null Beeld

InterviewMoses Sumney

‘Zonder pijn maak je toch niks dat de moeite waard is?’

Twee verduidelijkingen vanwege Moses Sumney over zijn nieuwe plaat: 1) 'græ' mag dan uitgebracht zijn in twee delen, het is één geheel ('een grote taart krijg je ook niet in één hap binnen'), en 2) de muziek mag u alles noemen behalve r&b: 'Als ik klassieke muziek zou maken, zouden ze mij als zwarte nóg in dat vakje stoppen.' Van onzentwege voegen we er nog een derde puntje aan toe: het is een parel.

Vincent Van Peer

MOSES SUMNEY «Ik ben geneigd het met je eens te zijn. Ook al vind ik nog altijd dat ze te lang is: there's no way in hell dat ik meer dan een uur naar één plaat luister (lacht). Maar ik kon niet kiezen: ik had al veel geschrapt en álle songs op 'græ' zijn me even dierbaar.»

HUMO Hoe stel je het verder?

SUMNEY «Goed. Ik had al vijf jaar geen dag vrijaf gehad, tijd die ik nu inhaal. De lockdown is niet al te moeilijk voor mij: ik ben sowieso altijd alleen. Zo heb ik het graag.»

HUMO Is jouw kunst in deze crisistijd belangrijker of net banaler dan anders?

SUMNEY «Ik zou mijn werk nooit 'belangrijk' noemen, maar iemand anders mag dat natuurlijk wél (lacht). 'græ' gaat over isolatie en heeft daarom, onbedoeld, een zekere relevantie. De eerste woorden luiden: 'Isolation comes from 'insula' which means island.' Misschien dat het daarom nu méér betekent dan anders. Dat leid ik toch af uit de respons.»

HUMO Je bent verhuisd van L.A. naar het rustige Asheville in North Carolina. Is dat een goede beslissing gebleken?

SUMNEY «Wellicht de beste van mijn volwassen leven. Ik háátte in L.A. wonen. Ik heb er zeven jaar doorgebracht, maar minstens de helft van die tijd fantaseerde ik erover weg te trekken. Ik vond dat ik gestopt was met groeien als persoon door daar te wonen. Ik snakte naar méér ruimte en minder mensen. Zeker minder industry people. Als indiemuzikant had ik nooit verwacht om deel uit te maken van 'de celebritycultuur'. En toch was mijn leven er helemaal in ondergedompeld. Ik spendeerde veel tijd in Hollywood, mijn sociale leven draaide rond feesten.

»Veel vrienden zijn celebrity's - en fantastisch lieve mensen - maar het is een toxisch systeem. Iederéén onderhoudt er relaties met een half oog op de sociale ladder: 'Hoe zal dit me helpen om hogerop te geraken?' Het verlangen naar roem is een corrumperende invloed en geloof me, ik had al genoeg corruptie in mijn leven (lachje).

»Vanuit professioneel oogpunt was mijn vertrek een groot risico: L.A. blijft het epicentrum van de entertainmentindustrie. Maar ik was niet gelukkig, en dat moet je vroeg of laat onder ogen zien.»

HUMO Ik sprak onlangs met Perfume Genius, die net de omgekeerde beweging had gemaakt: van een klein stadje, waar hij zich als homo in het huidige politieke klimaat almaar minder veilig voelde, naar L.A. Voel jij je bekeken in het zuiden van Amerika?

SUMNEY «Ik ben altijd al een opvallende figuur geweest, zeg gerust: een rare kwast. Ik ben nog nooit in mijn leven opgegaan in de menigte. I've never fit in anywhere. Mijn eerste tien levensjaren was ik de enige zwarte op school. Toen we naar Ghana verhuisden, was ik de enige Amerikaan. En toen ik in L.A. belandde, vroeg iedereen: 'Vanwaar kom jij, Londen of zo?' Al sinds ik een tiener ben, wijzen mensen mij na op straat. Daardoor had ik geleerd om constant een masker op te zetten, zodat mensen me toch leuk of intrigerend zouden vinden. Ik was daar continu mee bezig. Zeker in L.A. Maar sinds ik in Asheville woon, weet ik beter wat ik zélf wil. Ik heb mezelf nu pas écht leren kennen. Wat me, hoop ik, gelukkig maakt.

»Nu, in North Carolina bekijken mensen me wel raar, maar niet expliciet negatief. Het is een liberale, ruimdenkende plek. Het zit hier vol met weirdo's, die er vaak nog weirder uitzien dan ik (lacht).»

HUMO Je vertelde me ooit dat je jezelf nooit aantrekkelijk hebt gevonden. Nu zie ik op het promomateriaal en de platenhoes van 'græ' overal jouw naakte lijf opduiken. Heb je eindelijk door dat je er wel oké uitziet?

SUMNEY «Heb ik dat gezegd? Moet wel, want het klopt. En het klopt ook dat ik dat nu niet meer vind (lacht). Van zodra voldoende mensen het tegendeel beweren, komt het alleen maar lullig over als je blijft zeggen: 'Don't look at me! I'm hideous!' Grappig: veel mensen zijn nu net in mij geïnteresseerd vanwége mijn uiterlijk. Ik heb zelfs fans die mijn muziek niet kennen (lacht)!

»Maar het naakt in mijn foto's heeft niks met aantrekkelijkheid te maken, laat staan met seksualiteit. Ik vond dat ik met mijn lichaam net zo eerlijk en rauw moest zijn als in mijn teksten. En in mijn teksten ben ik poedelnaakt.»

HUMO Hoe was het om, voor de hoesfoto, urenlang in je blote kont op een rots te liggen?

SUMNEY «Comfortabel is anders! De foto is genomen in Ghana, net als de cover van 'Aromanticism', mijn vorige plaat. Toen we naar een geschikte locatie zochten - we reden gewoon wat rond - vonden we een waterval. Ik heb twee à drie uur op die rots gelegen, maar gelukkig kon ik af en toe in het water springen. (Droog) Er zijn ergere dingen.»

HUMO Nog één ding: in de clip van 'Cut Me', die je zelf regisseerde, zag ik je rechtstaan op een rijdende ambulance met teugels in je handen, alsof je een postkoets uit het Wilde Westen bestuurde. Zag er levensgevaarlijk uit.

SUMNEY «Oh, dat was één van de leukste dingen die ik ooit gedaan heb! Die ambulance reed maar een goeie dertig kilometer per uur - de maximumsnelheid die de verzekering toeliet - maar het zag er sneller uit. Ik zoek graag het gevaar op in mijn clips. Voor 'Virile' werd ik bedekt met duizenden lieveheersbeestjes, zelfs mijn mond zat vol. Ik werd al eens lange tijd ondersteboven opgehangen. En voor 'Doomed' bleef ik urenlang onder water, ook al kan ik niet zwemmen (lacht). Ik doe alles voor de kunst. Zonder pijn maak je toch niks dat de moeite waard is?»

'Græ' is uit bij Jagjaguwar.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234