null Beeld

SOS FestivalZwangere Guy

Zwangere Guy: ‘Ooit word ik directeur van de AB!’

De geboortekaartjes hadden al lang in ieders bus moeten liggen, maar het festivalseizoen van 2020 is een ezelsdracht geworden. De nieuwe geboortedatum, in het beste geval: ergens in 2021. Om het lange wachten draaglijker te maken vragen we prominente figuren uit over zijn of haar festivalverleden. Deze week: Zwangere Guy, né Gorik van Oudheusden, die wel iets afweet van een lange dracht. Op 10 juli zal hij voor een lege AB zijn heimwee veruitwendigen in een speciaal concert, te volgen via livestream. 'Ik zal ze eens tonen wie de koning van de pogo is.’

Tom Raes

Livestream vanuit de AB, vrijdag 10 juli om 20 uur op Humo.be/zwangere

HUMO Ingewijden weten dat je een fervente festivalganger bent: al sinds je 12de ben je elke zomer op Couleur Café te vinden.

ZWANGERE GUY «Al langer! Maar ik mocht pas vanaf mijn 12de zonder toezicht gaan. De laatste jaren kom ik er minder, het is me te druk geworden. Maar Couleur Café, Dour en Reggae Geel zijn de Belgische festivals waar ik een lang verleden mee deel.»

HUMO Speelt je allervroegste festivalherinnering zich ook op Couleur Café af?

ZWANGERE GUY «Dat moet wel. Het festival was vlakbij: één bushalte verder stond ik bij wijze van spreken op het terrein. Maar mijn allereerste herinnering? Ik rookte toen al redelijk veel wiet, dus ik moet toegeven dat het vrij wazig is (lacht). De eerste Dour-edities die ik heb meegemaakt, zijn me wel bijgebleven, vooral die ene die in de modder is ondergegaan. Het nieuwe terrein van Dour vind ik minder: het is allemaal zo clean. Nu hangen er zelfs lichtslingers. Op Dour!»

HUMO Wanneer besefte je voor het eerst wat livemuziek vermag?

ZWANGERE GUY «Bij Starflam in de AB. Ik stond op het balkon - ik was nog klein - en ik zag onder mij die kolkende massa mensen. Dat heeft een geweldige indruk op mij gemaakt, vooral omdat ik er in mijn eentje was: je kunt je veel beter in een concert inleven als je alleen gaat.»

HUMO Je bent vóór je doorbraak afwasser, barman en hulpkok geweest in de AB. Veel bijzondere mensen ontmoet?

ZWANGERE GUY «Dat viel tegen: er zijn twee keukens in de AB, één voor het restaurant en één voor de artiesten, en ik stond in de verkeerde (lacht). Maar ik herinner me wel nog hoe ik na mijn shift elke keer voorbij de grote deuren passeerde die op het podium uitgaven. Dat gebons erachter vergeet ik nooit meer.

»De AB is een mythische plaats voor mij: daar is het allemaal begonnen. Wist je dat ik er bijna klusjesman was geworden? En ik zweer je: ooit word ik er directeur. Ik kan geen mails versturen, maar hopelijk zit dat niet in het takenpakket.»

HUMO Vertel in afwachting daarvan eens over het beste festivaloptreden dat je ooit hebt gezien?

ZWANGERE GUY «Dat was $uicideboy$ op Dour, in 2017. Muzikaal gezien was het niet zo'n hoogvlieger, maar de sfeer was legendarisch: pogoën, kleren kapot, schoen kwijt, lumbago...»

HUMO Lumbago?

ZWANGERE GUY «Helaas, ja. Ik heb in het gewoel een trap in mijn rug gekregen. En ik moest de dag erna zelf optreden op Dour. Gelukkig was het op zondag, dan bestaat het publiek grotendeels uit mummies.

»Het beste optreden dat ik ooit heb gezien, los van festivals, was één van de beruchte aftershows van Prince, na zijn optreden in Gent in 2010. Het was in de Viage, het Brusselse casino: het gerucht ging dat hij daar zou spelen, en ik stond er als vijfde in de rij. Er is uiteindelijk zeshonderd man opgedaagd. Prince kwam om drie uur 's nachts op en hij heeft er het beste concert gespeeld dat ik ooit heb mogen meemaken, drie uur lang.»

HUMO En je eigen festivalhoogtepunten?

ZWANGERE GUY «Into the Great Wide Open en Down the Rabbit Hole waren geweldig. En Couleur Café natuurlijk, zowel de allereerste met Stikstof als de eerste keer dat ik er solo stond.»

HUMO Die eerste twee festivals zijn in Nederland, snappen ze Zwangere Guy daar?

ZWANGERE GUY «Ik ging er niet van uit, maar toen het publiek tijdens mijn optreden van honderd tot drieduizend man aangroeide, was ik overrompeld. Zien dat je muziek mensen aantrekt, geeft je een uniek gevoel.»

HUMO Ik had verwacht dat je ook je concert op Rock Werchter vorig jaar zou vermelden.

ZWANGERE GUY «O ja, juist. De tent stond een halfuur op voorhand al vol: dan hoef ik alleen nog maar binnen te koppen, hè. Toch een zevenenhalf op tien, dat optreden.»

