null

VIDEODe Kunst van de Clip

Willy Organ komt je ontvoeren in zijn bloedige nieuwe clip (inclusief rappende hond)

Tot voor kort deed hij alles zelf, maar voor de opmerkelijke clip bij zijn nieuwste nummer 'Kom je ontvoeren vannacht' (zien is amper geloven) sloeg Willy Organ, de enige echte lofiprins uit het Meetjesland, de handen ineen met Jonas Govaerts, regisseur van onder andere 'Welp', 'Tabula Rasa' en 'Van Ranst: The Movie'. Govaerts is, net als ondergetekende, Willy-fan voor het leven.

Willy Organ en Jonas Govaerts over ‘Kom je ontvoeren vannacht’:

Bekijk de volledige videoclip van ‘Kom je ontvoeren vannacht’ onderaan dit artikel

JONAS GOVAERTS «Eind vorig jaar woonde ik een optreden van Willy bij in Het Bos in Antwerpen. Het was de eerste keer dat ik hem zag, en ik vond het een opmerkelijk zicht: Willy die met inzet van zijn hele lijf Nederlandstalige teksten aan het zingen was, terwijl het publiek volkomen loosging op de beats uit zijn cd-speler. Ik had toen al door dat het niet gewoon een grap was: daarvoor waren de nummers te goed.»

WILLY ORGAN «Dank u.»

GOVAERTS «De volgende dag heb ik contact met hem gezocht via Instagram: 'Ik wil een clip voor je maken.' Maar dat zag hij niet meteen zitten.»

ORGAN «Ik kende Jonas' film en series wel, maar zijn naam deed bij mij geen belletje rinkelen. In de regel sta ik ook nogal argwanend tegenover dat soort verzoekjes: ik krijg zo vaak berichtjes van hyperenthousiaste fans die precies zeggen te weten waar het met mijn carrière naartoe moet, en die met allerlei ideetjes op de proppen komen die ik echt niet zie zitten. Maar toen zag ik Jonas' naam op een andere plaats opduiken, en dacht ik: huh, is dat diezelfde gast? We zijn dan toch maar eens iets gaan eten en drinken in Gent.»

HUMO Een gedenkwaardige avond?

GOVAERTS «Ja, hoewel hij raar begon. Ik zag hem aan de overkant van de straat, dus ik riep 'Willy!' Waarop hij op me kwam toegestapt en fluisterde: 'Eigenlijk heet ik Simon.' Simon Organ, dacht ik, rare naam.»

ORGAN «Ik herinner me dat we de hele avond over horrorfilms hebben gebabbeld - een gedeelde liefhebberij - en dat we op het einde allebei erg dronken waren. 't Was dus min of meer beklonken: Jonas zou een clip voor me maken.»

GOVAERTS «De vraag was alleen welk nummer geschikt zou zijn.»

ORGAN «Na veel vijven en zessen is de keuze gevallen op 'Kom je ontvoeren vannacht', omdat het een atypisch Willy Organ-nummer is, met die strijkers en die echte drums in plaats van elektronica. Er paste dus ook een atypische clip bij, iets met meer production value dan de nogal rudimentaire greenscreendingetjes die ik normaal gezien maak.»

GOVAERTS «We hebben veel over en weer gemaild over wat het moest worden, maar één ding stond al van in het begin vast: het zou een horrorclip worden, inclusief een bloedige moord.»

HUMO Voor de goeie orde: de titel van het nummer is letterlijk op te vatten.

ORGAN «Ja, 't gaat wel degelijk om een echte ontvoering. Kidnapping is een onderwerp dat maar weinig aan bod komt in de Vlaamse showbizz: daar wilde ik verandering in brengen. De Vlaamse krimipop is geboren (lacht).»

GOVAERTS «We hadden de toestemming gekregen om in het decor van 'Familie' te draaien, meer specifiek in de woonkamer van het personage van Roel Vanderstukken, maar dat is helaas niet doorgegaan, wegens de coronacrisis: ineens bleek het allemaal niet zo simpel meer. Jammer, al vermoed ik dat we anders toch al na een halve draaidag waren buitengesmeten, als ze hadden gezien wat we precies aan het doen waren.»

ORGAN «De productie zou wellicht ook niet zo blij zijn geweest met al die bloedplekken in het decor.»

HUMO Vanwaar eigenlijk die rappende hond halverwege?

GOVAERTS «Als expert op het gebied van seriemoordenaars weet ik dat Son of Sam (seriemoordenaar David Berkowitz, die in de jaren 70 zes mensen doodde, red.) zijn opdrachten om te moorden zogezegd van z'n hond kreeg. Ik vond het wel een geestige knipoog.»

ORGAN «De rapper in kwestie heet trouwens Steven H.

HUMO Naar verluidt was het jullie oorspronkelijke bedoeling om een portretfoto in beeld te brengen van Willy Organ die grijnzend tussen András Pándy en Marc Dutroux staat.

GOVAERTS «Dat idee hebben we toch maar laten varen. Ik had van de zomer zo veel shit over me heen gekregen na dat Marc Van Ranst-filmpje op de Humo-website, dat ik dacht: misschien moet ik dit keer een beetje voorzichtiger zijn.»

ORGAN «Ik vind de clip ook beter zo, want het nummer gaat niet over die twee mannen. Het resultaat is eerder een knipoog naar #MeToo, waarbij de vrouwen uiteindelijk weerwraak nemen op de man, die in dit geval Willy Organ heet. Wat dat betreft, is het geen vrijblijvende slasher geworden: er zit inhoud in.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234