null Beeld

0110 om te zien: zeven artiesten kijken vooruit naar de concerten voor verdraagzaamheid

'Vraag aan iemand van twintig wat het Vlaams Blok is: die weet dat niet, hoor.' Arno en zijn collega's kijken vooruit naar de 0110-concerten.

Redactie


Weet u waartoe '0110' - de reeks verdraagzaamheidsconcerten op initiatief van Tom Barman - zal leiden? Wij wel. Massa's volk in de steden Antwerpen, Brussel, Gent en Charleroi, met als gevolg files, parkeerproblemen, afvalbergen, geluidsoverlast, overmatig drankgebruik, te veel blauw op straat en nog veel erger: steen en been klagende PVDA'ers en VB'ers. Neen, mocht 0110 zich niet inzetten voor verdraagzaamheid, het zou verboden moeten worden. Arno, Rocco Granata, Josse De Pauw, Luc Tuymans, Will Tura, Leki en Dimitri Verhulst denken daar gelukkig anders over: zij doen allemaal mee.


Arno (Brussel): 'Tegen alles wat extreem is'
HUMO Arno, waarom organiseer je mee 0110?
ARNO « Een jaar of twee, drie geleden heb ik me in een paar interviews afgevraagd waarom niemand uit het artistieke milieu opkwam tegen het Vlaams Blok. En toen kreeg ik op een dag telefoon van Jan Goossens, artisti ek directeur van de KVS, die daar graag eens met mij wilde over spreken. Zo is dat idee gegroeid in Brussel. We zagen elkaar een paar keer per maand om daarover te praten. En toen hoorden we dat Tom Barman met iets soortgelijks begonnen was, in Antwerpen...»
HUMO Jullie zijn dus los van elkaar in Brussel en in Antwerpen op hetzelfde idee gekomen?
ARNO « Ja, de basis is dezelfde: we zijn tegen elke vorm van extremisme en onverdraagzaamheid. Maar Brussel is wel een heel ander verhaal dan Antwerpen of Gent hé. Kijk naar het VB: in Brussel is die partij peanuts vergeleken met Antwerpen of Gent. Dat kan ook moeilijk anders: Brussel is geen stad meer van Franstaligen en Vlamingen, zoals in de jaren '70. Het is een echte wereldstad geworden. Je hebt hier zoveel verschillende nationaliteiten bij elkaar dat het VB hier nooit veel kan betekenen. Wat een rijkdom! In Parijs hoor je alleen maar Frans, in Londen alleen maar Engels, maar in Brussel hoor je Engels, Zweeds, Russisch, Armeens, Arabisch en Chinees door elkaar.
Ik erger mij verschrikkelijk aan al die Vlaamse politici die vanalles uitkramen over Brussel, maar hier nooit komen. Dan hebben ze het bijvoorbeeld over de Dansaertstraat alsof het daar krioelt van de Vlamingen. Weet je hoeveel Vlamingen er wonen in de rue Antoine Dansaert? Negen of tien! Die politici wéten dikwijls niet waarover ze praten. Neem nu Yves Leterme, een man die ik nooit vertrouwd heb, en dat is er niet op verbeterd na zijn interview in Libération.»
HUMO Leterme zei dat de Franstaligen intellectueel niet in staat waren om Nederlands te leren.
ARNO « Ik was in Griekenland toen ik dat las, en ik viel bijna van mijn stoel. Hij zegt dat het ironisch bedoeld was, maar daar geloof ik geen zak van.
Het gaat over verdraagzaamheid: dat betekent dus ook verdraagzaamheid van Vlamingen tegenover Walen en omgekeerd, en tegenover mensen van een andere origine. In alle richtingen. Van die extreme moslimgroeperingen bijvoorbeeld, daar ben ik ook tegen. Ik ben tegen alles wat extreem is. Als er nu extreme eskimo's zouden bestaan, dan was ik daar ook tegen. Er zijn er misschien al, zonder dat we het weten! (lacht)»
