null Beeld

Muzz, het nieuwe project van Paul Banks

'Weet je onze eerste ontmoeting nog? Je was zo lief'

Hij was al frontman van Interpol, samen met The RZA vormt hij Banks & Steelz, hij ging solo als Julian Plenti en op onbewaakte momenten verschijnt hij als hiphop-dj Fancypants. Aan dat lijstje mag Paul Banks nu Muzz toevoegen, een driekoppige band die hij vormt met zijn jeugdvriend Josh Kaufman van Bonny Light Horseman en drummer Matt Barrick van The Walkmen. Banks en Kaufman maken met het warmhartige Muzz vooral een trip down memory lane. 'Naar de tijd van onze eerste liefdes en eerste lusten.'

Katia Vlerick

Paul Banks en Josh Kaufman keren op de titelloze debuutplaat van Muzz terug naar hun jeugd in Madrid, waar ze als Amerikaanse diplomatenkinderen op The American School of Madrid verliefd werden op Neil Young, Bob Dylan én op hetzelfde mooiste meisje van de klas. Via een Zoom-verbinding verschijnt Banks op mijn scherm vanuit het Schotse Edinburgh, Kaufman seint even later in vanuit zijn flat in New York.

HUMO The American School of Madrid: was die omgeving even posh als de naam doet vermoeden?

PAUL BANKS «Dat viel wel mee. Ik zou in de Verenigde Staten naar de universiteit gaan, dus toen ons gezin naar Spanje verhuisde, was het beter om daar naar een Amerikaanse school te gaan. Zulke scholen zaten vol Amerikaanse travelling kids, het ene kind al wat posher dan het andere.

»(Tegen Kaufman) Waar hebben wij elkaar weer voor het eerst ontmoet? In de Engelse les?»

JOSH KAUFMAN «Nee, in de gang met de kastjes, weet je dat niet meer? Ik was nieuw op school en kreeg een locker toegewezen in de gang. Paul stond plots naast me en zei heel lief: 'Ik ken je niet, maar zal ik het kastje naast het jouwe kiezen? Dan kunnen we meteen vrienden worden.' Het is zowat het vriendelijkste dat iemand ooit tegen me heeft gezegd. Al snel ging het van: 'Hé, coole schoenen heb je!'»

HUMO Wat voedde jullie vriendschap?

KAUFMAN «Muziek en romantiek. En poolbiljart! We hebben flink wat gepoold in Madrid.»

BANKS «Euh, ik denk dat je eerst 'romantiek' moet verklaren.»

KAUFMAN «Ik bedoel niet dat wíj een romantische verhouding hadden, maar we deelden wel obsessies met meisjes van onze klas. Boys' stuff.»

BANKS «Het was de tijd van onze eerste liefdes en eerste lusten.»

KAUFMAN «Ik had het niet beter kunnen verwoorden.»

BANKS «Ik speelde al een paar jaar gitaar. Ik wist ook dat ik muzikant wilde worden, en Josh was de enige die ik kende die beter gitaar speelde dan ik.»

KAUFMAN «En Paul was de eerste die me Leonard Cohen liet horen. We hebben samen Bob Dylan ontdekt, en Neil Young.»

HUMO Waarom duurde het tot nu voor jullie samen in een groep stapten?

BANKS «Na onze jaren in Europa ging ik in New York City wonen, maar Josh woonde lang in Upstate New York. En al in mijn tweede jaar in New York ging ik bij Interpol.»

KAUFMAN «Maar of we het nu beseften of niet, een eigen groep zat eraan te komen. Alleen heeft de kosmos ons een handje moeten helpen, net als Matt Barrick, onze drummer (lacht). Serieus: hij heeft ons weer samengebracht. Het afgelopen decennium hadden zowel Paul als ik met Matt in de studio gezeten, hij hield ons op de hoogte van elkaars projecten. En ineens hadden we tijd in ons leven. Onze andere groepen staan on hold en we gaan niet meer gebukt onder onze jeugdige hang-ups. Muzz is een open, makkelijke samenwerking zonder ego's.»

HUMO Het is ook een warme samenwerking. Een song als 'Bad Feeling' heeft, vergeleken met Interpol, een zeer warm geluid, compleet met blazers en vrouwelijke achtergrondstemmen.

