ERNSTBeeld ERNST

InterviewERNST

‘Wil je de duivel oproepen, toets dan 666666 op je gsm’

Geen trick-or-treat-tochten of nachtelijke droppings in een donker woud deze Halloween, maar er bestaan andere manieren om de sfeer erin te krijgen. U zou bijvoorbeeld de lichten kunnen doven en de nieuwste ep van de Limburgse band ERNST kunnen opzetten: 'Er wordt verteld...', een viertal door ijselijke soundscapes gestutte griezelverhalen waarvoor de markante Oostendenaar Sam Louwyck zijn beste Nonkel Van Grauwel tevoorschijn haalde.

OLIVIER ELEN (gitarist) «Net als de meeste andere bands hadden wij niks omhanden tijdens de lockdown. Buiten dan naar nieuwsprogramma's kijken op tv, waar er van alles en nog wat werd verteld over het virus. 'Ach, er wordt zo veel verteld,' hoorde ik mezelf op een gegeven moment zeggen, en ik dacht: hè, met dat zinnetje kan ik misschien iets doen. Dat was de basis: ik schreef een handvol griezelverhalen die allemaal begonnen met 'Er wordt verteld', en begon na te denken over de juiste stem om ze voor te lezen. Het was uiteindelijk mijn vriendin Debby Termonia, zangeres bij ERNST, die met het idee kwam: 'Sam Louwyck heeft toch de perfecte grafstem?' Debby is fotografe, en ze had zijn contactgegevens nog.»

SAM LOUWYCK «Ik zei: 'Stuur de teksten door, en laten we eens afspreken in Oostende.' Het klikte, dus heb ik ja gezegd, al had ik zoiets nog nooit gedaan.»

ELEN «Toen Sam een paar weken later onze studio kwam binnengewandeld, merkte ik dat er iets duisters over hem hing. Ik vroeg: 'Scheelt er wat?' 'Ik wil dadelijk beginnen,' zei hij, en hij stapte linea recta naar de micro en begon de teksten voor te lezen, helemaal in the zone.»

LOUWYCK «Ik wilde zo diep mogelijk afdalen in de duisternis.»

ELEN «Pas toen drie uur later alles op band stond en hij zich weer kon ontspannen, zag ik de man terug die ik in Oostende had ontmoet.»

HUMO Eén van de verhalen gaat over spiritisme, het oproepen van de geest van een overledene. Geloof jij daarin, Sam?

LOUWYCK «Ja. Ik heb dat eens met enkele vrienden gedaan in een huisje in het bos, in het holst van de nacht: spannend, man! Zeker toen de tafel waaraan we de geesten opriepen, ineens opsprong. Met kracht, want ik heb er een paar blauwe plekken aan overgehouden. Inmiddels is dat jaren geleden, maar nog altijd heeft geen van die vrienden bekend dat hij die tafel heeft opgetild. We zullen één of andere energie verkeerd bejegend hebben, zeker?»

HUMO 'Wie de duivel wil spreken,' vertel je, 'moet 's nachts op zoek naar een verlaten telefooncel.' Je zult lang kunnen zoeken: er zijn geen telefooncellen meer in België.

ELEN «De Belgische staat heeft ze om die reden weggehaald: te veel mensen spraken met de duivel.»

HUMO Dat ik daar niet eerder aan gedacht heb!

ELEN «Maar je kunt ook met je gsm de duivel bereiken: daarvoor moet je 's nachts in een donker veld gaan staan, en zes keer zes intoetsen. Dat verhaal heeft een paar jaar geleden nog in enkele kranten gestaan, dus het moet wel waar zijn.»

LOUWYCK «Je kunt nu zeggen: 'Ik geloof dat niet.' Maar ik weet 100 procent zeker dat ook jij kippenvel zult krijgen als je vannacht alleen in een donker weiland gaat staan en dat nummer intoetst. En als je daadwerkelijk de duivel aan de lijn krijgt: doe hem de groeten van Sam (akelige lach).»

'Er wordt verteld...' van ERNST is nu te koop via alle digitale muziekplatformen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234