HUMO Dat is zuinig?

ZWANGERE GUY «Belgische bescheidenheid. Ik heb nog nooit een tien gehaald, vind ik. Een negen wel, in de AB.»

HUMO Wanneer is een concert voor jou geslaagd?

ZWANGERE GUY «Als er wordt gedanst én gehuild. En als het stil wordt zonder dat ik daarvoor één woord hoef te zeggen. Ik heb het meegemaakt in de AB, toen ik 'Gorik Pt.1' bracht: het werd zo stil dat alles rondom me wegviel. Het voelde alsof ik 10 centimeter boven het podium zweefde.»

HUMO Op 10 juli speel je in een lege AB een concert dat wordt gelivestreamd. Hoe raar zal dat aanvoelen voor iemand die zoveel uit een publiek haalt?

ZWANGERE GUY «Héél raar. Maar noem het geen livestream, daar krijg ik het schijt van.»

HUMO Waarom?

ZWANGERE GUY «Heb jij al eens een livestream bekeken?»

HUMO Dat niet.

ZWANGERE GUY «Voilà, dat bedoel ik (lacht). Nee, mijn optreden wordt zoveel meer dan een saaie livestream: als de zaal leeg is, kun je daar evengoed gebruik van maken. Meer mag ik nog niet weggeven, maar verwacht vooral geen statisch concert.»

HUMO De laatste jaren staat er op de festivalaffiches haast evenveel hiphop als rock geprogrammeerd. 'De echte rock-'n-roll vind je nu meer bij hiphop dan bij gitaarmuziek,' zegt AB-programmator Kurt Overbergh. Wat denk jij?

ZWANGERE GUY «Ik ken niets van rock-'n-roll, maar dat er respect is voor hiphop, kan ik alleen maar toejuichen. Ik moet er wel aan toevoegen dat je het niet over 'de hiphop' kunt hebben: je hebt er net zoveel stromingen in als in de gitaarmuziek. Run The Jewels zou ik meer nieuwe punk noemen dan nieuwe rock-'n-roll, terwijl Drake in mijn ogen gewoon pop is. Maar hiphop hoeft van mij niet de nieuwe mainstream worden. Dat zou ook pijnlijk zijn: het is namelijk evenveel een cultuur als een genre.»

HUMO Jij bent erg vindingrijk met woorden: wat is de beste bindtekst die je ooit op een festivalpodium hebt laten horen?

ZWANGERE GUY «Dat moet je aan anderen vragen, ik herinner me zelden iets van wat ik op een podium uitkraam. Anderen zeggen alleszins dat ik erg goed ben in dingen uit mijn duim zuigen, dus moet het wel de moeite zijn. Jammer dat ik er achteraf niets meer van weet.»

HUMO Ben je ook je gênantste festivalherinnering vergeten?

ZWANGERE GUY «Nee, die weet ik nog. Dat was op Down the Rabbit Hole: ik was tijdens mijn concert zo high van de lsd dat ik drie kwartier lang in mijn slip heb staan rappen. Blijkbaar vond ik het in mijn roes nodig om alles uit te trekken op het podium. Als mijn vriendin er niet was geweest, had ik ook mijn onderbroek uitgetrokken, maar ze was net op tijd tot vooraan in het publiek geraakt en riep: 'Niet doen!' Mijn ingeving om mijn kleren in het publiek te gooien, was misschien ook niet zo slim.»

HUMO In de aanbieding: één lege festivalaffiche. Aan jou om ze te vullen, Guy.

ZWANGERE GUY «Dan moet Channel One zeker komen. Charlotte Adigéry ook, net als Beraadgeslagen. En Omar-S, Khruangbin en Dope Lemon ook: je moet enkele stoners op de affiche hebben om wakker te worden en om je eerste roes van de festivaldag te beleven. Doe Bobby Oroza er ook maar bij, soul uit Finland. En dan nog iets punkigs, zodat we kunnen pogoën.»

HUMO Wanneer denk je dat we weer naar de festivals zullen kunnen trekken?

ZWANGERE GUY «In januari? Dat hoop ik tenminste voor elke technicus, muzikant, freelancer, promotor en kleine vzw die leeft van en voor de muziek. Ik voel het zelf ook: ik móét kunnen dansen, man. We moeten gezond blijven, akkoord. Maar er zijn zoveel regeltjes, terwijl de helft van de jeugd in Brussel nergens heen kan en de andere helft niets verdient omdat de horeca niet draait. Het mag stilaan ophouden.»

HUMO Wat is het eerste wat je zult doen op een festivalweide?

ZWANGERE GUY «Als ik op het podium sta: mijn hele set achterstevoren spelen. En meteen alle hoogtepunten erdoor jagen, want daar zijn de mensen nu wel aan toe. Alles slopen, onmiddellijk. Ik zal ze eens tonen wie de koning van de pogo is. Niet Roméo Elvis, niet ISHA, niet Spreej. Nee, Zwangere Guy. Niemand anders. Verdomme, je doet me goesting krijgen, man. Maar honger is de beste saus, zeker?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234