BANKS «Daar zit een grappig verhaal achter. Josh en Matt hadden een instrumentale versie van die song opgenomen, ik deed mijn best om er een goeie zanglijn bij te verzinnen en hoorde er meteen blazers bij. De muzikant aan wie ik gevraagd had een saxofoonsolo in te spelen op het einde van de song, stuurde me tien verschillende takes op die hij had opgenomen. Per ongeluk heb ik die allemaal tegelijkertijd afgespeeld. Er is iets heel psychedelisch aan tien saxsolo's tegelijkertijd horen. Geen enkele aparte take kon dat effect evenaren, dus hebben we die tien solo's samen gebruikt. Ook al heb ik die song in wezen niet geschreven, 'Bad Feeling' had met zijn warme folky, klassieke arrangement, op mijn eerste soloplaat ('Julian Plenti Is... Skyscraper' uit 2009, red.) kunnen staan.»

HUMO Ik heb video's gezien van repetities waarbij jullie heel slechte covers spelen van 'Up Around the Bend' van CCR en 'Back in Black' van AC/DC.

KAUFMAN (lacht) «De bedoeling is dat ik die riffs met opzet verkeerd speel, maar dan wel zo zelfzeker mogelijk, alsof ik een echte virtuoos ben. Sorry, ik vind dat een vermakelijke bezigheid.»

HUMO Nu moet ik denken aan de erbarmelijke cover van Nirvana's 'About a Girl' door Puddle of Mudd die onlangs viraal ging. Pijnlijk om te zien hoe de zanger zijn hoge noten niet haalt.

BANKS «Ik heb daar enkel de bewerkte versie van gezien, waarin ze zijn hoge noten ook nog eens vertraagden. Ik kon er enkel uit afleiden dat de gewone versie al vrij, euh, heftig moet zijn geweest.»

KAUFMAN «Ik hou van dat filmpje, het is hilarisch - zonder die zanger (Wes Scantlin, red.) uit te lachen. Het is zoals lachen met filmpjes waarin iemand uitglijdt: je lacht niet met die mensen, maar wel om wat hun is overkomen. Bovendien zie je dat hij het goed bedoelt: hij denkt dat hij zijn grote held eert. Eigenlijk is dat ook wel mooi.»

HUMO De surrealistische video voor 'Red Western Sky' hebben jullie opgenomen in een opslagplaats van vintage circusmateriaal, zo lijkt het.

BANKS «Dat is het American Treasure Tour Museum in Pennsylvania, een privécollectie van een anonieme rijke man - ik beeld me hem graag in als een soort Willy Wonka - die de gekste circus- en cartoonspullen uit de 20ste eeuw verzamelt.»

KAUFMAN «Van Harry Houdini-relikwieën tot 'The Simpsons'-memorabilia, van oldtimers over speelgoed tot automatische clowns: hij creëerde er een echt americanafiesta. Matt ontdekte dat vreemde museum tijdens een trip met zijn familie en stuurde ons wat foto's op. Vooral die clowns gaven de doorslag: we móésten daar een video opnemen.»

HUMO Wanneer denken jullie dat normale concerten weer mogelijk zullen zijn? Mei 2021 hoorde ik, als er een vaccin is.

BANKS «Ik heb al optimistischere voorspellingen gehoord, maar evengoed pessimistischere. Ik denk dat niemand het weet. Mei 2021 vind ikzelf een optimistische prognose. Een jaar zie ik mezelf wel overbruggen.»

KAUFMAN «Het voelt in ieder geval goed om muziek uit te brengen. Iets nieuws kunnen ontdekken nu, naast al dat slechte nieuws, is toch positief?»

BANKS «Zo denk ik er ook over: welk nut hebben wij als muzikanten als we geen troost kunnen brengen?»

HUMO De song 'Bad Feeling' wil het taboe rond mentale gezondheid doorbreken. Het lijkt erop dat Covid-19 daar ook korte metten mee maakt.

BANKS «De thema's van de plaat en zeker een song als 'Bad Feeling' passen wonderwel bij deze tijd. Er kleeft nog altijd een stigma op mentaal welzijn, maar nu kan dat misschien verdwijnen, ja. Je kunt er donder op zeggen dat iedereen nu wel érgens mee worstelt op mentaal vlak.»

HUMO Je zit je lockdown uit bij je vriendin in Schotland. Wat mis je het meest uit het precoronatijdperk?

BANKS «Boksen, surfen en sushi.»

HUMO Wat is er nu zo onmogelijk aan sushi?

BANKS «Laat ik het zo stellen: als inwoner van New York heb ik zeer specifieke ideeën over wat sushi hoort te zijn.»

De titelloze debuutplaat van Muzz verschijnt op 5 juni bij Matador.

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234