Hypochristmutreefuzz Beeld Britt Adams
HypochristmutreefuzzBeeld Britt Adams

Tongtwisten en swingen metHypochristmutreefuzz

'We kregen de tip om ook eens ín de maat te spelen'

Ramses Van den Eede, frontman van de noiserockers Hypochristmutreefuzz, zit tegenover ons om te praten over zijn tweede plaat: 'Hypnos'. Plaats van afspraak: Café Bornhem, een oer-Vlaamse kroeg in Gent die uitsluitend voor ons is geopend. Enkele uren later roept premier Sophie Wilmès een algemeen verbod uit op, welja, alles dat plezant is. Bedankt voor dat laatste pintje van de tap, Ramses.

Joshua Migneau

Van den Eede koos niet toevallig voor Café Bornhem: hij staat hier elke zondag zelf achter de toog. Hij nam zijn toevlucht tot het nachtleven nadat de relatie met zijn jeugdliefde na negen jaar op de klippen was gelopen.

RAMSES VAN DEN EEDE (29) «We gingen uit elkaar aan het einde van de opnames van onze eerste plaat ('Hypopotomonstrosesquipedaliophobia' verscheen in 2017, red.). Ik was net geen 17 toen ik haar had leren kennen en was dus al sinds het middelbaar niet meer single geweest. Ik was het gewoon om mijn leven met een ander te delen. En omdat ik 's avonds niet meer over mijn dag kon vertellen, voelde het alsof niets nog betekenis had. Ik bleef vaak lang aan de bar hangen, omdat ik geen reden zag om naar huis te gaan. Ik heb dan maar een kat gekocht. En ik heb zot veel respect gekregen voor mensen die single zijn.»

HUMO Hoe heb je de breuk verwerkt?

VAN DEN EEDE «Vrienden zeiden me: schrijf je verdriet van je af. Maar dat kon ik niet, de pijn was te rauw. Ik wist geen blijf met mezelf. Ik ben op een avond aan een kortverhaal begonnen in plaats van een plaat. Ik schreef over een kerel die zijn slaapkamer niet meer uitkwam en louter in de nacht leefde. Een uitvergroting van mijn eigen leven. Daarna duurde het niet lang of ik begon weer songs te maken, met flarden uit mijn kortverhaal als lyrics.»

HUMO Ben je overdag dan iemand anders als 's nachts?

VAN DEN EEDE «Misschien wel, ja. Een ander facet van dezelfde persoon komt tevoorschijn. Wanneer de nacht valt, komt de tijd stil te staan. Je problemen bestaan opeens niet meer. Er wordt gefeest. Er wordt geflirt. Er schuilt gevaar om de hoek. Terwijl het leven overdag zo serieus is.»

HUMO 'I'm fucking terrified,' schreeuw je in 'Terrified'. Wat maakt je bang?

VAN DEN EEDE «Mezelf blootgeven. Het zit in mij om mensen te pleasen. Ik wil zijn wie mensen willen dat ik ben. Ik ben daarom soms terughoudend om mijn echte ik te tonen, uit angst dat ik zal ontgoochelen.»

HUMO 'Hypnos' klinkt vaak als een muzikale nachtmerrie.

VAN DEN EEDE «Klopt! Ik heb altijd al levendige nachtmerries gehad. Het lied 'Vampires' is gebaseerd op een enge droom die ik als klein kind vaak had. De vampiers uit mijn dromen droegen altijd maatpakken. Geen idee waarom.

»Nog niet zo lang geleden droomde ik dat ik met mijn kat op schoot op een bankje in de natuur zat. In de verte zag ik joggers in een maagdelijk wit trainingspak. Ze wezen naar mij. Ik was aan de grond genageld. Ze kwamen steeds dichter en dichter, en bleven met hun vinger naar mij wijzen. Ik werd pas wakker toen ze met hun vingers op 2 centimeter van mijn neus waren. Ik krijg er nog kippenvel van.»

HUMO Jullie muziek wordt meestal als noiserock omschreven, maar ik hoor er net zo goed hedendaagse hiphop à la Death Grips in.

VAN DEN EEDE «Absoluut, wij zijn grote fan van Death Grips. Noiserock was ooit vooral een term voor Sonic Youth-achtige gitaarmuziek uit de jaren 90. Maar in 2015 publiceerde The Guardian het artikel 'Belgian noiserock', waarin ze jubelend schreven over de Gentse muziekscene, met Raketkanon als grote voortrekkers. Frontman Pieter-Paul Devos heeft in dat interview bloemetjes gegooid naar veel andere bands, en opeens was Gentse noiserock 'een ding'. Maar hier heeft iedereen zijn eigen aanpak. Wij hebben lak aan regels.»

HUMO Jullie dagen jullie luisteraars uit. Druipen mensen tijdens jullie luide en harde liveshows soms vroegtijdig af?

VAN DEN EEDE «Ik denk het. Een man vertelde me eens na een optreden: 'Niet slecht. Maar als ik een tip mag geven: speel af en toe wat meer samen. En in de maat.' (lacht)

»Het is een nadeel om niet in een bepaalde scene thuis te horen. Het voordeel is dan weer dat wij een bijzonder gevarieerde fanbasis hebben: van hiphoppers over popliefhebbers tot rockers.»

HUMO Raketkanon hing de gitaren onlangs aan de wilgen.

VAN DEN EEDE «Een groot verlies, want ze leverden nog steeds topkwaliteit af. De meesten van ons hebben ook veel aan hen te danken. Veel bands in België zijn jaloers op elkaar, maar Raketkanon was altijd zeer genereus. Je hoefde niet bij hetzelfde management te zitten om in hun voorprogramma te mogen spelen: iedereen die zij goed vonden, gaven ze een kans.»

HUMO Heb je hun op andere ideeën proberen te brengen?

VAN DEN EEDE «Nee, want ik snap dat het op een bepaald moment op kan zijn. Het kan dan net inspireren als je met andere mensen gaat samenwerken. Dat zal met ons misschien ook ooit gebeuren. Liever dát dan de zaken nodeloos te willen rekken. Ik wil geen schim van mezelf worden.»

'Hypnos' van Hypochristmutreefuzz verschijnt op 27 maart.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234