ís een riff?’), maar dat houdt de digitale radiozender Willy niet tegen om vrijdag al voor de tweede keer een ‘Riff Top 100’ uit te zenden. Copresentator Cedric Maes, behalve gitarist bij The Sore Losers ook de meest Limburgs klinkende Limburger sinds Joe Roxy, legt voor de duidelijkheid al even uit hoe een goeie riff dient te klinken.

Noud Jansen

CEDRIC MAES «Die moet herkenbaar en makkelijk mee te neuriën zijn, en mag niet te traag, maar zeker ook niet te snel gespeeld worden. Maar het allerbelangrijkste is: een goeie riff moet dom klinken, maar ook niet té dom. Die van ‘Smoke on the Water’ van Deep Purple, bijvoorbeeld, is wat te dwaas, te rechttoe rechtaan. Net als ‘Lonely Boy’ van The Black Keys, om een recenter voorbeeld te geven: op zich geen kwaaie riff, maar na de derde keer gaat hij vervelen. Een beetje complexiteit mag wel, vind ik. Jimmy Page van Led Zeppelin is daar een grootmeester in: zijn riffs staan als een huis en zitten geweldig clever in elkaar.»

HUMO Onlangs hoorde ik op Radio 1 een nummer van ZZ Top dat ik nog niet kende, ‘Chartreuse’, met een slimme riff, omdat Billy Gibbons in het tweede deel ineens naar beneden gaat waar ik verwacht had dat hij naar boven zou gaan.

MAES «Goed voorbeeld. De meesten kennen ZZ Top alleen van hun baarden, hun zonnebrillen en hun hits uit de jaren 80, zoals ‘Legs’ en ‘Gimme All Your Lovin’’. Niks mis mee, maar die nummers reiken niet tot de enkels van de ronduit geniale ZZ Top-songs uit de jaren 70. Op de radio worden die zelden of nooit gedraaid, hè? Enfin, ikzelf draai ze wel (in ‘The Best Songs in the World’ op Willy, red.): ik ben er rotsvast van overtuigd dat de gemiddelde radioluisteraar wel wat meer kan hebben dan altijd weer dezelfde liedjes. ‘Opvoeden’ vind ik een vreselijk woord, maar je mag als radio-dj je publiek niet onderschatten. Waarom zou je niet ‘Black Dog’ opzetten als je zin hebt in Led Zeppelin, in plaats van altijd maar weer ‘Stairway to Heaven’? Wie weet, zegt wel ergens een gast van 15: ‘Wow, is dat ook Led Zeppelin?’, en besluit die vervolgens hun hele catalogus uit te pluizen.»

HUMO Wat is jouw favoriete riff aller tijden?

MAES «Vandaag is dat ‘Kick Out the Jams’ van MC5. Die wordt vaak beschouwd als een band van musician’s musicians: niet geliefd bij het grote publiek, maar alle muzikanten zijn er dol op – Jeff Buckley heeft ‘Kick Out the Jams’ zelfs eens op Torhout/Werchter gespeeld. Hoe je het draait of keert: zonder MC5 was er van veel rockbands nooit sprake geweest.»

HUMO Zoals The Stooges, bijvoorbeeld.

MAES «Wist jij dat MC5 indertijd alleen bij het platenlabel Elektra wilde tekenen als The Stooges ook een contract kregen? Hoe cool is dat, man! Vandaag zou toch geen enkele band zoiets doen? Neen, het is allemaal ‘Eigen volk eerst’, en ‘Eerst mijn pens, dan de medemens’.»

HUMO Vorig jaar stemden de Willy-luisteraars ‘Whole Lotta Rosie’ van AC/DC naar de eerste plaats in de ‘Riff Top 100’. Een goeie keuze?

MAES «Een zeer goeie keuze. Wie iets tegen AC/DC heeft, vertrouw ik sowieso al niet. En de riff van ‘Whole Lotta Rosie’ is een uitstekende bluesriff. Al had het voor mijn part ook ‘Riff Raff’ mogen zijn – het woord riff zit al in de titel! – of ‘Back in Black’, of nog een ander nummer uit de tijd dat ze een rifffabriek waren. A propos, is het je ooit opgevallen dat AC/DC in essentie Chuck Berry op speed is? Speel ze traag af, en je hoort dat het au fond Chuck Berry-riffs zijn. Zo heb ik indertijd als klein ventje gitaar leren spelen: ik probeerde de riffs van Chuck Berry, John Lee Hooker en Muddy Waters te kopiëren. Die mannen speelden minder snel dan de hardrockers, en hun riffs klonken zuiverder – ze gebruikten geen distortionpedaal – waardoor ik beter hoorde wat ze deden.»

HUMO Ik kan me vergissen, maar bij mijn weten waren Chuck Berry, John Lee Hooker en Muddy Waters nergens te bespeuren in de ‘Riff Top 100’ van vorig jaar.

MAES «Je vergist je niet. Jammer, hè? Daarom heb ik een oproep gedaan aan onze luisteraars, en bij dezen ook aan de Humo-lezers: geef Muddy en de zijnen wat hun toekomt. Laten we de koningen van de riff alsjeblieft niet vergeten.»

Riff Top 100, vrijdag van 10 tot 18u op Willy

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234