Cadeautips
Wijn uit dozen en erotisch behangpapier van Nick Cave: Humo’s muzikale cadeautips!
Wat komt, bij tijdelijk gebrek aan zatte nonkel of kwansuis uitgeschoven bomma, graag onder uw kerstboom liggen en is tegelijk grandioos en gegarandeerd nutteloos? Humo’s immer vrolijke deuntjes fluitende TTT-cadeaus!
EAGLES: LIVE FROM THE FORUM MMXVIII
De schitterende liveregistratie van wellicht de allerlaatste tournee van Eagles – nu al moest, wegens dood, Glenn Frey vervangen worden door zoon Deacon (Don Henley: ‘While we have lost a father, a brother and a leader, we have gained a son’) en Vince Gill, en tegen dat corona en de militaire planning een volgende wereldtournee toelaten, zal ook Don Henley niet goed meer bij stem of dood of allebei zijn. Dan is deze ‘Forum’ – 43 jaar na hun eerste concert daar! – een waardig afscheid.
KIM GORDON: NO ICON
Moshpitfoto’s, nooit eerder vrijgegeven privésnapshots, modeshoots, campagnebeelden: warrig maar erg mooi vormgegeven bewijs van het grillige parcours dat Sonic Youth-pin-up Kim Gordon de voorbije decennia aflegde. Dit maakt het de lezer net moeilijk om Gordon níét als een icoon te zien. Zoals Adam Horovitz van Beastie Boys ooit zei: ‘Waar ze ook opdaagt, ze is altijd de coolste in de kamer. Maar ik ken haar een beetje, en weet dat ze liever thuis hotdogs zou staan grillen.’ Fascinerendste zelfportret van het jaar.
THE CHATS: WIJN UIT DOZEN
De Brisbane bastards zorgen ervoor dat hun merchandise altijd een béétje bij hun muzikale huisstijl past. En een kartonnen doos fluitjeswijn – of zoals de kids in Australië zeggen: een goon box – rijmt qua finesse, subtiliteit en beoogde roes perfect met toekomstige klassiekers als ‘Stinker’, ‘Jam Sandwich’ en ‘Billy Backwash’s Day’. Le nouveau ‘Boecht van Dunaldy’ est arrivé.
De nieuwe plaat van The Chats kreeg een plekje in Humo’s 20 beste platen van het jaar.
MIKE AYERS: ONE LAST SONG
Wat is de allerlaatste song die u, net voor u sterft, nog één keer wilt horen? Licht macabere, maar interessante vraag die Rolling Stone-journalist Ayers aan dertig muzikanten – van Courtney Barnett, Killer Mike en Sonny Rollins tot Regina Spektor, Jeff Tweedy en Wayne Coyne – stelde. De antwoorden werden gebundeld in ‘One Last Song’, met hier en daar een onverwachte keuze (‘Firework’ van Katy Perry?), maar mooi geïllustreerd en met een guestlist om vingers, tenen en eksterogen bij af te likken. Gemiste kans: geen één koos voor ‘The Final Countdown’.
MF DOOM: ZAKJE STICKERS
In acht genomen dat we al sinds 2009 op een nieuwe Doom-plaat wachten, is dit uiteraard slechts een pleister op een houten been. Maar het blijft wel de geweldige MF Doom, en de stickers zien er cool uit, en voor 10 euro kan een mens onmogelijk gesjareld zijn.
NICK CAVE: EROTISCH BEHANGPAPIER
Te koop via zijn persoonlijke webshop Cave Things: Hyatt Girls-behangpapier, met niets dan geile pin-upschetsen die de Vleermuis doorheen de jaren tekende om op hotel de verveling te verdrijven. Wat moet dat kosten? 200 euro voor een rol van 50 cm op 10 meter. Quote van de meester zelf? ‘Een prachtig ding, al zeg ik het zelf, maar op dit moment (eind november, red.) heb ik er nul rollen van verkocht. Núl! Wat het eigenlijk nog mooier maakt: I am immensely proud of designing a product that literally nobody wants.’
‘WAP’: DOORZICHTIGE REGENJAS
Voor wie A noch P natter wil laten worden dan strikt genomen noodzakelijk.
ANDREW WEATHERALL: A JOCKEY SLUT TRIBUTE
De begin dit jaar gestorven Weather-all was – behalve sleutelfiguur in de doorbraak van acid house, producer van ‘Screamadelica’ (Primal Scream) en één helft van het duo Two Lone Swordsmen – ook een gewaardeerd en bevlogen muziekjournalist. Enkele redacteurs van het ter ziele gegane tijdschrift Jockey Slut bundelden een ruime selectie van zijn meest entertainende en inzichtelijke artikels en interviews – met onder andere Bobby Gillespie, Chemical Bro Ed Simons, David Holmes – die samen een spannend tijdsgewricht (eind jaren 80 tot begin deze eeuw) van de Britse underground aanschouwelijk maken.
