Jaouad Beeld Humo
JaouadBeeld Humo

InterviewJaouad Alloul

‘Zingen geeft meer voldoening dan poseren in een badpak’

Antwerpenaar Jaouad Alloul stal gisteren de show in ‘De slimste mens ter wereld’. Humo sprak de veelzijdige artiest eerder dit jaar naar aanleiding van de release van zijn debuutalbum.

Noud Jansen

Verschenen in Humo op 30 maart 2021

Als men bekende Antwerpenaar Jaouad Alloul vraagt wat hij het meest van al is – muzikant, theatermaker, danser, performer, acteur, presentator, LGBTQ-activist, schrijver of documentairemaker – dan antwoordt hij: ‘Mens.’ Die mens, lang geleden nog deelnemer aan ‘The Voice van Vlaanderen’, brengt op Goede Vrijdag een soulvolle debuutplaat uit die hij zonder blikken of blozen ‘Messias’ heeft gedoopt. Niet dat hij daarmee per se zichzelf bedoelt: ‘Er huist een Messias in ons allemaal.’

JAOUAD ALLOUL «Het is buitengewoon jammer dat ik mijn plaat voorlopig niet live kan voorstellen – ik had al een hele set uitzinnige podiumoutfits klaarliggen – maar langer wachten wilde ik niet: het was hoog tijd om ’m op de wereld los te laten. Ik ben alweer 35, terwijl de nummers op deze plaat stuk voor stuk over mijn worstelingen als twintiger gaan.»

HUMO ‘Prayed for days on my bare knees’, zing je al gelijk in het openingsnummer ‘Family Ties’. ‘Take the devil out of me.’

ALLOUL «Dat komt recht uit mijn leven. Ik ben er lang van overtuigd geweest dat mijn nogal ingewikkelde genderbeleving het werk van de duivel was. Als kind geloofde ik daadwerkelijk dat de duivel in me leefde, ook al omdat homoseksuelen en mensen met een andere genderbeleving sowieso vaak scheef bekeken of zelfs veroordeeld worden – vorige week nog door niemand minder dan de paus. Ik ben dwars door mijn schaamte en mijn schuldgevoel heen moeten gaan om te beseffen dat mijn seksualiteit het grootste geschenk in de wereld is, mijn energieleverancier, en dat de duivel daar niks mee te maken heeft.»

HUMO Toen ik de titel en de hoesfoto van je plaat onder ogen kreeg, moest ik onwillekeurig denken aan een song van Rufus Wainwright: ‘Gay Messiah’.

ALLOUL «Ik ken Rufus Wainwright wel, maar dat nummer zegt me niks.»

HUMO Mag ik daaruit opmaken dat hij niet per se een muzikale inspiratiebron is?

ALLOUL «Nee, inderdaad. De bron waar ik uit put, is vooral zwarte soul à la Bill Withers en Aretha Franklin, of een jongere artiest als Benjamin Clementine. Ik krijg weleens te horen dat ik als een zwarte souldiva klink: een prachtig compliment, vind ik. Zulke muziek klinkt vaak licht en opgetogen vanwege de gospelinvloeden, terwijl ze au fond voortkomt uit de diepste diepten. Voor mij is dat zeer inspirerend, omdat ik ervan overtuigd ben dat je geen werkelijk geluk kunt ervaren wanneer je niet eerst extreem diep hebt gezeten. Ik heb de indruk dat veel mensen tegenwoordig alle moeilijke dagen willen vermijden, dat alles constant YOLO en leuk moet zijn. Maar het is juist door de zware periodes te aanvaarden voor wat ze zijn, en ze onverschrokken en met de borst vooruit tegemoet te treden, dat je een bepaalde lichtheid in het leven kunt vinden. Die lichtheid probeer ik met mijn muziek door te geven.»

HUMO Je krijgt weleens te horen dat je als een zwarte souldiva klinkt, zeg je, maar in ‘Running’ klink je in mijn oren eerder als Stevie Wonder.

ALLOUL «Wow, bedankt! Dat vind ik geen minder mooi compliment.

»Weet je, het heeft me tijd gekost om van mijn stem te leren houden. Maar sinds me dat gelukt is, besef ik pas echt goed dat van al mijn passies muziek de grootste is. Het gebeurt weleens dat ik in een songtekst niet de juiste woorden vind om een statement te maken over mijn identiteit: dan laat ik mezelf fotograferen in een knalroze badpak, en zet dat op Instagram. Leuk, maar het bezorgt me niet het overstijgende gevoel dat alleen muziek me kan bieden. Als ik zing, treed ik uit mezelf.»

HUMO Dit nog: op je website zag ik dat je voor 10 euro per stuk noveenkaarsen verkoopt met een afbeelding van jou in Maria-pose erop. Een grapje, mag ik hopen?

ALLOUL (lacht) «Ja. Ik heb het in interviews vaak over serieuze onderwerpen, waardoor sommige mensen er ten onrechte van uitgaan dat ik mezelf heel serieus neem. Terwijl: de mensen die me goed kennen, weten dat ik een groot kind ben.»

HUMO Verkopen die kaarsen een beetje?

ALLOUL «Aanvankelijk wel, nu wat minder.»

HUMO Red je ’t financieel nog wel, in deze moeilijke periode?

ALLOUL «Ik mag niet klagen, zeker niet in vergelijking met veel collega-artiesten. De sterren zijn me gunstig gezind, heb ik de indruk. Ik denk dat ik iets heel goeds heb gedaan in een vorig leven.»

‘Messias’ van Jaouad verschijnt op 2 april bij SJAMAAN.

‘Messias’ van Jaouad Beeld Humo
‘Messias’ van JaouadBeeld Humo

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234