null Beeld

1 broer gratis: Frank Galan, copresentator en jongere broer van Herman Van Molle

'Het onmogelijke is geschied!' zegt Frank Galan (45). 'De broers Van Molle, de koele, winterse Herman en de zuiderse, speelse Frank, zitten in één en hetzelfde televisieprogramma! Wie had dat ooit gedacht?!' De Vlaamse charmezanger heeft me net wel in zijn eentje ontvangen, want broer Herman (49) is vlak na de opnamen van '1 jaar gratis' alweer naar Zweden gevlucht. Geen probleem, zegt Frank: hij staat te popelen om de honneurs waar te nemen.

Redactie

Tot nu toe was een openbaar optreden, een interview, zelfs maar een foto samen met zijn broer voor Herman Van Molle volkomen uit den boze. Frank wist dan ook niet goed wat hem overkwam toen Herman hem vroeg of hij tijdelijk de zwangere Katja Retsin wilde vervangen in '1 jaar gratis': 'Ik dacht: dit is een candid-cameragrap. Herman wil iets met me uithalen - want ik ken hem! Ik vroeg hem ook meteen of het een grap was. Maar hij zei: 'Neen, het is gewoon een schitterend idee!''


HUMO Wilde je weten waaróm hij het idee zo goed vond?

FRANK GALAN « Neen. Ik vond het een fantastisch aanbod, en Herman weet altijd goed wat hij doet. Hij wilde geen tweede Katja - hij wou haar geen onnodige concurrentie bezorgen - en hij zal gedacht hebben: 'Frank heeft een vrouwelijk cliënteel, mijn quiz heeft serieuzere klanten. Als we die twee samenvoegen, kunnen we de kijkcijfers een beetje opdrijven.' Heb je de cijfers van de eerste uitzending gezien?! Die waren gigantisch hoog: één miljoen tweehonderdduizend kijkers! Daar zal ik toch wel iets mee te maken hebben, nee?


» Herman wist natuurlijk goed dat het een mediacircus zou worden: twee broers, absolute tegenpolen, in één programma! Wie had dat ooit gedacht?!»


HUMO Jij?

GALAN « O nee! Ik had hem al zo vaak tevergeefs gevraagd of hij mijn concerten wilde presenteren. Mij leek het een goed idee: veel mensen kijken naar Herman op - hij is geletterd, spreekt mooi, improviseert makkelijk en heeft gevoel voor humor. Ik heb het niet zo op presentatoren die gewoon zeggen: 'Dames en heren, goedenavond, en de sponsors zijn....' Als je eens wist hoeveel aanvragen we hier al hebben gekregen: 'Herman en jij samen, kan dat?' Maar hij kwam nooit.»


HUMO Nadat hij je had gevraagd, vroeg hij zich wel meteen af: waar ben ik aan begonnen?

GALAN « Ja, omdat ik het als artiest gewend ben alle aandacht naar me toe te trekken. Dat bleek ook tijdens de spoedcursus presentatietechnieken die ik heb gekregen. Ik praatte veel te veel tegen de kandidaten, bleef zelf maar aan het woord: 'En hoe vind je het programma? Vind je het leuk? Amuseer je je? Blablabla.' Terwijl ik alleen moet zeggen: 'Alles goed?' En dan vooral luisteren. Dat was even wennen, maar het is gelukt.

» Ik heb veel bijgeleerd, echt. Ik beschouw dit toch als een soort nieuwe wending in mijn leven. Het was nooit Hermans bedoeling mij in zijn programma's te stoppen, maar nu heeft hij tegen me gezegd: 'Ik wacht even af, en dan zien we wel.'

» Hij is best fier op mij. Jawel, jawel. Hij heeft dat ook gezégd. Hij had het zelf ook niet verwacht, maar ik heb de opnamen heel serieus genomen. Ik heb me echt in de kandidaten verdiept, ben er elke dag mee bezig geweest. Zo'n aanbod krijg je niet elke dag, dus ik wou het per se goed doen: wie weet wat eruit voortkomt. Er kan altijd iemand denken: 'Yes! Die hebben we nodig' - en zo groei je. Alle grote jongens zijn een keer ontdekt. Het is allemaal een kwestie van grote sponsors die je zien zitten, de juiste timing, de juiste look...»


HUMO Daar heeft het voor Herman, dacht ik, nooit van afgehangen.

GALAN « Nee, maar Herman is ook geen artiest. Herman houdt zich het liefst op de achtergrond.»


HUMO Hij presenteert toch.

GALAN « Ja, maar ik geloof niet dat dat oorspronkelijk de bedoeling was. Het had er meer mee te maken dat hij zo enthousiast was over zijn eigen concept.

» Dat was vroeger al zo. Hij was al heel jong creatief bezig. Hij schreef toneelstukken en voerde die dan zelf op in het Jeugdhuis, gewoon om te tonen: 'Ik heb dit gemaakt! Kijk eens hoe goed dit is!'

» Herman is ook helemaal anders dan andere presentoren. Hij is geen Ben Crabbé. Hij heeft een speciale aanpak, ziet er speciaal uit... Hij komt wel op tv, maar in feite wil hij geen publieksfiguur zijn, zoals ik. Toen het mediacircus rond '1 jaar gratis' begon, is hij naar Zweden gevlucht. Herman en ik, dat zijn echt twee verschillende werelden.

» Hij zonderde zich vroeger al af, trok zich weinig van mij en m'n tweelingbroer aan. Ik heb altijd naar hem opgekeken. Hij was van jongs af aan zeer intelligent. Je mocht hem alles vragen, hij wist het - en hij vond het héél stom dat wij het níét wisten (lacht). Zo is hij, hè.

» Laatst moest ik een presentatie doen met prins Laurent - voor de vereniging van kinderen met een stofwisselingsziekte, waarvan ik peter ben. Ik had geen idee hoe ik die man moest aanspreken. Ik dacht: Koninklijke Hoogheid, maar om zeker te zijn belde ik weer eens naar Herman. Hij zei meteen: ''Neen! Het is Monseigneur!' - 'Herman,' zei ik, 'dat kan niet! Monseigneur, dat zeg je tegen de paus!' Maar hij bleef erbij. Ik twijfelde, hij zou durven denken: 'We zullen onze Frank eens liggen hebben.' Ter plekke heb ik dus eerst geluisterd wat de anderen tegen Laurent zeiden, en het wás Monseigneur. Herman had wéér gelijk.»

Voor het volledige interview, zie Humo 3409.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234