PINK FLOYD: DELICATE SOUND OF THUNDER
O ironie: tijdens de diverse lockdowns verschenen ettelijke liveplaten van artiesten die niet kunnen en in sommige gevallen nooit meer zúllen kunnen touren. Deze cd- en/of dvd-box is simpelweg de best mogelijke concertregistratie van de best mogelijke Pink Floyd-tournee, met acht bonustracks. Glorieuze popmuziek in 3D en surround sound (zij waren eerst), elke noot bigger than life maar nooit pompeus. De grootste triomf voor Gilmour, Mason en Wright schuilt in de kleine lettertjes: toen deze wereldtournee liep in de jaren 80 van de vorige eeuw, lag Pink Floyd onder contract bij Parlophone, EMI. Dat label is opgekocht door Warner, maar op deze reissue staat ‘Pink Floyd Records’ en: ‘The copyright of this recording and artwork is owned by Pink Floyd’. Het zegt alles over hun status dat ze dat konden afdwingen.
KOEN KEPPENS: MUSIC FOR THE DEAF II
Voor wie de decibels, het zweet en de vervoering van liveconcerten mist, ligt straks hopelijk ‘Music for the Deaf II’ onder de kerstboom te blinken, het tweede fotoboek van Humo-concertfotograaf Koen Keppens. We zien Josh Homme zijn gitaar knuffelen, een bezeten drummende Patrick Carney (The Black Keys), demonische Death Grips en een ingetogen Angèle. Keppens’ foto’s vatten meesterlijk de intensiteit, de energie én de schoonheid van een band op een podium, soms nog meer dan de muziek zelf.
MAC MILLER: SWIMMING IN CIRCLES
Fraai vormgegeven, limited boxset die de twee laatste platen (‘Swimming’ en het postume ‘Circles’) van moeilijk te volgen natuurtalent Mac Miller (voor altijd 26) vat zoals híj het had bedoeld: als één geheel. ‘Swimming’ op donkerblauwe, ‘Circles’ op lichtblauwe vinyl. Een vroege dood schept helden, maar op dit duo platen straalt de ster van Miller – intussen al meer dan twee jaar geleden overleden aan een onfrisse mix van fentanyl, alcohol en coke – helderder dan ooit.
ROMÉO ELVIS-CHOCOLADE
Uit Elvis’ ‘Chocolat’: ‘À l’école on fumait trop le chocolat / Et j’étais vraiment nul et j’pensais que j’étais cool / Parce que j’avais un Zippo et un iTouch / Et j’avais pas encore vraiment connu des Dutch / Mais j’avais du vraiment mauvais teuch entre les couilles.’ U kunt die passage nu naspelen in het echt, met behulp van de in zijn webshop aan te schaffen Roméo Elvis-chocolade. Dat zijn dan wel geen chocoladen blunts, zoals in de song bedoeld werd, maar met een beetje verbeelding komt u een heel eind.
PAUL ONKENHOUT & JOHN SCHOORL: DE VIJFDE BEATLES
De Grootste Eretitel uit de Popcultuur: een Vijfde Beatle genoemd worden. De Volkskrant-schrijvers Paul & John beschrijven 64 van dit soort types in het geestige en vooral begéésterde ‘De vijfde Beatles’. Ze dissen voor de hand liggende namen op (George Martin, Brian Epstein, Linda McCartney), maar ook onverwachte, zoals de Amsterdamse vastgoedkoning Maup Caransa (hij leerde The Beatles de Wallen kennen). Andere favorieten zijn Jimmie Nicol, ooit kort de vervanger van Ringo – de mens kon de weelde niet dragen en is al decennia vermist. We leren voorts dat Toots Thielemans The Beatles lekker maakte voor de iconische Rickenbacker-gitaar. Leukste Fab Four-hebbedingetje van het jaar!
BILLIE EILISH: FENDER UKELELE
Zooey Deschanel, Lou Barlow, Dick Dale, Joe Perry van Aerosmith, zelfs The Rock: allemaal excelleerden ze, vaak al op jonge leeftijd, op de ukelele. Nu ú! Het kan voortaan zelfs op een mooi, door ’s werelds meest vooraanstaande Billie ontworpen exemplaar. Van de afdeling ‘Waarom ook niet?’