Liefde voor Muziek: VLNR Tourist LeMC, Jonas Van Geel, Jelle Cleymans, Geike Arnaert, Bert Ostyn, Willy Sommers, Ronny Mosuse & Emma Bale Beeld VTM
Liefde voor Muziek: VLNR Tourist LeMC, Jonas Van Geel, Jelle Cleymans, Geike Arnaert, Bert Ostyn, Willy Sommers, Ronny Mosuse & Emma BaleBeeld VTM

Tv-tipLiefde voor muziek

Willy Sommers: ‘Ik wil drie tot vier hits overhouden aan ‘Liefde voor muziek’’

Geen Mallorca of Canarische Eilanden in het nieuwe seizoen van ‘Liefde voor muziek’: wegens Het Virus moesten de deelnemende muzikanten pendelen tussen een hotel in Westende en een oude treinfabriek in Brugge. Het – wij citeren de perstekst – ‘muzikale icoon’ Willy Sommers, wiens omvangrijke repertoire in de eerste aflevering centraal staat, liet het niet aan zijn hart komen.

Noud Jansen

WILLY SOMMERS (87) «Ik zal je zeggen, ik ben al lang blij dat het überhaupt is doorgegaan. Eerst was het de bedoeling om ergens in Zuid-Spanje te gaan zitten – heerlijk natuurlijk, samen aan een zwembad in de zon – maar dat bleek al snel geen optie te zijn. Het tweede plan was Zuid-Frankrijk, maar toen het daar code rood werd, zijn ze op het idee gekomen om alles in de Ardennen te gaan opnemen. Toen het ook dáár code rood werd, zei ik tegen mijn vrouw: ‘Nu bén ik er eindelijk eens bij, zul je zien dat het niet doorgaat!’

»Je moet weten: ik eindig al jaren in de top vijf van een VTM-poll waarin de kijkers gevraagd wordt wie ze het liefst in ‘Liefde voor muziek’ zouden zien. Ik ben er altijd rustig bij gebleven – ‘Mijn tijd komt wel’ – al vond ik het toch maar raar dat ze me nooit vroegen. Mijn carrière duurt nu al vijftig jaar, en ik heb meer dan genoeg hits om een programma mee te vullen. Enfin, geen idee hoe of wat, maar nu hebben ze me dus wel gevraagd.»

HUMO Eerlijk: had u vóór ‘Liefde voor muziek’ al ooit van Bert Ostyn gehoord?

SOMMERS «Neen. Van zijn groep Absynthe Minded had ik al weleens een liedje voorbij horen komen, maar meer niet. Ondertussen zijn we bevriend: in het begin was het even aftasten, maar al snel was het ijs gebroken. Hij heeft me zelfs beloofd dat hij zijn versie van één van mijn nummers – aangepast aan zijn stijl – live met zijn groep zal brengen als de crisis voorbij is.

»Inmiddels ken ik ook zijn repertoire: toen ik in juni vernam dat ik erbij was, ben ik gaan grasduinen in het werk van alle overige deelnemers, en heb ik van iedereen één nummer gekozen dat ik samen met mijn producer onder handen heb genomen – sommige nummers zijn amper nog herkenbaar. Op een bepaald moment moesten we naar Jeroen Swinnen gaan, de bandleider, om de toonaarden en zo af te spreken. Hij keek naar mijn lijstje en zei: ‘Shit, Willy!’ Twee nummers waren al door iemand anders ingenomen. Ik was van mijn melk: ik had er veel tijd in gestoken, en nu moest ik weer van nul af aan beginnen.»

HUMO Welke nummers zijn het uiteindelijk geworden?

SOMMERS «Mag ik niet zeggen, ik heb daar zelfs een contract voor moeten ondertekenen. Geheimzinnig dat ze daar doen! Gisteren kreeg ik in Vilvoorde de beelden te zien van de nummers die ik heb gecoverd. Na mij waren Jelle Cleymans en Jonas Van Geel aan de beurt: ik moest en zou de ruimte verlaten, want ik mocht hun beelden nog niet zien (lacht). Wat ik je wel kan zeggen, is dat het mijn bedoeling is om drie tot vier hits aan dit programma over te houden. Scóren, zoals Regi dat vorig jaar gedaan heeft. Ik denk ook dat dat zal lukken, want telkens als ik tijdens de opnames een nummer gezongen had, riepen de overige deelnemers en soms de muzikanten in koor: ‘Alweer een hit voor Willy!’ In augustus moet mijn nieuwe plaat uitkomen: de bedoeling is dat al die toekomstige hits erop staan.»

HUMO Jelle Cleymans en Ronny Mosuse zouden een bijdrage willen leveren.

SOMMERS «Klopt. Jelle vertelde me tijdens de opnames dat het zijn droom is om voor mij een nieuwe ‘Als een leeuw in een kooi’ of ‘Laat de zon in je hart’ te schrijven. En Ronny, die de job van barman op zich nam als we rond twee uur ’s nachts napraatten, zei me: ‘Willy, ik vóél waar jij naartoe wilt. Geef me wat tijd, en ik schrijf een nummer voor je.’ Als dat nummer ook maar half zo goed is als de drankjes die hij ons serveerde, dan breek ik eindelijk internationaal door (lacht).»

Liefde voor muziek, VTM, maa. 15 feb., 20.40

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234