HUMO Hoe ver gaat verdraagzaamheid? Als je zoon thuiskomt met een meisje met een hoofddoek, hoe ga je dan reageren?
ARNO « Ha, vragen of ze iets moet eten, tiens. Een mens moet eten hé (lacht).
Ik heb het in de jaren 60 nog meegemaakt dat ik op de bus stapte met mijn lang haar, en dat alle gesprekken stilvielen. In 1968 was ik 19 jaar, en in sommige restaurants en cafés mocht ik niet binnen. Wij vonden dat natuurlijk plezant - maar waarvoor was dat uiteindelijk nodig?
Mijn grootmoeder zei altijd: 'Il y a des cons partout, en iedereen heeft twee gaten in zijn neus'.»
HUMO Als Brussel een ander verhaal is dan Antwerpen en Gent, zie je dat dan ook in het 0110-programma?
ARNO « Heel zeker. In Brussel treden alleen maar duo's op: een Vlaming die zingt met een Franstalige, en zo. Laura Lynn gaat spelen met iemand van Think of One, Daan Stuyven speelt met Victor Lazlo, Guy Swinnen met een Tunesiër... Net zoals Brussel is: alles door elkaar.»
HUMO Na de moord op Joe Van Holsbeeck zei je dat Brussel onveiliger is dan vroeger omdat - vaak allochtone - jongeren geen respect meer tonen voor de samenleving. Diezelfde jongeren drijven mensen toch ook naar extreem-rechtse partijen?
ARNO « Je kan het ook omkeren: extreem-rechts drijft op haat en agressie. Ze kunnen niet zonder, ze hebben dat nodig om te bestaan.
Kijk, in het begin was het Vlaams Blok vooral bezig met zijn strijd voor 'Vlaanderen Vlaams'. Nu hebben ze dat Vlaanderen: een van de rijkste regio's van de wereld. Ze zijn rijker dan de Franstaligen, ze hebben de mooiste blonde blauwogige konten van de wereld. Ze hebben vierhonderd tv-stations, iedere stad heeft vier klinieken, in iedere straat zijn er 400.000 schoenwinkels, ieder dorp heeft een beautysalon, het enige dat ze niet meer hebben zijn goeie frietkoten. En dan klagen die Vlamingen nog altijd! (lacht) Snap jij dat? Altijd weer die underdog spelen, dat is zo typisch Vlaams.»
HUMO Nu ook weer: het Vlaams Belang vindt zichzelf het grootste slachtoffer van 0110.
ARNO « Ze spelen de geslagen hond. Als ik ze zie op tv, ik word er ziek van. Van hun ingestudeerde lachjes, en van wat ze allemaal uit hun botten slaan tegen de andere politici.»
HUMO 'Maffia!' 'Huurmoordenaars!'
ARNO « Lachwekkend. Hun woorden zijn zo leeg als... als... het condoom van een oude, gecastreerde charmezanger (lachje)
HUMO Ook politici van andere partijen zijn niet onverdeeld gelukkig met jullie initiatief.
ARNO « Ze zijn allemaal wantrouwig. Maar ik vind het formidabel dat muzikanten zoiets in elkaar steken. Ik hoop dat het jongeren ertoe aanzet eens over het Vlaams Blok na te denken. Want vraag aan iemand van twintig wat het Vlaams Blok is, en die weet dat niet hoor. Die generatie heeft er geen idee van dat het VB de erfenis draagt van de extreem gewelddadige VMO. Die weten niet dat de partij veroordeeld is wegens discriminatie en racisme. Als er van de twintigduizend mensen die op de 0110-concerten zullen afkomen, duizend zijn die daar een beetje over gaan nadenken, ben ik al zeer blij.
Dit is trouwens de allerlaatste keer dat ik in een interview nog iets over het VB gezegd heb.»
Lees meer in Humo 3446

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234