null Beeld

10 dingen die u moet weten over Boris Johnson, kersvers premier van het Verenigd Koninkrijk

De Britse Conservatieven hebben vandaag Boris Johnson aangewezen als nieuwe partijleider en bijgevolg nieuwe premier van Groot-Brittannië. Tien opmerkelijke dingen over de opvolger van Theresa May:

Marc Van Springel

Is de flamboyante Johnson nu een onschuldigeclown of een gevaarlijke rechtse havik die zijn land met een harde brexit in een niet te overziene crisis zal storten? Niet alleen aan de overkant van het Kanaal houdt men het hart vast.


1| Amerikaan

Alexander Boris de Pfeffel Johnson, de oudste van vier kinderen, werd op 19 juni 1964 in New York geboren. Zijn vader studeerde toen economie aan de Columbia University. Omdat zijn geboorte zowel bij het Britse consulaat als bij de Amerikaanse autoriteiten werd aangegeven, had Johnson zowel de Britse als de Amerikaanse nationaliteit. Pas in 2016 deed hij afstand van zijn Amerikaanse staatsburgerschap, naar eigen zeggen om zijn loyauteit tegenover zijn vaderland te tonen.


2| Russische immigrant

Johnson heeft een zeer internationale achtergrond: zijn overgrootvader langs vaderskant was een bekende Turkse journalist, zijn overgrootvader langs (de artistieke en progressieve) moederskant arriveerde als Russisch-Joodse immigrant in de Verenigde Staten. Voor zijn tweede voornaam Boris haalden zijn ouders de inspiratie bij een Russische immigrant die ze ooit hadden ontmoet.


3| Belgisch verleden

Johnson woonde als kind ook een tijdje in België. Toen zijn vader in 1973 een functie kreeg bij de Europese Commissie verhuisde het gezin naar Ukkel. Boris zat hier op de Europese school en leerde er ook vloeiend Frans praten. Johnson spreekt daarnaast ook Italiaans en kan zich eveneens vlot uitdrukken in het Duits, Spaans en Latijn.


4| Eton College

Met een studiebeurs mocht Johnson naar Eton College. Het was aan die befaamde eliteschool dat hij het excentrieke imago ontwikkelde dat hij nu nog altijd heeft. Hij liet er zich ook als Boris aanspreken in plaats van Alex, zijn echte voornaam. Voor vrienden en familieleden is hij overigens nog steeds ‘Al’. Aan Eton leerde hij ook Charles Spencer, de broer van wijlen prinses Diana, kennen. Beiden zijn nog steeds zeer goed bevriend.


5| Politieke studiemaatjes

Na Eton ging het naar Oxford, waar Johnson klassieke talen studeerde en opnieuw een wat luie en nonchalante maar ook excellente en populaire student bleek. Hij studeerde er in dezelfde periode als latere conservatieve politieke zwaargewichten als David Cameron, William Hague, Michael Gove en – zijn concurrent voor het voorzitterschap van de Conservatieven – Jeremy Hunt.

Johnson was er, net als Cameron, ook lid van de beruchte Bullingdon Club, een elitaire studentenvereniging die er een sport van maakte om restaurants en pubs die ze met een bezoekje vereerden volledig kort en klein te slaan. Om vervolgens de schade cash te vergoeden.


6| Eurokritisch

Johnson begon zijn carrière in de journalistiek. In 1987 ging hij aan de slag bij The Times, waar hij al snel aan de deur werd gezet omdat hij een citaat in een artikel bleek te hebben verzonnen. Hij werd daarna binnengehaald door The Daily Telegraph die hem in 1989 naar Brussel uitzond om over de Europese Commissie te berichten. In zijn columns en artikelen ontpopte Johnson zich tot – toen nog een uitzondering – een zeer fel criticus van de EU en de Europese instellingen. Vooral Commissievoorzitter Jacques Delors moest het daarbij vaak ontgelden.

Volgens één van zijn biografen speelde het voortdurende gestook van Johnson een belangrijke rol bij het groeiende euroscepticisme binnen de Conservatieve Partij en zelfs bij de oprichting van het anti-Europese UKIP van Nigel Farage. Critici stoorden er zich dan weer aan dat Johnsons platdemagogische artikelen barstten van de leugens en verzinselen. Toen hij in 2001 als parlementslid werd verkozen, bleef hij zijn lucratieve column in The Daily Telegraph overigens gewoon voortzetten.


7| Burgemeester

Van 2008 tot 2016 was Boris Johnson burgemeester van Londen. Zijn voornaamste verwezenlijkingen waren een alcoholverbod op zowat alle openbaar vervoer, een kabelbaan over de Thames en het vervangen van de oude Routemasterbussen door nieuwe en modernere exemplaren. Zijn grootste project, de invoer van een verhuursysteem voor fietsen – Johnson is zelf een fervent fietser – draaide echter op een peperdure flop uit.

In de eerste week kwam hij twee keer te laat opdraven voor een ceremoniële opdracht en al na drie weken in office vertrok hij vrolijk op vakantie naar Turkije. Volgens critici tekenend voor zijn nogal tamme burgemeesterschap. Het weerhield hem er niet van in 2012 voor een tweede termijn te worden verkozen. Wellicht ook omdat veel Londenaren de flamboyante, onvoorspelbare en grappige Johnson verkozen boven de zakelijke droogstoppel Ken Livingstone.


