null Beeld

10 dingen die u moet weten over Oasis

‘Beste muziekdocu ooit!’ ‘Champagne en whiskey!’ ‘Amorele, verrotte film die alcoholisme en neanderthalergedrag verheerlijkt!’ Veelbelovende recensies aan de overzijde van het Kanaal voor ‘Supersonic’, een documentaire over de gloriedagen van Oasis, nu 20 jaar geleden. Op vrijdag 14 oktober gaat de film bij ons in première op Film Fest Gent, vanaf 19 oktober is hij overal te bekijken in de bioscoop.


1| Liefde, liefde

Oasis wordt vaak weggezet als een stel egocentrische cynici, maar in hun songtitels en teksten stuit je op liefde en vrede: ‘Who Feels Love?’, ‘It’s Getting Better’, ‘Don’t Look Back in Anger’, ‘Live Forever’...

Noel Gallagher «Mijn broer en ik komen uit een council estate: uitgewoonde sociale woningen in een gore buurt. Wij zijn uitschot, maar we hebben de wereld veroverd! Dat is zo geweldig aan rock-’n-roll: it’s a way out. Mijn vader sloeg ons dagelijks, maar je zal mij daar geen fucking conceptplaat over zien schrijven. Wie dat wel doet, is... zwak.»


2| Fuck Abbey Road

Oasis is ooit uit de Abbey Road-studio’s gegooid wegens ‘geluidsoverlast’, terwijl een rockband geacht wordt luid te zijn en een opnamestudio daar tegen zou moeten kunnen. ‘Twee deuren verder was er een producer van klassieke muziek aan het werk, en die kwam om de vijf minuten klagen. Voor de grap zijn wij ook eens gaan klagen dat zijn fuckin’ Beethoven te luid stond.’ Naar Abbey Road gingen ze nooit meer terug.


3| Baas Noel

Noel was de baas, altijd. Ook toen hij nog niet bij de band zat. In 1991 kwam Noel op gegeven moment een repetitie binnengestapt van het groepje van Liam en zei: ‘Jullie zijn shit. Ik heb songs. Jullie krijgen ze. Maar dan ben ik vanaf nu de baas. Te nemen of te laten.’ Ze namen.


4| Fanmail

Hoe populair was Oasis in de jaren 90? Liam kreeg jarenlang elke dag fanmail die geadresseerd was aan ‘Liam Gallagher, England’, en die brieven kwamen áán. En de agenten die hem af en toe kwamen arresteren, vroegen ’m vaker wél dan niet om een handtekening,


5| Broedertwist

Wie op eBay een exemplaar van ‘Wibbling Rivalry’ tegenkomt: kopen! Geen muziek, maar een opgenomen ruzie van de broertjes Gallagher; een two men show die drie afleveringen van ‘The Office’ waard is. Op 25 november 1995 bereikte het nummer 52 in de officiële Britse hitparade.


6| Big brother

De muziekuitgeverij van Oasis heet RKID, lees: Our Kid, alias Liam. De platenfirma die ze in 2000 oprichtten, heet Big Brother Recordings, naar grote broer Noel. Noel Road in Londen is niét naar The Chief genoemd.


7| De stille Beatle

De Gallaghers zijn Beatles-fans, niet alle Beatles waren Oasis-fans. In 1997 noemde George Harrison Oasis ‘rubbish’, ‘niet erg interessant’ en ‘tienermuziek’. En: ‘Zonder Liam wellicht een betere band.’ Noel: ‘George Harrison stond vroeger bekend als de stille Beatle. Misschien had hij het zo moeten houden.’


8| Blur versus Oasis

Dat de groep zeven keer dezelfde plaat gemaakt heeft, was de bedoeling.

Noel «Evolutie is dog piss. Stel je voor: wij evolueren tien jaar lang drastisch en Blur ook, en tien jaar later zijn wij Blur en zij Oasis. Word zo wakker! Nightmare central!»


9| De andere bandleden

Eind jaren negentig werden gitarist Bonehead en bassist Guigsy uit de band gezet. Hun vervangers werden niet gekozen op basis van muzikale kwaliteiten.

Noel «Eigenlijk telde maar één ding: kon ik hun smoel uitstaan? Je moet maandenlang op tournee met die lui, hè. En, let’s face it, zo moeilijk zijn mijn songs niet.»


10| Benny Hill

Coke, ruzies, tijdelijke splits, vandalenstreken: you name it. Maar het beste gevecht was helemaal in het begin van hun carrière, toen ze met de ferry naar Amsterdam voeren voor hun allereerste buitenlandse concert. Ramen werden ingegooid, tanden ingeslagen, op een gegeven moment werd Liam Benny Hill-gewijs achtervolgd door drie politieagenten, en uiteindelijk werd de hele band opgesloten in een kamertje onderaan de boot.

Veelzeggend is ook dat ‘Wonderwall’, ‘Cast No Shadow’ en ‘Champagne Supernova’ alledrie werden opgenomen in de week van de allerzwaarste Gallagher-ruzies. ‘Werk gaat voor, ruziën is een hobby.’

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234