null Beeld

Bert Van Het ConcertJaguar Jaguar

'We hebben de zeldzaamste synthesizer van België opgespoord'

Het Antwerpse kwintet Jaguar Jaguar - met leden van Lohaus, Soldier's Heart en Tamino - surfte vorig jaar voorzichtig op de radiogolven met zomerse hitjes als 'So Long'. Nu is er een tweede ep, genaamd 'Madelyn', en die is net als de eerste ep 'Montjoi' vernoemd naar de streek waar hij geschreven is.

Frederik Jacobs

THOMAS LAUWERS «In juni verbleven we tien dagen samen in een afgelegen vakantiehuisje in de Franse bergstreek Madeleine - vandaar 'Madelyn'. Daar schreven we de ep en namen we al een paar stukjes op. Omdat we niet veel materiaal konden meenemen, hebben we het grootste deel achteraf opgenomen. Maar de sfeer van Frankrijk zit er nog in!»

HUMO Hoezo?

LAUWERS «We zijn geen riviertjes gaan samplen, hoor (lacht). Maar 'Madelyn' klinkt mysterieuzer en donkerder dan onze zonnige eerste ep.»

HUMO Jullie waren er toch in de zomer?

LAUWERS «Het was een erg bergachtige streek, waardoor het weer heel onvoorspelbaar was. Soms werden we wakker onder de stralende zon, en een uur later onweerde het. De eigenaar van het huis had ons gewaarschuwd: 'Als het onweert, moet je de elektriciteit uitzetten, anders is er gevaar voor elektrocutie.' We hebben zo soms uren niks kunnen doen (lacht).»

HUMO Vertel me iets wat ik nog niet weet over 'Madelyn'.

LAUWERS «Op heel 'Madelyn' wordt één en dezelfde synthesizer gebruikt, een Yamaha CS50 uit de jaren 80. Een zot chique synth, gigantisch groot, maar er bestaat er maar één van in België. We hebben 'm opgespoord en ontdekten dat hij in het bezit was van een synthverzamelaar. Die was ons goedgezind, en we mochten 'm lenen.»

HUMO Ik vind 'Madelyn' klinken als het verlengde van jullie eerste ep. Jullie hebben jezelf in korte tijd een herkenbare sound eigen gemaakt.

LAUWERS «Het is dan ook met dezelfde mensen geschreven (lacht). Onze smaak is wel geëvolueerd, maar niet drastisch veranderd. Die eerste ep was het eerste wat we samen maakten, het waren eerder losse nummers. Voor de tweede ep waren we op zoek naar een groter geheel, een verhaal. Daarom hebben we er ook een kortfilm bij gemaakt. Fotografe Tina Herbots was er ook bij op reis en zij maakte de film. Eigenlijk is ze het onzichtbare zesde lid van Jaguar Jaguar.»

HUMO Op 'Out of Sight' duikt Témé Tan op. Geen misse samenwerking.

LAUWERS «Toen we 'Montjoi' uitbrachten, stuurde Témé Tan via Instagram dat hij het heel cool vond klinken en eens samen iets wilde maken. Op het moment dat we 'Out of Sight' schreven, wisten we meteen: dit is iets voor hem! We namen contact met hem op, en de avond zelf had hij al een hele take ingezongen!»

HUMO Voor jullie ep-release spelen jullie nog vier Nederlandse shows, als voorprogramma van Balthazar. Een band waar jullie veel van geleerd hebben?

LAUWERS «Niet bewust. Soms worden we ermee vergeleken, maar dat is oneerlijk: Balthazar staat al zoveel verder. Maar uiteraard zijn we heel blij dat we de kans krijgen om voor hen te spelen!»

Op zondag 1 maart stelt Jaguar Jaguar ‘Madelyn’ voor in de AB. Info en tickets.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234