8| Donald Trump

Ook al lijken ze op het eerste gezicht natuurlijke bondgenoten, Johnsons relatie met Donald Trump is gecompliceerd. The Donald zelf is alvast grote fan van Johnson en heeft al te kennen gegeven dat hij een uitstekende Britse premier zou zijn. Johnson van zijn kant heeft zijn bewondering voor Trump nooit onder stoelen of banken gestoken, maar is het zeker niet met al diens standpunten eens en uitte ook al meermaals kritiek op Trumps beleid. Over diens rivale Hillary Clinton was Johnson veel duidelijker: over haar noteerde hij ooit dat ze hem deed denken aan ‘een sadistische verpleegster in een psychiatrische inrichting’.


9| Lijken opruimen

In 2016 werd Johnson door Theresa May, vooral uit politiek-strategische overwegingen en tot grote horror van het voltallige Britse diplomatieke korps, tot minister van Buitenlandse Zaken benoemd. Wie gehoopt had dat Johnson zich in zijn nieuwe functie wat tactvoller zou gedragen, bleek er al snel aan voor de moeite: op bezoek in Myanmar begon Johnson in een tempel een, zoals de naast hem lopende Britse ambassadeur probeerde aan te geven, voor hun gastheren zeer beledigend koloniaal gedicht te reciteren. In 2017 zei hij in de tot puin gebombardeerde Libische stad Sirte dat het een economisch succes zoals Dubai kon worden. ‘Het enige wat ze moeten doen, is de lijken opruimen,’ voegde hij er grappend aan toe. Na de Russische poging tot gifmoord op Sergei en Yulia Skripal op Engelse bodem vergeleek hij Poetin als gastheer van het WK voetbal met Hitler als organisator van de Olympische Spelen in 1936.

Maar pas écht spannend was zijn bezoek aan Turkije in mei 2016. Een paar maanden tevoren had Johnson namelijk een dichtwedstrijd gewonnen die het meest beledigende gedicht over de Turkse president Erdogan bekroonde. De ludieke wedstrijd was uitgeschreven door The Spectator, een rechts blad waarvan Johnson ooit nog een tijdje hoofdredacteur was. In zijn winnende gedicht suggereerde Johnson dat Erdogan zijn maagdelijkheid aan een geit was verloren én liet hij – niet kwaad volgens kenners – ‘Ankara’ rijmen op ‘wankerer’. Jammer genoeg bleek Erdogan, noch diens entourage, op de hoogte van Johnsons bekroning.


10| Vrouwenverslinder

undefined

null Beeld

Zoals elke zichzelf respecterende Britse toppoliticus houdt Boris Johnson, toch niet bepaald moeders mooiste, er een geanimeerd liefdesleven op na. In 1987 trouwde hij met Allegra Mostyn-Owen die hij in Oxford had leren kennen. Mocht u nog om een ideetje voor uw eigen trouwpartij verlegen zitten: het paar gaf hun jawoord op de tonen van ‘Allegra e Boris’, een duet voor viool en altviool dat speciaal voor de gelegenheid was geschreven door de Duitse componist Hans Werner Henze, winnaar van de Praemium Imperiale in 2000 en de Deutscher Tanzpreis in 2001! Het huwelijk werd in 1993 ontbonden. Waarom werd een paar weken later duidelijk, toen Johnson trouwde met advocate Marina Wheeler. Uit dat huwelijk zouden twee dochters en twee zonen voortspruiten.

De affaires van Johnson tijdens dat tweede huwelijk waren dankbaar voer voor de tabloids. In 2004 had hij een relatie met Petronella Wyatt, een columniste van The Spectator. Nadat die was stukgelopen en volgens kwatongen zelfs nog tijdens zijn affaire met Wyatt, belandde hij in de armen van The Times-journaliste Anna Fazackerley. Zijn relatie met kunstconsulente Helen MacIntyre leverde zelfs een liefdesbaby op, ook al ontkent hij dat zelf in alle talen. Pas vorig jaar was de maat voor Wheeler vol en vroeg ze na een huwelijk – of wat daarvoor moest doorgaan – van 25 jaar de scheiding aan. Onlangs nog haalde Johnson de krantenkoppen omdat een ruzie met zijn huidige vriendin, Carrie Symonds, zo erg uit de hand was gelopen dat de politie erbij werd geroepen. Johnson blijft zijn veroveringen overigens graag in journalistieke kringen zoeken: Symonds is de dochter van één van de oprichters van The Independent.

Max Hastings, die Johnsons hoofdredacteur was bij The Daily Telegraph en hem al bijna dertig jaar kent, schreef ooit: ‘Het is moeilijk te geloven dat een man die zo overduidelijk niet in staat is om zijn eigen libido te beheersen, geschikt is om de leiding van een land te worden toevertrouwd.’ Voor alle duidelijkheid voegde hij er nog aan toe: ‘Als hij zijn intrek neemt in Number 10, neem ik het eerste vliegtuig.’

Het zou eind juli weleens druk kunnen worden op Heathrow.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234