null Beeld

10 dingen die u moet weten over Erdogan

Een potje heen en weer dreigen met Amerika, de Turkse lira in vrije val en langs alle kanten aanzwellende kritiek: is dit na een steile opgang het begin van het einde voor de omstreden Turkse president Erdogan?


1| De nieuwe Messi

Erdogan, de zoon van een kapitein bij de kustwacht, was in zijn jeugd een groot voetbaltalent. Volgens sommige Turkse media kon hij op zijn 16de naar het grote Fenerbahçe, maar zag zijn vader dat niet zitten. In 2014 mocht Erdogan, intussen premier, zijn voetbalkwaliteiten nog eens etaleren tijdens een benefietmatch met enkele beroemdheden. Commentatoren waren diep onder de indruk: Erdogan, die na de rust werd vervangen, scoorde een hattrick en werd qua stijl vergeleken met Lionel Messi, Franz Beckenbauer en Gheorghe Hagi. Zijn team won de wedstrijd met 9-4.


2| Eigen familie eerst

Donald Trump is niet de enige die zijn familieleden bij het regeringswerk betrekt. Berat Albayrak, Erdogans schoonzoon, maakte in vijf jaar wel héél snel carrière: eerst in het zakenleven en sinds 2015 in de politiek. Dat jaar werd hij niet alleen parlementslid, maar schopte hij het meteen tot minister van Energie. Twee maanden geleden benoemde Erdogan hem tot minister van Financiën. Volgens insiders is de 40-jarige Albayrak ondertussen de op één na machtigste man van Turkije en leiden hij en Erdogan samen het land. De man staat er ook om bekend het vuile politieke werk op te knappen voor zijn schoonvader, vaak op nogal meedogenloze wijze.


3| Student 007

Vorig jaar fulmineerde Erdogan tijdens een toespraak in New York dat jonge Turken beter niet in het Westen zouden gaan studeren. Ze worden er, aldus de president, geïndoctrineerd door de verderfelijke westerse cultuur, verliezen hun identiteit en keren vervolgens naar hun land terug als vrijwillige spionnen. Wat hij even vergeten leek, is dat drie van zijn eigen kinderen in Amerika hebben gestudeerd. Net als de meeste leden van zijn regering. Oeps!


4| Muhammad Ali

In 2016 wilde Erdogan zeer graag van de partij zijn op de begrafenis van Muhammad Ali. Hij zag Ali als ‘de stem van alle moslims’ en wilde een stuk van het kleed rond de Kaäba – het belangrijkste islamitische heiligdom in Mekka – op de kist leggen, maar dat werd hem geweigerd. Waarop hij diep misnoegd terug naar Turkije vloog. Een woordvoerder van Ali’s familie verklaarde dat het niks met Erdogan zelf te maken had, maar dat er gewoon geen tijd voor was in het programma.


5| Wit Paleis

Bij een groot en machtig leider hoort een passende woonst, en daarom liet Erdogan even buiten Ankara het grootste bewoonde paleis ter wereld optrekken. Het Witte Paleis, waar hij in 2014 officieel zijn intrek nam, is vier keer zo groot als Versailles, telt ruim duizend kamers, heeft een totale vloeroppervlakte van 3,1 miljoen vierkante meter en kostte ruim een half miljard euro. Inbegrepen in de prijs is ook een ondergrondse bunker voor noodgevallen. Volgens critici is het ronduit obsceen om zoveel geld te vergooien aan een paleis in een land waar nog altijd veel kinderen honger lijden en drie miljoen mensen zonder werk zitten.


6| Reizen in stijl

Omdat Erdogan zich ook graag in stijl verplaatst, spendeerde hij 130 miljoen euro aan een volledig aan zijn wensen aangepast presidentieel vliegtuig. Sinds 2016 laat hij zich op buitenlandse trips ook altijd rondrijden in zijn overgevlogen gepantserde Mercedes, wellicht om niet onder te doen voor zijn Amerikaanse en Russische collega’s.


7| Ottomanie

Erdogan lijkt geobsedeerd door de Ottomanen, het door de Turken gestichte islamitische rijk dat van de 14de tot de 20ste eeuw een groot deel van de wereld overheerste. De Palestijnse president Mahmoud Abbas schrok zich in 2015 een hoedje toen hij tijdens een officieel bezoek in Erdogans paleis begroet werd door zestien krijgers in historische uitrusting. Volgens de officiële uitleg stelden ze elk één van de grote Turkse rijken voor. Op sociale media werd er alvast flink mee gelachen, en werd het tafereel omschreven als een bespottelijke versie van ‘Game of Thrones’ of ‘The Avengers’.


8| Sultan Erdogan

Dat gedweep met het Ottomaanse Rijk is volgens opposanten helemaal niet zo onschuldig. Ze wijzen erop dat de president zich steeds meer als een sultan begint te gedragen en graag terug wil naar de islamitische periode vóór de stichting van het moderne, democratische en seculiere Turkije in 1923. Eén van de eerste beslissingen na zijn verkiezing tot president was dat op Turkse scholen de oude Ottomaanse taal weer zou worden onderwezen. Enkele jaren geleden reageerde Erdogan in een interview dat hij zichzelf níét als een Ottomaanse sultan ziet, maar eerder een voorbeeld neemt aan de Britse Queen Elizabeth.


9| Twitterverbod

Erdogan is op zijn zachtst gezegd géén fan van sociale media: hij omschreef ze ooit als ‘de ergste bedreiging voor de samenleving’ en liet in 2014 Twitter zelfs blokkeren. De blokkade kwam er nadat via Twitter enkele bezwarende geluidsopnamen waren verspreid. Op één ervan was te horen hoe Erdogan zijn zoon aanspoort grote sommen verdacht geld te laten verdwijnen. Net in die periode vond een reeks huiszoekingen plaats in het kader van een groot corruptieschandaal waarbij allerlei hoge functionarissen betrokken waren. Het Twitterverbod werd trouwens massaal omzeild en twee maanden later weer ingetrokken.


10| Hier beledigt men niet

Overigens kijken Turken maar beter uit wat ze zich, al dan niet op sociale media, over Erdogan laten ontvallen. In de eerste twee jaar van zijn presidentschap werden, op basis van een voordien amper gebruikte wet, bijna tweeduizend burgers – journalisten, cartoonisten en academici, maar ook mediafiguren en zelfs scholieren – vervolgd voor het beledigen van het staatshoofd. Zelfs buitenlanders zijn niet veilig voor Erdogans advocatenlegertje: zo kreeg de Duitse satiricus Jan Böhmermann een klacht aan zijn broek na een (weliswaar nogal stevig) spotdicht over de Turkse president. Hadden wij trouwens al gezegd wat voor een supersympathieke, grappige en bescheiden topkerel wij Erdogan vinden?

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234